Autor: Noah Hawley
An apariție: 2016
Editura: Nemira
Număr pagini: 432
Disponibil aici !
Intr-o seara cetoasa de vara, unsprezece oameni se imbarca intr-un avion cu destinatia New York. Peste saisprezece minute, se intampla catastrofa: aeronava se prabuseste in ocean. Singurii supravietuitori sunt un pictor si un baietel de patru ani, dintr-o familie de bogatasi.
Inainte de cadere plonjeaza in vietile pasagerilor disparuti. Coincidente ciudate indica o conspiratie. A fost voia destinului sa dispara atatia oameni influenti? Sau a fost o mana criminala? Autoritatile vor sa afle adevarul, iar cei care au supravietuit devin protagonistii unei relatii de o mare fragilitate, intr-un roman uimitor, care vorbeste despre soarta si mai ales despre legaturile dintre oameni.
*Recenzie*
"Îi plăcea să citească poveşti despr fete rebele, fete care nu se puteau adapta niciunde şi care apoi descoperau că sunt înzestrate cu puteri magice. Hermione, Katniss. La şapte ani citise Harriet spioana si Pippi Şoseţica"
Scott este personajul principal, dar totuşi, nu putem spune că unul are un rol mai important decât altul, deoarece mare parte din carte se bazează pe dezvăluirile din trecut, ale fiecăruia. Capitolele prezintă momente dramatice din vieţile pasagerilor. Mi-a plăcut acest stil deoarece am simţit că sunt mai multe poveşti, în aceeaşi carte. Noah Hawley surprinde detalii fine, probleme actuale şi arată partea urâtă a oamenilor, transpunând totul în roman cu multă măistrie. Deşi salvează un copil, Scott, imediat este pus sub semnul întrebării, fără vreo dovadă că ar avea amestec în prăbuşirea avionului, astfel Mass-Media deteriorează realitatea, pentru audienţă mai mare, şi caută întunericul în lumină. De asemenea, unii oameni profită de necazul altora, căutând imediat să obţină un avantaj financiar.
"A luat foc oceanul, îşi spune el, dănd instinctiv din din picioare.
Şi imediat, după o clipă de şoc derută:
S-a prăbuşit avionul."
Toţi credem că suntem protejaţi, că nu suntem în pericol, dar realizăm că nu asta este realitatea, doar după un accident, un atentat sau o tragedie. Firea omenească este predispusă la nepăsare şi egoism. Totodată, ilustrează lipsa umanităţii şi neîncrederea care devine prezentă în jurul nostru, "infectând" şi persoanele neafectate. Suspansul este prezent încă de la început, când aştepţi cu nerăbdare să afli cauzele accidentului, îţi pui o mulţime de întrebări referitoare la cauzele accidentului, motivele personajelor de a se afla în respectivul avion şi despre trecutul personajelor. Majoritatea curiozităţilor mi-au fost satisfăcute, pe parcurs, motiv pentru care nu am lăsat cartea din mână până când mi s-au închis ochii, şi am terminat cartea în două zile.
Romanul "Înainte de cădere" este o carte plăcută, care îmbină misterul unui accident de avion, cu prezentarea vieţilor pasagerilor, decedaţi, dar şi a celor doi supravieţuitori, între care apare o relaţie frumoasă. Recomand tuturor, deoarece are şi aspectul unui documentar, dar spre deosebire de unul, apar o mulţime de personaje, făcând astfel acţiunea interesantă.
Un comentariu:
Mersi de recomandare :) . Initial am zis "pas" dar bine ca ai mentionat ca sunt si doi supravietuitori , exista si ceva actiune ;) . Cartile tip "documentar" nu ma atrag. Pentru asa ceva ma uit la TV ;)
Trimiteți un comentariu