Recenzie Urzeala Tronurilor, de George R.R. Martin

Titlu: Urzeala Tronurilor
Autor: George R.R. Martin
Nr. pagini: 888
Editura: Nemira
Anul apariţiei: 2013
Disponibil aici !

Intr-un tinut in care verile pot dura ani in sir si iernile o viata, primejdia se arata la orizont. Vine iarna si pe plaiurile inghetate de la nord de Winterfell forte intunecate si stranii isi aduna puterile in spatele Zidului ce protejeaza intregul regat Westeros. in mijlocul conflictului se afla familia Stark de Winterfell, oameni la fel de aspri si neinduratori ca pamantul pe care il stapanesc. Un taram al extremelor, de la fortaretele de piatra ale iernii la castelele belsugului si ale verii, in care lorzi si printese, soldati si vrajitori, asasini si bastarzi iubesc, se lupta si uneltesc pentru a supravietui. intre intrigi si comploturi, tragedie si tradare, victorie si teroare, soarta familiei Stark, a aliatilor ei si a inamicilor atarna de un fir de par, in timp ce toti incearca sa castige cel mai periculos joc dintre toate: urzeala tronurilor.

*Recenzie*
     Această carte a devenit foarte cunoscută datorită ecranizării care poartă acelaşi nume...Deşi mulţi urmăresc serialul, puţini au vrut să afle povestea originală, lucru pe care eu îl consider greşit. Într-un sezon de 10 episoade nu se poate reda o întreagă carte, în special nu una atât de voluminoasă cum este Urzeala tronurilor. Tema acestei cărţi pare una simplă, însă dacă citim romanul, observăm complexitatea întregii poveşti. Cartea este împărţită în mai multe capitole, scrise la persoana a 3-a, însă fiecare, având un personaj central diferit.     

"Niciodată să nu uiţi cine eşti, pentru că lumea sigur nu va uita. Păstrează cunoştiinţa ca o armură şi nu o vor putea folosi împotriva ta..."
       Personajele din această carte sunt foarte variate şi au personalităţi interesante. Catelyn Stark este prezentată că o femeie puternică, o bună conducătoare şi o mamaiubitoare. Casă Lannister pe de altă parte este recunoscută pentru faptul că sunt bogaţi dar nu au relatii foarte strânse între ei. Cersei, pe tot parcusrul cărţii,încearcă să obţină cât mai mult control asupra fiului sau şi nu se da înlături de la a comite acte de trădare, şantaj, şi crime. Am admirat mult curajul tinerei Daenerys şi inteligenţa lui Tyrion. Fiecare personaj are ceva specific: curaj, inteligenţă, viclenie, ura, bunătate, lucru care mi-a plăcut foarte mult. Ceea ce nu mi-a plăcut este faptul că are atâtea personaje, încât abia la sfârşitul cărţii, ajungi să le reţii pe cele importante. Consider că în această carte, accentul s-a pus atât peacţiune, cât şi pe personaje, ambele jucând în rol important. Pe parcurs, apar multe personaje noi, inlocuidu-le pe cele care au fost condamnate de către George R.R. Martin. Un lucru interesant este faptul că multe replici ale personajelor sunt vorbe înţelepte, demne de luat în considerare.

"O minte are nevoie de cărţi, precum o sabie are nevoie să fie ascuţită..."       Eu, citind toate cărţile din serie, nu am putut determina timpul când se petrece acţiunea şi nici vreo zona anume de pe Pământ. Armele lor primitive, sabia, arcul,suliţa indică faptul că totul s-ar întâmplă înainte de secolul 18, dar având în vedere faptul că există morţi vii, dragonii, şi alte elemente fantastice, m-am resemnatcă nu poate există această lume decât în imaginaţia cititorilor. Mi-a plăcut foarte mult modul în care George R.R. Martin prezintă "Cele şapte regate". Originalitateasa, rar întâlnită m-a făcut să-i îndrăgesc seria şi să îl pun în capul listei, când vine vorba de scriitori preferaţi.

"De ce atunci când un om ridică un zid, un altul vrea să ştie imediat ce-i de partea cealaltă?"


      Acţiunea este prezentată amplu, detaliat, fără a pictisi, iar în ciuda faptului că nu se întâmplă multe, ai senzaţia că fiecare pagină te aduce mai aproape deînţelegerea romanului. Recomand această serie tuturor cititorilor de Fantasy pentru că aceasta este cea mai bună carte de acest gen pe care am citit-o şi cred că merităsă o lecturaţi datorită suspansului, misterului şi acţiunii extraordinare.

39 de comentarii:

Mirela Barbalata spunea...

Daca ma uit la serial, este datorita sotului.
Si ar dori cartile dar sunt cam scumpe :(

Aleqsa spunea...

Cartile astea vor face istorie...sunt curioasa daca vor rezista trecerii timpului la fel ca "Stapanul inelelor". Ramane de vazut :)

alinaalina_12 spunea...

Sunt curioasa acum .. Abia astept sa citesc si eu ..

Narcisa Clipa spunea...

Nu am citit inca aceste carti. Sunt curioasa insa in privinta lor pentru ca am observat ca si serialul a facut mare valva. Sper ca vacanta aceasta sa citesc macar doua dintre ele.

Diana Cirstea spunea...

Serialul este foarte bun. M-am indragostit de el de la primul episod si asa au facut si prietenele mele. Sper ca voi citi si cartile in curand.

Narcisa Clipa spunea...

Am inceput primul sezon din serial, insa nu mi-a placut atat de mult. Am castigat insa de curand o carte scrisa de George R.R. Martin si stilul lui mi s-a parut destul de interesant.

alexa ioana spunea...

eterna problema :( cate carti mi-as lua daca as avea banii necesari pentru toate..

Diana Gabriela spunea...

Serialul e destul de bun, mi-a placut, dar cartile mi se par destul de scumpe.

alexa ioana spunea...

nu am citit cartile, dar am vazut vreo 3 sezoane din serial si mi-a placut. totusi, nu cred ca m-as incumeta sa citesc aceasta serie, mai ales daca stiu despre ce este vorba din serial si mai ales, din cauza ca am foarte multe alte carti/serii pe care vreau neaparat sa le citesc si nu am timp pentru toate..

Diana Gabriela spunea...

Nu cred ca le voi citi fiindca par destule de complicate dupa nr de pagini..vreau sa citesc ceva mai usot de inteles

Diana Gabriela spunea...

Oricum ideea lor este foarte inspirata!

alexa ioana spunea...

iti recomand Regii blestemati, cica este seria care a inspirat Urzeala tronurilor, dar are mai putine pagini si, dupa parerea mea, chiar este bine documentata istoric. pe cand Urzeala este mai mult fictiune

Narcisa Clipa spunea...

De obicei sunt reduceri mari la intregul pachet.

Narcisa Clipa spunea...

Eu nu m-am indragostit de serial. Sper ca seria sa imi placa totusi.

Nicoleta Gaciu spunea...

Seria am auzit că e chiar bună dar am facut o mare greşeală uitându.mă la serial mai întăr pt că acum când ştiu despre ce e vorba în carte parcă nu mai pot citi seria cu acelaşi entuziasm ca atunci cand nu ştii ce se petrece în carte dar ştii ca va merita :( Poate mai târziu când îmi va fi dor de poveste ,adică cu siguranţă atunci o să citesc seria .Aceasta a fost prima mea greşeală de felul acesta .Acum niciodată nu ma mai uit la film înainte de a citi cartea după care a fost ecranizat pt că ştiu că mereu cartile sunt de 100000000 de ori mai bune decât filmele .
PS Mi.a placut recenzia !Good job :* !!!

alexa ioana spunea...

si eu la fel, daca am vazut deja serialul rar mai cumpar si cartile. dar depinde de serie, bieninteles. daca imi place foarte mult vreau sa citesc si cartile sa vad cat de bune sunt. dar cu GOT nu am patit asa, nu pot spune ca nu mi-a placut serialul, dar nu intr-atat de mult incat sa ma faca sa cumpar cartile

alexa ioana spunea...

nici eu nu m-am indragostit de serial. doar putin de Daenerys si Khal Drogo. dar daca el a ieist din poveste...m-am enervat si nu m-am mai uitat :))

Narcisa Clipa spunea...

Eu cred ca vor rezista, asta daca nu apar niste carti de acest gen mai bune.

Narcisa Clipa spunea...

Nu prea ma atrage ideea ca personajul de care sa imi placa sa moara in episodul urmator. Mai bine nu ma mai uit.

alexa ioana spunea...

stati cu ochii pe elefant, are cele mai bune oferte si transport gartuit zilele astea :D

alexa ioana spunea...

intotedauna vor aparea carti mult, mult mai bune :d dar in felul lor, acestea vor rezista, doar au facut istorie, ca sa spun asa. cum e de exemplu Harry Potter

alexa ioana spunea...

daarr..pe de alta parte, faza cu reducerile la intreg pachetul e cu dus si intors. de exemplu, eu nu as da banii pe un pachet intreg decat daca as fi 99% sigura ca este exact ce imi place.

Ioana Andreea spunea...

Cum sa nu ramana?! Sunt niste carti super!

Ioana Andreea spunea...

Mie mi-au placut la nebunie! Merita citite!

Ioana Andreea spunea...

Am vazut ca sunt sub 30 de lei, ambele volume..

Ioana Andreea spunea...

Deci o carte ar fi cam 15 lei si daca numaram asa, sunt 10 carti

Ioana Andreea spunea...

Eu am citit inati cartile si la el am patit cu serialul..ma plictisea

Ioana Andreea spunea...

Dar merita vizionat si asa...Iar cartile de asemnea

Ioana Andreea spunea...

Sunt usor de citit..Dureaza mai mult timp, dar nu e greu sa le intelegi...

Ioana Andreea spunea...

Mi-a placut mult aceasta serie. Recenzia voastra este super..TIneti-o tot asa!

alexa ioana spunea...

pentru cine isi permite si vrea seria compelta, merita. este o investitie buna.

alexa ioana spunea...

nu este greu daca ai timpul si rabdarea necesara. si sa iti si placa, normal :)

alexa ioana spunea...

oricat de grea ar fi o carte, sau prea voluminoasa, sau prea putin pe gustul meu, daca incep sa o citesc, o duc pana la capat. dar deobicei nu mi se intampla sa achizitionez carti care sa nu imi placa, evit chestia asta.

alexa ioana spunea...

raman, raman, dar asta nu inseamna ca nu mai apar si alte carti, la fel de grozave sau chiar mai frumoase !

Ioana Andreea spunea...

Serialul a fost super!

Simona Stavar spunea...

Alta serie scumpa, pe care nu mi-o permit, dar pe care mi-as dori mult s-o citesc :((

Simona Stavar spunea...

Pana atunci, urmarirea serialului e gratis =)) <3 <3

Mirela Barbalata spunea...

Desi am urmarit serialul la insistentele sotului meu....culmea, chiar mi-a placut!.....totusi cartilor din serie le zic pas.
Insa am facut un efort si i-am facut o surpriza sotului. I-am luat intreg pachetul (ce este aparut la noi) pentru ca isi dorea fosrte mult :)

maria ancuta spunea...

mi-am dorit de foarte mult timp sa citesc si eu aceste carti, dar din pacate niciodata nu am ajuns ..poate pe viitor o sa strang bani si pentru ele