Interviu cu Vitali Cipileaga

Vitali Cipileaga e autorul cărții De vorbă cu Emma și romanului În umbra pașilor tăi, publicată de editura Bestseller. Cărțile le găsiți pe site-ul editurii.
În umbra pașilor tăi
De vorbă cu Emma






Întrebare:  Spune-mi te rog ceva despre tine. Unde îți faci studiile? Cu ce te ocupi?


Vitali Cipileaga: Sunt fondatorul proiectului  De vorbă cu tine. Sunt căsătorit și am un copil. Am făcut relații internaționale și-un master în Studii Diplomatice. Scriu, citesc, învăț.


Întrebare: De ce ai început să scrii? Ce te face să te trezești dimineața cu gândul la scris? Ce te-a atras în această lume minunată și fantastică?


Vitali Cipileaga:Am găsit în scris un mod firesc de a spune ceea ce cred și simt despre anumite lucruri. Pe când aveam vreo 8-9 ani am încercat pentru prima dată, timid, să aștern pe hârtie câteva rime. Lucrurile au evoluat și-am ajuns la 22 de ani să-mi fac un blog, care a mers de la sine. Odată cu succesul „De vorbă cu Emma” (la care, recunosc, nu m-am așteptat) m-am responsabilizat și, păstrând aceeași intenție de a surprinde lumi și vieți în rânduri, am scris un roman. Ce m-a atras în lumea scrisului? Lumea lecturii în primul rând. Găsesc în literatură un refugiu și o provocare. Manifestând o atitudine debordantă, empatică, m-am văzut gata să scriu.


Întrebare: Te-ai gândit vreo dată că vei deveni scriitor? (Cu sute de fani)


Vitali Cipileaga:Totul a mers de la sine. Pe când aveam blogul, nutream cumva la o eventuală autodepășire. Voiam să cresc, să fac mai mult, mai corect, mai profesionist. Pe mine personal noțiunea de scriitor înseamnă mult. Încerc să tind spre acest titlu învățând, citind mult, documentându-mă, căutând răspunsuri.

Întrebare: Cum construieşti personajele? Au vreo legătură cu tine, te inspiri din oameni pe care îi ai în jur?


Vitali Cipileaga:Și,și. Momentul ăsta e diferit, e dependent de anumite stări, situații, emoții care nu au cum să-ți vină brusc. Eu încă mai trăiesc cu personajele ultimei cărți, a romanului. Poate pentru că am încercat să le fac cât mai reale. Vorbind de latura emoțională, fiecare personaj trece cumva prin mine și prin emoțiile pe care le încerc. Cât privește structura, încerc ca personajul să fie pe potriva celui care îl citește. 



Întrebare: 
De unde îți vine sursa de inspirație?


Vitali Cipileaga:E relativ, prea relativ pentru a găsi un răspuns prompt. Inpirație găsesc în orice, mă inspiră latura sensibilă din om, aia pe care o ținem ascunsă și de care ne este frică uneori. Mă inspiră fericirea nebună și durerile mari, singurătatea și atunci când sunt în mijlocul la o sută de oameni.


Întrebare:Ce planuri literare ai pe viitor?


Vitali Cipileaga:Planurile sunt între gânduri, muncă și documentare. Habar nu am unde voi ajunge cu ele, dar mă simt provocat și entuziasmat.


Întrebare: Care sunt autorii tăi preferați? Ce carte îți este mai aproape de suflet? Şi ce citat te inspiră în fiecare zi?


Vitali Cipileaga:Nu știu dacă îi pot numi preferați, mai degrabă solicitați de mine și admirați pentru felul în care scriu. Cred că așa e mai corect față de ei. Îmi place Haruki Murakami, John Fowles, Guillaume Musso, Cesare Pavese, Stieg Larsson, Umberto Eco, Amos Oz și lista poate continua. Cărți sunt multe, cred că aș da cel puțin câte una de la fiecare din autorii mai sus menționați.


Întrebare: Cum te vezi peste 10 ani?


Vitali Cipileaga:Cu mai mult păr încărunțit și cu mai multe cărți citite. Și, sper, mai înțelept decât acum.


