Recenzie Asiatici bogați și țicniți de Kevin Kwan

|Titlu: Asiatici bogați și țicniți
|Autor: Kevin Kwan
|Anul apariţiei: 2014
|Editura: Polirom
|Număr de pagini: 504
|Disponibilă: aici!
Romanul ne dezvăluie lumea puţin cunoscută a expaților chinezi din Singapore, deţinători ai unor averi fabuloase. Când Rachel Chu, asiatică născută în Statele Unite, este invitată de prietenul ei, Nick Young, să-l însoţească la ceea ce se anunţă a fi nunta anului în Singapore, tânăra universitară nici nu ştie ce-o aşteaptă. Rachel descoperă brusc că familia bărbatului cu care speră să se mărite într-o bună zi locuieşte într-o casă care aduce mai degrabă a palat, că va fi invitată să călătorească mai degrabă în avioane private decât cu maşina şi, cireaşa de pe tort, că tânărul de la braţul ei e unul dintre cei mai doriţi burlaci din Asia. Şi atunci nu e de mirare că Rachel va deveni în curând ţinta tuturor bârfelor şi intrigilor imaginabile, căci marile familii din oraş şi-l doresc drept ginere pe Nick, moştenitorul unei averi colosale. Trâtind cu fină ironie lumea opulentă și puțin cunoscuta a nouveau-riche-ilor asiatici, romanul lui Kevin Kwan este mortal de nostim și captivant, pentru că, nu-i așa, cine nu-și dorește să fie tânăr, îndrăgostit și superbogat?

„Kevin Kwan pare că știe cum bogătașii din Singapore, Hong Kong și Shanghai își etalează viața opulentă și luxul. Romanul său este o imagine cum nu se poate mai strălucitoare a plăcerilor vinovate, a replicilor indecente, a excesului în toate.” (The New York Times)

„Pentru cei ce citesc acest roman, e ca și cum ar primi un loc în primele rânduri la un teatru în care se joacă o piesă despre high life-ul mondial, despre relațiile înfloritoare și de cele mai multe ori neconvenționale ale oamenilor bogați.” (The Boston Globe) 
                                                                                                                                                     
*Recenzie*

Trebuie să încep cu o mărturisire: romanele din colecția Chic sunt plăcerea mea vinovată. Știți zilele acelea în care programul e îngrozitor şi seara nu aveți chef de absolut nimic? Exact atunci pun eu mâna pe o asemenea carte. Mulțumesc Libris pentru această oază de relaxare!
                                  
Am intrat în lumea asiaticilor bogați și lipsiți de griji din Singapore cu ajutorul lui Nick Young, un tânăr profesor universitar ce îi propune iubitei sale să îl însoțească la nunta celui mai bun prieten al său din copilărie și, astfel, să cunoască mediul în care el a crescut. Rachel Chu e, de asemenea, chinezoaică, însă a trăit întreaga viață în Statele Unite ale Americii. Nu are nici cea mai vagă idee despre ce o așteaptă... Lumea ei se dă peste cap atât la propriu, cât și la figurat.

În planuri paralele, am trăit alături de protagoniști evenimente importante din viețile verișorilor lui Nick... și chiar a restului familiei. Dacă Rachel e respinsă vehement de lumea "bună" a orașului și ridiculizată de pretendentele la averea iubitului ei, verișorii lui Nick trec prin prin propriile lor drame. Astrid are probleme în căsnicie, iar Eddie se luptă din răsputeri să păstreze aparențele referitoare la familia lui.

Nimeni nu e perfect, dar toți se străduiesc să pară așa. E un univers complet diferit de al nostru, pe care Kevin Kwan a reușit să îl facă deosebit de savuros. Filozofiile de viață ale personajelor m-au intrigat și amuzat deopotrivă. Îți vine să crezi că unii oameni chiar gândesc în acest fel?
“Eleanor avea de mult o teorie legată de bărbați. Ea considera sincer că, pentru majoritatea bărbaților, toată vorbăria despre «a fi îndrăgostit» sau «a-ți găsi aleasa» era o prostie. Căsătoria era ceva ce ținea strict de momentul potrivit și, oricând un bărbat se sătura în sfârșit de zburdat din floare în floare și era gata să se așeze la casa lui, oricine ar fi fost fata care se nimerea lângă el la momentul acela avea să fie aleasa. Această teorie îi fusese confirmată de nenumărate ori; de fapt ea îl prinsese pe Philip Young la momentul potrivit.”
Cu toate că în prezent totul e frumos și spectaculos, "Asiatici bogați și țicniți" ne arată și dedesubturile care stau la baza acestor etalări ale averilor. Majoritatea au început de foarte jos să strângă bani și, nu cu multe generații în urmă, strămoșii lor făceau parte dintre simplii muncitori pe care ei îi disprețuiesc cu atâta înverșunare.
“- Vezi tu, tatăl meu considera că are un dar. Credea că poate să anticipeze viitorul cuiva pe baza fizionomiei... a felului cum arăta persoana respectivă... și a ales să păstreze doar copiii despre care a simțit c-or să-i îndeplinească așteptările.Tot așa l-a ales și pe viitorul meu soț, știai? A zis «Bărbatul ăsta are un chip de om bun. N-o să se îmbogățească niciodată, dar n-o să te rănească». A avut dreptate în ambele privințe.”
Nu am fost extrem de uimită de felul în care asiaticii percep lumea. Cred că, din nefericire, nici societatea românească nu e foarte departe de acest nivel. Diferența constă doar în numărul zero-urilor de la finalul sumei deținute în contul bancar.

Mi-a plăcut faptul că autorul a insistat să demonstreze că a fi bogat nu înseamnă neapărat a fi snob. Dovadă o fac Nick şi Astrid. Primul trăiește o viață normală la New York, iubita lui habar nu avea că a crescut practic într-un palat, în timp ce verișoara lui a lăsat luxul pentru a locui împreună cu soțul și copilul ei într-un apartament modest.

Totuși, adevărul crud e că statutul social încă poate fi un mare impediment în calea căsătoriei. Să fie oare banii mai importanți decât iubirea? E dragostea un sentiment efemer și nu e de ajuns pentru a întemeia o familie? Uneori răspunsul depinde de perspectiva din care privim lucrurile...
“- Nu mă trata de sus! Strigă Michael furios. Știu ce venituri ai. Știu cât te costă rochiile pe care ți le iei de la Paris! Știi cum m-am simțit când mi-am dat seama că prima mea jalnică de două sute treizeci și opt de mii de dolari n-ar acoperi nici prețul uneia din rochiile tale? Sau că nu voi fi niciodată în stare să-ți ofer genul de casă în care ai crescut?”
Te întrebi cum ar fi să te gândești doar la ce achiziții să mai faci azi, unde să călătorești (cu avionul personal, desigur) și ce să porți la petrecerea de diseară? Atunci trebuie să citești neapărat această carte încântător de hazlie. Vei rămâne fără cuvinte când vei vedea că nu e totul atât de ușor precum pare și că presiunea te poate dărâma în orice moment...



Abonează-te la blog!
Înscrie-te pentru a primi prin Email toate recenziile, interviurile, concursurile şi orice articol scriem noi pe blog. Dacă nu îţi place, te poţi dezabona ulterior.

Niciun comentariu: