Book Haul Iunie 2018

Book Haul
~iunie 2018~

În luna iunie a acestui an, noi, cititoarele de profesie din echipa "Cărți şi praf de stele"  am citit în total peste 13 cărți, având teme diverse. Ordonate alfabetic, acestea sunt:


      ✑ 📖 ✎📖✎ 📖 📖 ✎📖✎ 📖
"Cartea lui Enoh" este un manuscris despre călătoria lui Enoh în lumea de dincolo, despre îngeri şi demoni, despre fericire şi chin, precum şi despre Apocalipsă. 
Motivul pentru care această carte este controversată şi nu apare în textele canonice îl constituie faptul că Enoh, cu mult înainte de apariția Bibliei în forma actuală, rescrie istoria, spunând că nu cuplul primordial, format din Adam și Eva au căzut din Rai, ci o anumită categorie de îngeri, numită "veghetorii cerului". Aceştia au părăsit lăcaşul ceresc, au comis nelegiuri cu fiicele oamenilor, dând naştere uriaşilor și au dat "tainele veşnice" oamenilor. Îngerii, fiind nemuritori nu trebuiau să se reproducă, dar oamenii fiind muritori trebuiau să o facă. Apariția uriaşilor, care făceau prăpăd pe unde călcau, l-a înfuriat pe Dumnezeu. Cu alte cuvinte, nu omul a fost alungat din Paradis, ci îngerii.
Este o carte tulburătoare, ce prezintă "vedeniile lui Enoh":
"În acele zile pământul va înapoia ce i s-a încredințat,
Şi Sheol va înapoia ce a primit,
Şi Iadul va înapoia ce a fost al lui."

📖 ✎📖✎ 📖 📖 ✎📖✎ 📖
”Harry Potter și copilul blestemat” nu este un roman, ci scenariul piesei de teatru ce poartă același nume . A fost extrem de plăcut să îmi revăd copilăria și personajele alături de care am crescut, deși,sinceră să fiu, mă așteptam și la mai multe trăsături pentru unele personaje, dar cu toate acestea, lectura a fost una placută, stârnindu-mi un sentiment magic. Scenariul îl are în centru pe Albus ,fiul celebrului Harry Potter și pe Scorpio ,fiul mult cunoscutului Draco Malfoy, care călătoresc în timp pentru a schimba anumite lucruri . Încă o dată , scenariul mi s-a parut puțin tras de par în anumite locuri ,iar ca fan unele lucruri nu am vrut să le accept, însă vă invit să încercați să îi descoperiți misterul și magia !

📖 ✎📖✎ 📖 📖 ✎📖✎ 📖

      "Lămâi, cărți și prieteni" este o carte pentru adolescenţi, o carte ce atrage prin simplitatea cu care atinge problemele unei familii disfuncţionale, pasionată de lectură. Mi-a plăcut foarte mult faptul că, în conținutul ei, autoarea dă foarte multe exemple de cărţi bune de citit, atât pentru copii, cât si pentru adulţi.

📖 ✎📖✎ 📖 📖 ✎📖✎ 📖

”O mie nouă sute optzeci și patru” este una dintre cele mai bune carți pe care le-am citit în ultima vreme . Povestea a reușit să mă captiveze din primele pagini și nu am putut să mă abțin din a o compara cu realitatea anilor regimului comunist. Autorul prezintă o lume post-apocaliptică,infernală, în care totul este alienat. Oamenii nu au dreptul să simtă decat ura contra dușmanilor partidului. Țara este într-un război continuu cu una din celelalte doua mari puteri ,hrana este mereu puțină și fără gust, căsătoria este văzută ca un mecanism de produs copii loiali partidului . Toata lumea este cu ochii pe tine și așteaptă să faci o greșeală pentru a te raporta poliției gândirii, iar trecutul este în permanentă schimbare pentru a se potrivii prezentului. Personajele sunt foarte bine conturate, iar protagonistul are o evoluție exceptionala. Am rezonat foarte mult cu personajul principal,Winston Smith și i-am admirat încrederea lui în schimbare și într-un viitor mai bun. M-a surprins cum autorul reușește să te adauge în atmosfera cărții și cum domnul Winston, încetul cu încetul se trezește la realitate și observă că partidul nu vrea binele poporului său. Este o lectură captivantă, șocantă și surprinzătoare.

📖 ✎📖✎ 📖 📖 ✎📖✎ 📖
"Pisica printre porumbei" este o carte ce înnoadă două crime, dar tot ea le și dezleagă. Pe de o parte sigilează dispariția unor pietre prețioase din Ramat, iar pe de altă parte, crimele comise la școala Meadowbank. Totul se restrânge la pietrele prețioase, iar nimic pare că nu e mai presus de ele. Cartea este captivantă și bine stilizată.
"- Dar ești în mod sigur de partea îngerilor."
".... printre noi ar fi cineva care nu aparține locului... . Noi suntem porumbeii, noi toate, și pisica e printre noi. Dar noi nu putem vedea pisica."

