Recenzie Războiul Ciocolatei, de Robert Cormier

Titlu: Razboiul Ciocolatei
Autor: Robert Cormier
Nr. pagini: 264
Editura: Editura Art
Anul apariţiei: 2014

Disponibil aici !
Să îndrăznesc să tulbur universul? Este întrebarea pe care Jerry Renault o vede în fiecare zi, pe un afiş lipit în dulapul său de la şcoală. Fără să înţeleagă prea bine ce înseamnă asta, va fi totuşi pus în situaţia de a tulbura dacă nu universul, cel puţin microuniversul în care învaţă, liceul Trinity. Pornind de la un fapt aparent inofensiv, refuzul de a participa la vânzarea anuală de ciocolată organizată de școală, Jerry va stârni un război din care va fi greu la final să vă daţi seama care este linia de demarcaţie dintre învinşi şi învingători. Considerat unul dintre cele mai bune, dar şi controversate romane pentru tineri, din toate timpurile, aflându-se pe locul 5 în topul celor mai frecvent interzise cărţi de peste ocean, Războiul ciocolatei reuşeşte să ofere o imagine zguduitoare a vieții într-un liceu conservator.





*Recenzie*
          Publicarea acestui roman a fost refuzata de multe edituri, iar autorului i-a fost recomandata schimbarea partiala a cartii, ceea ce ar putea sa va dea un indiciu important despre aceasta carte. Actiunea acestei carti este scrisa foarte simplu, nimic iesit din comun, putem spune ca pe alocuri este plictisitoare si monotona. Romanul incearca sa transmita un mesaj,  insa autorul il transmite printr-o poveste care lasa multe de dorit. Cele peste 200 de pagini, pot fi reduse la 2-3 fraze si intelegi tot intelegi  ce se intampla pe parcursul cartii. Putem spune ca este foarte realista, prezentand si  aspecte urate a societatii, conflictele dintre elevi, luptele violente, multitudinea de nedreptati dintr-o scoala si multe altele,  ceea ce rareori gasesti intr-o carte.

          “Sa indraznesc sa tulbur universul?” este intrebarea care si-o pune Jerry, care decide sa nu se lase manipulat, ci sa se opuna, desi astfel si-a pus in pericol sanatatea. Autorul acestei carti, probabil cu intentie, a creat cele mai neplacut personaje pe care le-am intalnit, motivandu-ma sa citesc mai repede, lasandu-le in urma odata cu sfarsitul cartii. Emile este foarte violent, ii lipseste bunul-simt, are un comportament care iti provoaca dezgust si mila. Archie, este inteligent, capabil sa isi ascunda emotiile, foarte creativ, ipocrit si plictisit(or)… Aceasta carcateristica este vizibila cam la toate personajele, care sunt foarte slab conturate, si duc lipse de calitati. Exceptie este Jerry, care se dovedeste a fi foarte ambitios si curajos, dar cam asta este tot. Citind cartea, nu am gasit o justificare pentru multe dintre deciziile personajelor si asta pentru ca cititorul nu apuca sa le cunoasca prea bine.

”Întotdeauna să negi totul, să nu-ti ceri scuze si să nu recunosti nimic niciodată”-Archie

          Povestea lui Jerry Renault este una trista si probabil este previzibil, dar si finalul cartii este trist. Nu este doar trist, ci si neasteptat, diferit de modul in care mi-am imaginat la inceputul cartii. Eu nu va incurajez sa cititi aceasta carte, pentru ca exista atat de multe alte carti care merita citite si aceasta doar v-ar rapi din timp. Ideea cartii este una inteligenta, care ar trebui promovata, dar repet, nu este cartea care sa iti provoace compasiune pentru necazurile personajelor, sau curiozitatea de a descoperi finalul, ci doar speranta ca se va intampla ceva interesant. Problema principala a cartii este ca nu se intampla nimic, dand impresia ca este scrisa doar de dragul de a scrie. Romanul nu are niciun strop de suspans, este plictisitor din prima clipa, si se afla printre singurele carti care nu mi-au placut. Daca a citit cineva si i-a placut, il rog sa mentioneze intr-un comentariu!

100 de comentarii:

Nicoleta Gaciu spunea...

Mi.a plăcut parerea ta despre carte şi cum ai descris.o .Nu ştiu dacă e plictisitoare pt ca n.am citit.o dar daca o s.o găsesc vreodată o s.o incerc şi o să vad atunci daca e sau nu plictisitoare .(de obicei îmi plac povestile triste ;)))
P.S.Deja mi.e poftă de ciocolată :))

Narcisa Clipa spunea...

Am auzit de aceasta carte, insa nu am citit-o. Profesoara mea de romana aduce in fiecare luna carti de la editura Art la preturi foarte mici si asta era printre ele.

Narcisa Clipa spunea...

Pe atunci nu am cumparat-o pentru ca nu mi se parea a fi prea interesanta.

Narcisa Clipa spunea...

Acum regret ca nu am luat-o. Poate candva mi-o voi cumpara. :)

Diana Gabriela spunea...

Mi-a starnit curiozitatea aceasta carte!

Diana Gabriela spunea...

Ideea este originala, nu am mai intalnit-o pana acum!

Diana Gabriela spunea...

Ma bucur ca sunt si autori care scriu despre violenta in scoli. Poate se va trezi statul la realitate!

Narcisa Clipa spunea...

Nu cred ca se va intampla asta din pacate, dar cartea tot merita citita si luata ca o lectie.

Narcisa Clipa spunea...

Mie prima data cand am vazut-o nu mi-a starnit deloc curiozitatea. Acum insa sunt tentata sa mi-o iau.

alexa ioana spunea...

dupa titlu nu as fi zis ca are o asa actiune :))) nu ma mai atrag de mult cartile cu liceeni, adolescenti, s.a.m.d. am trecut de faza aia, desi recunosc ca mai exista cateva carti cu adolescenti care imi plac, dar depinde foarte mult de poveste si autor !!

alexa ioana spunea...

nici eu nu cred ca se va intampla asta, plus ca depinde si cine citeste carti de genul si mai ales ce inteleg din ele (ca nu e bine sa faci un lucru, sa recationezi intr-un anumit mod, etc)

alexa ioana spunea...

profesorii promoveaza lectura in scoli? foarte nice;) ma refer la cartile aparute recent, nu la Ion si Morometii :P desi si acelea merita citite, chiar avem ce invata din ele

Ioana Andreea spunea...

Eu am citit-o si pot sa iti spun sigur ca dupa ce o citesti, iti lasa un gust de ciocolata...neagra

Ioana Andreea spunea...

Si mie mi-a starnit curiozitatea cand am vazut-o..acum, dupa ce am citit-o, mi se pare o prostie. Nu mi-a placut deloc!

Ioana Andreea spunea...

In aceasta carte se exagereaza cu violenta...

Ioana Andreea spunea...

Mi-a placut mult recenzia! Prima de la aceasta carte care spune adevarul despre ea. Toate celalalte o ridicau in slavi si dupa ce am citit-o m-am suparat ca am fost mintita.

Narcisa Clipa spunea...

Profesoara mea accepta orice recomandare literara ii facem. La sfarsitul semestrului fiecare isi poate prezenta cartea preferata si trebuie sa incerce sa ii convinga si pe ceilalti sa o citeasca.

Narcisa Clipa spunea...

Cat despre cartile aduse, da, sunt noutati literare si sunt extrem de ieftine. De exemplu eu am luat "Martianul" cu 15 lei.

Narcisa Clipa spunea...

Si mie imi place blogul. Am auzit de carti noi, pe unele ma gandesc sa le citesc.

Ioana Andreea spunea...

Sunt multe carti despre scoala (violenta, droguri, etc,)...

Narcisa Clipa spunea...

Nu, dar si coperta are o anumita influenta atunci cand vrei sa citesti o carte sau sa cumperi una.

Narcisa Clipa spunea...

Depinde si de modul in care este scrisa.

Narcisa Clipa spunea...

Eu nu am mai cautat alte recenzii, dar ma bucur ca am auzit o parere sincera la aceasta pe blog.

Narcisa Clipa spunea...

Din pacate unele bloguri promoveaza si cele mai proaste carti ca si cum ar fi adevarate capodopere.

Nicoleta Gaciu spunea...

La fel si pt mine ,dacă nu mă atrage coperta cărţii parcă nu pot s.o citesc !

Ioana Andreea spunea...

Da...dar de multe ori coperta atrage si continutul nu..

Ioana Andreea spunea...

Ar fi super sa fie toti la fel..

Ioana Andreea spunea...

LA mine in scoala nu este violenta...

Ioana Andreea spunea...

Si eu! AU spus adevarul pt ca nu sunt sponosrizati de editura respectiva...

Ioana Andreea spunea...

Bravo ca nu ati fost sinceri! Apreciem!

Ioana Andreea spunea...

Da..sunt carti cu adolescenti bune dar si sunt MULTE proaste

alexa ioana spunea...

si coperta are o mare influenta asupra alegerii mele in ceea ce priveste cartile. dar totusi, nmai exista si unele exceptii

alexa ioana spunea...

foarte frumos din partea lor. se vede ca, putin cate putin, lucrurile se schimba in bine

alexa ioana spunea...

gusturile nu se discuta :) ce unui cititor i se poate parea interesant, altuia i se poate parea plictisitor. dar exista suficiente carti pentru fiecare :)

alexa ioana spunea...

depinde de scoala, bineinteles :) poate ca unele scene sunt mai exagerate, dar nu ma indoiesc ca pot fi reproduse in viata de zi cu zi

alexa ioana spunea...

intr-adevar, si multe dintre ele sunt exagerate, sau nu au idei originale.

alexa ioana spunea...

si asta, dar poate si pentru ca avem gusturi diferite. sau poate ca respectivii nu au citit foarte multe carti la viata lor, ca sa aiba o perspectiva mai larga, si chiar le-au palcut acele carti...

alexa ioana spunea...

intotdeauna o sa apreciem o parere sincera, doar asa ne putem da seama daca respectiva carte este pe gustul nostru si o putem cumpara linistiti

alexa ioana spunea...

eu una nu ma feresc sa imi spun parerea sincera cu o anumita carte. nu ma feresc nici de editura, nici de autor. pur si simplu spun ce impresie mi-a lasat si imi si motivez spusele !!

alexa ioana spunea...

aproape in toate cartile dedicate adolescentilor gasim cate ceva si din aceasta carte. abuzuri, violenta, droguri, rasism, etc. ideea chiar nu este originala :))) doar ca reda realitatea

Narcisa Clipa spunea...

Mda... si coperta poate insela uneori.

Narcisa Clipa spunea...

Cei mai in varsta nu prea ar face asa ceva.

Narcisa Clipa spunea...

Asta e cel mai bine, ca avem posibilitati nenumarate.

Narcisa Clipa spunea...

Sunt si multe scrise doar pentru a fi vandute.

Narcisa Clipa spunea...

Da... nu vrem sa cumparam ceva ce nu merita.

alexa ioana spunea...

categoric :) era sa o patesc si eu de cateva ori, dar noroc ca imi cunosc gusturile prea bine, asadar nu m-am lasat orbita de coperta

alexa ioana spunea...

ar fi i putin ciudat ca cei mai in varsta sa citeasca YA sau fantasy:)))

alexa ioana spunea...

prea multe posibilitati, as spune eu. orice cititor (sau bine, cei mai multi dintre ei) citeste variat, mai multe genuri. asadar, trebuie sa cumpere carti mult mai multe.

alexa ioana spunea...

nu neaparat, sa stii ca nu te obliga nimeni atunci cand iti da o carte sa spui numai de bine.

alexa ioana spunea...

da, poate ca te simti tu putin obligat, dar daca respectiva carte chiar nu ti-a facut o impresie buna, trebuie sa mentionezi asta, DAR, sa stii sa iti exprimi parerea si sa iti motivezi opinia. sa dai exemple in legatura cu ce nu ti-a palcut si mereu sa motivezi.

alexa ioana spunea...

asta este cel mai important dupa parerea mea. si in definitiv, parerea sincera si motivata este cea mai buna, astfel ceilalti cititori isi pot da seama cu adevarat daca respectiva carte este pe gustul lor sau nu

alexa ioana spunea...

acum depinde ce semnificatie are acest cuvant pentru cititori. nu putem fi toti la fel si nu toti avem gusturi si pareri asemanatoare

Narcisa Clipa spunea...