Întrebare: Ce mesaj transmiți cititorilor tăi?


Vitali Cipileaga:Trăiți în voi cu provocarea zilei de azi. Simțiți viața, luați-o mai simplu și atunci lucrurile se vor aranja. Găsiți-vă prioritățile, călătoriți mai mult și nu uitați de visurile voastre. Gândiți și aveți propriile voastre opinii. Și citiți citiți cât puteți, asta nimeni nu vă poate interzice. 

 Descrierea cărții

Cine am fi noi fără dragoste? Cum ar fi dragostea fără noi? Într-o lume a iubirii și a poveștilor de viață, Emma, femeia rebelă și inocentă în același timp, caută răspunsuri la propriile întrebări. O ajută să le găsească Greg, bărbatul creator și omul ei de încredere, alături de care trăiește bucurii și dezamăgiri, redate în dialoguri și reflecții.

Lângă el, ea e caldă ca o ploaie de vară sau rece ca un sloi de gheață. Conflictul pe muchie generează trăirile femeii – ale Emmei, și, implicit, ipostazele în care ea ripostează sau încheie armistiții. Cu siguranță însă, nu există o altă cale de mijloc decât dragostea.
Emmei îi este teamă de singurătate. Ea vrea să râdă cu el din același motiv. Ea ține minte săruturile pe care nu i le-a dat. Ea vrea să fie fericită în patul lui. Ea știe că cele mai bune vinuri se beau în doi. Ea caută să construiască poduri peste neînțelegerile din trecut. Ea vrea să meargă desculț pe malul mării. Sunt momente când revine la acea îmbrățișare din trecut, la plimbările nocturne, la momentele în care a râs și la cele în care a suferit. Și momente în care își poartă gândul undeva departe sau se bucură fericită de prezent. Iubindu-l pe Greg sau trăindu-și emoțiile. Ea caută un loc sfințit de dragoste. Ea se întoarce mereu la el.
Citind De vorbă cu Emma, trăiești împreună cu personajul propria ta poveste de viață. Emma te provoacă să găsești calea spre sufletul tău și te cheamă într-o lume în care liniștea, nebunia și iubirea adevărată sunt un tot întreg. Fie că ești femeie și o înțelegi, fie că ești bărbat și cauți calea spre inima ei, ai nevoie de răspunsuri. Le găsești în dialoguri și printre rândurile scrise de el sau trăite de ea.
Până la urmă, poți fi chiar tu Emma, cu experiențele și poveștile tale de dragoste. Empatizând cu ea tacit, vei ajunge să o lași să poarte și să consume câteva dintre zbuciumările tale. La finalul acestei cărți, vei îmbrățisa mai mult împăcarea cu tine însăți, te vei simți mai senină, mai pregătită să accepți, să înțelegi și să iubești. Vei fi gata să începi un nou capitol în viața ta. Pentru că temerile, trăirile și visurile Emmei sunt și ale tale. Iar dacă Emma le depășește, le vei depăși și tu.
Ia-ți o cafea fierbinte, retrage-te în colțul tău de lume, lasă un oraș pustiu în spate, deschide cartea și stai de vorbă cu tine.


Lumea lui Theodor se prăbușește în momentul în care o pierde pe Paula într-un accident rutier. De aici încolo totul își pierde orice rost. Lasă cariera în advertising, se mută cu traiul și începe o nouă viață. Însă fără Paula aceasta e o suferință continuă.
Într-o căutare interioară profundă, Theodor învață să nu mai gândească doar la timpul trecut și acceptă noile provocări ale vieții. Însă ce va face atunci când noile realități se contopesc prea mult cu trecutul său? Iar gândurile și amintirile sunt tulburate de un șir nesfârșit de întâmplări?
Un roman psihologic despre pierderi, secrete și căutări. O poveste care te strânge puternic la piept, amintindu-ți încă o dată de adevărata putere a dragostei.
 

3 comentarii:

Mihaela Ioniță spunea...

Felicitări pentru interviu și... pentru noul design, e on point. :D

Mirela spunea...

Frumos interviul. Felicitari!

maria ancuta spunea...

Felicitari pentru inca un interviu reusit