📖 ✎📖✎ 📖 📖 ✎📖✎ 📖


 "Printre tonuri cenușii" spune povestea emoţionantă a Linei, o fată din Lituania anului 1941, ce traieşte împreună cu familia ei oroarea deportărilor în Siberia, precum și viața din lagărele sovietice. Este o carte sensibilă, cutremurătoare, care rascolește minți, pătrunzând până în suflete. Asemenea unei istorii uitate care își transmite secretele prin generațiile următoare, cartea nu numai că tulbură inima cititorului, ci și stă la baza multor întrebări: De ce a trebuit să se întâmple asta?


📖 ✎📖✎ 📖 📖 ✎📖✎ 📖

"Prinţul nemilos" este primul volum al seriei ”Făpturile Văzduhului”, o carte fantasy ce te lasă fără grai și pe care nu o poţi lăsa din mâna până nu ajungi la final. Autoarea, Holly Black aruncă o vrajă asupra cititorului. Ne transportă în Tărâmul Zânelor, care, deşi nu pot să mintă, pot manipula şi care, pe cât sunt de frumoase, pe atât sunt de perfide. 

📖 ✎📖✎ 📖 📖 ✎📖✎ 📖
Structurată în 34 de capitole şi narată folosind tehnica multiperspectivismului, „Rebela” este o poveste de dragoste ce se îmbină surprinzător cu un plan idilic, în ciuda diferențelor dintre cele două realități. Interesant sau nu, „Rebela” şi-a facut debutul literar pe Wattpad, un a avut un succes răsunător. Poveste de dragoste dintre Violet şi Dominic a topit inimile a mii de oameni şi încă continuă să o facă. Membrii cuplului sunt purtători de secrete ce afectează întreaga existenţă. Protagoniştii, implicați mai mult sau mai puțin într-o lume a drogurilor vor înfăptui actul justițiar, dincolo de care se află doar adevărul. 

📖 ✎📖✎ 📖 📖 ✎📖✎ 📖

    ,,Splendida cetate a celor o mie de sori" este o carte unică, o carte care te face să te gândeşti că fanatismul religios şi la incultura umană care duce la adevărate tragedii. Nu pot să o povestesc, pot spune doar că această carte se trăieşte cu fiecare pagină cu pagină, cuvânt cu cuvânt .

📖 ✎📖✎ 📖 📖 ✎📖✎ 📖
Scris cu un condei magic, pe pagini presărate cu scântei de romanțe, “Spulberă-mă”, primul volum din seria "Atingerea lui Juliette" se aproprie de tehnica clasicilor, dar se şi îndepărtează de ea prin modernismul pe care îl acuză. Titlul tinde să inducă milă pentru emițător, dar şi să indice o rugăminte destinatarului.

Folosindu-se de fluxul conştiinței, care lasă memoria să revină sub orice formă, cartea scanează o poveste de dragoste ce se aproprie de sfera imposibilului.

📖 ✎📖✎ 📖 📖 ✎📖✎ 📖


   Acțiunea din ”…Să ucizi o pasăre cântătoare” se petrece în America, la începutul anilor 1930 ,când negrii erau considerați sclavi, iar Sudul nu era de acord cu politica Nordului. Cartea are în  centrul acțiunii pe copii avocatului Atticus Finch: Scout și Jem . Naratoare este fetița ,Scout și prezintă evoluția orășelului în plin scandal moral, între bine și rău, adevăr și minciuna; în timpul procesului lui Tom Robinson, un tânăr de culoare acuzat că ar fi violat o fată albă – Mayella Ewell. Avocatul tânărului este domnul Finch, ce împreună cu familia sa intră într-un scandal rasial. Au fost mai multe lucruri care mi-au placut la această carte, dar pe primul loc se află domnul Finch și principiile lui. Din punctul meu de vedere, el reprezintă prototipul părintelui ideal, care le conferă cantitatea  necesară de libertate copiilor săi, dar care îi și învață cum să ajungă oameni mari independenți. De asemenea, mi-a placut modul în care se descrie procesul și toti participanții la acesta ,lucru care te face să trăiești acea atmosferă tensionată și să îți alegi o tabără . Modul autoarei de a scrie este plăcut ,invitându-te să trăiești aventurile copiilor domnului Finch .

📖 ✎📖✎ 📖 📖 ✎📖✎ 📖


   Povestea romanului "Și munții au ecou" se întinde pe câteva generaţii  în familia extinsă a fraţilor Abdullah şi Pari, pe care viaţa, deciziile părinţilor şi interesele rudelor îi despart. 

    Mi-a plăcut că scriitorul atinge şi problema homosexualităţii într-o ţară cu religie islamistă.


📖 ✎📖✎ 📖 📖 ✎📖✎ 📖
    ,, Zi după zi" m-a impresionat prin subiectul atins.  Ne îndrăgostim de caracterul unui om, de interiorul lui sau de înfăţişare, de exteriorul lui? Putem iubi oare zilnic acelaşi om, dar care arată altfel? Contează infăţişarea sau nu?



Acestea au fost cărţile citite de noi în luna iunie 2018. 
Ce cărți ați citit din această listă?
Ce cărți ați citit în luna iunie şi care sunt preferatele voastre?

2 comentarii:

Gabriela spunea...

Din păcate, nu am reușit să citesc în luna iunie. Am fost dată peste cap cu examenele, înscrierile, banchetul și o mulțime de alte lucruri. Dar luna aceasta o să citesc cât mai mult. ^-^

Gabriela Rusu

Gabriela spunea...

Și din această listă am citit doar Zi după zi.