Eu cand imi cumpar carti zic ca iau 1-2 si de fapt imi iau vreo 5 pt ca nu ma pot hatarî.

Narcisa Clipa spunea...

Exista si scoli in care violenta atinge un nivel ridicat.

Narcisa Clipa spunea...

Nici in scoala mea nu sunt probleme. Elevii sunt cei mai buni din generatia lor, iar cei buni nu tind sa se bata. Cel putin asta e teoria mea.

Narcisa Clipa spunea...

Mda, dar nu poti zica ca acea carte e oribila sau ceva de genul.

Narcisa Clipa spunea...

Unii chiar cumpara carti pentru ca au citit o recenzie in care scria ca e o carte buna si de fapt nu era.

Narcisa Clipa spunea...

Eu sunt sincera cu privire la o carte cand o recomand prietenilor.

alexa ioana spunea...

este greu daca ai buget limitat

alexa ioana spunea...

faza cu "am cumparat cartea pentru ca a laudat bloggerul X cartea, dar de fapt mi-am luat teapa si e vina lui" e putin cam..ciudatica, din punctul meu de vedere

alexa ioana spunea...

parerile sunt subiective si ce unei persoane ii place (in speta - bloggerului X), alteia (un presupus cititor) poate nu.

alexa ioana spunea...

ce scrie un blooger scrie din sentimentele, parerile si emotiile pe care i le-a lasat lui cartea in urma lecturarii ei. urmaritorul, da, citeste, dar chiar daca recenzia este bine motivata si frumos scrisa, trebuie sa se gandeasca bine daca respectiva carte este si pe gustul lui - oricat de frumos (sau nu) ar fi fost prezentata in recenzie

alexa ioana spunea...

si eu la fel, si mai ales - recomand doar pe baza parerilor mele proprii

alexa ioana spunea...

atunci cand poti sa iti justifici alegerea, esti cel mai credibil

alexa ioana spunea...

indiferent cat de bune sau mai putin bune ar fi gusturile unei anumite persoane (si in legatura cu orice, nu numai cu lectura), trebuie respectate. impartasite doar atunci cand si ale tale coincid cu ale ei :)

alexa ioana spunea...

dar nicidecum judecate. nu ne putem pune noi in pielea altcuiva, deci nici nu ii putem intelege gusturile ;)

alexa ioana spunea...

se cunoaste imediat cand un scriitor scrie doar pentru a vinde, pentru a avea popularitate si a obtine profit, si altul care o face din suflet.

alexa ioana spunea...

desi, din pacate, chiar multi dintre cei care o fac doar pentru popularitate, sunt apreciati si nu prea imi explic de ce :)) dar probabil ca, din nou, tine de gusturi :))

Narcisa Clipa spunea...

Dupa ce imi iau cele 5 carti nu indraznesc sa mai cer nimic cam o luna. :))

Narcisa Clipa spunea...

Iti dezvolti bine argumentele, trebuie sa te aprob.

Narcisa Clipa spunea...

Cartile comerciale se vand mult mai usor, iar scriitorii stiu asta.

Narcisa Clipa spunea...

Normal ca atata timp cat scrii ceva ce se vinde bine ajungi si popular. Scriitorii care au carti foarte bune sunt apreciati de o masa mai mica de cititori.

Narcisa Clipa spunea...

E usor sa vorbesti altcuiva despre o carte care ti-a placut.

Narcisa Clipa spunea...

Nici nu e nevoie sa o lauzi pentru ca se vede prin felul in care vorbesti despre ea ca ti-a placut.

Narcisa Clipa spunea...

Mie imi place sa vorbesc despre cartile mele preferate.

Narcisa Clipa spunea...

Fiecarei persoane ii place ceva anume. Nu suntem noi in masura sa ii judecam atata timp cat ei nu ne judeca.

Narcisa Clipa spunea...

Pana la ua e bine sa avem gusturi diferite.

Narcisa Clipa spunea...

Daca ne-ar placea tuturor aceleasi lucruri, am fi la fel.

alexa ioana spunea...

daca te insala asta, eu zic sa iti iei multa ciocolata si cred ca ar fi o investitei mai buna decat cartea de fata :P

alexa ioana spunea...

sau alte carti mai bune, care au pe coperta tot ciocolata (sau macar in titlu:P)

alexa ioana spunea...

daca te referi in general, ei bine..iti vei da tu seama la un moment dat care sunt acele carti care merita intr-adevar si sunt pe gustul tau si care au doar o coperta atragatoare si atat :D

alexa ioana spunea...

5 carti dintr-un foc..si mai ales la ce preturi au..cam mult :)))

alexa ioana spunea...

pentru ca, cartile comerciale sunt citite si de cei care nu prea au legatura cu adevarata lume a bookaholicilor, a criticilor literari s.a.m.d

alexa ioana spunea...

cu cat citim mai multe carti si din genuri diferite - adica variat, cu atat mai mult nu vom mai fi atrasi de orice carte sau autor iesit peste noapte

alexa ioana spunea...

in plus, popularitatea nu tine numai de scrisul in sine - cat de bun sau mai putin bun scriitor esti. tine si de publicitate, de cum se vinde autorul inusi, la ce tactici apeleaza pentru a fi si mai cunoscut, cercurile prin care se invarte, etc

alexa ioana spunea...

e o adevarata "mafie", daca mi se permite sa folosesc cuvantul acesta cu ghilimelele de rigoare :D

alexa ioana spunea...

si nu mai este ca pe vremuri, cand existau doar cativa scriitori: cativa romani, cativa straini, singurii cunoscuti si cititi. acum sunt din ce in ce mai multi si tot vor mai aparea

alexa ioana spunea...

oricum, cu foarte mult nu suntem diferiti. doar ca nu toate lucrurile si preferintele coincid intr-un procent mare

alexa ioana spunea...

cuvintele vin de la sine si sunt exact cele potrivite si asta se vede dupa ce ai citit o carte care ti-a placut mult

alexa ioana spunea...

se poate spune asta chiar si in privinta cartilor si autorilor care aleg sa trateze subiecte mai dificile si care sunt mai greu de inteles. cu ei nu pot rezona multi cititori

alexa ioana spunea...

atunci cand gandesti si reusesti sa vezi mai departe de zona de confort, realizezi ca poti rezona cu idei si conceptii care pana de curand iti erau straine, si astfel descoperi lucruri noi

alexa ioana spunea...

te descoperi pe tine insati mult mai bine si afli ca si alte persoane straine tie au aceleasi ganduri si sentimente cu ale tale. te regasesti in cuvintele lor de parca ar fi ale tale

alexa ioana spunea...

iar din acest punct iti este foarte usor sa recomanzi si sa vorbesti despre cartile care ti-au palcut si care te-au atins in moduri nebanuite

alexa ioana spunea...

si tot ce poti spera este sa fi suficient de bun si coerent incat sa il faci pe cel de langa tine sa vada respectiva carte asa cum este ea si asa cum ai vazut-o tu

alexa ioana spunea...

in acest fel te poti cosidera un om/ cititor/ blogger mai bun si mai satisfacut :)

alexa ioana spunea...

ar trebui sa fim clone ca sa fim la fel :))) nici macar siamezii nu sunt la fel 100%, cu exceptia fizicului :D

alexa ioana spunea...

uite si o cititoare care se simte atrasa de aceasta carte :)

alexa ioana spunea...

sa revii aici cu o parere dupa ce o citesti :)

Simona Stavar spunea...

Am aflat acum ceva timp despre aceasta carte prin intermediul canalului de Yt al Adelei si de atunci tot ma gandesc la ea <3 Pare genul meu de carte si imi doresc mult s-o citesc :>

Simona Stavar spunea...

Am zarit-o in biblioteca din oras acum ceva vreme si aproape ca am imprumutat-o, dar m-am abtinut in speranta ca mi-o voi cumpara, pentru ca as vrea tare mult sa o am permanent in biblioteca personala :))