Recenzie Seria Cele o mie una fantome de Alexandre Dumas


Titlu: Seria Cele o mie una fantome
Autor: Alexandre Dumas
Nr. pagini: 192 per volum
Apariție: 2016
Editură: Paralela 45 
Disponibilă aici





Cele o mie una fantome reprezintă o amplă culegere de povestiri fantastice, publicată de Alexandre Dumas în 1849. Cartea e constituită din şapte cicluri (dintre care îl prezentăm în traducere românească pe primul) – Cele o mie una fantome, Femeia cu colier de velur, Căsătoria lui moş Olifus, Testamentul domnului de Chauvelin, O cină la Rossini, Gentilomii din Sierra Morena, Iepurele bunicului – şi cuprinde un bogat repertoriu de teme şi motive specifice literaturii fantastice: capete tăiate care vorbesc, spânzuraţi malefici, fantome şi vampiri, povestea unui vânător blestemat să urmărească un iepure uriaş şi nemuritor sau aventurile stranii ale unui marinar căsătorit cu o sirenă. Povestirile din Cele o mie una fantome, care au precedat Povestirile crude şi insolite de Villiers de L’Isle-Adam, dezvăluie o latură mai puţin cunoscută a operei lui Dumas.


                              *Recenzie*


Cele o mie una fantome este o serie istorică fantezistă ce îți va provoaca fiori pe sira spinării și care te va uimi prin simplitatea limbajului și prin talentul autorului care știe să transpună sentimentele pe foaie. Am fost surprinsă de poveștiile fermecatoare ale volumelor, de miturile vremurilor trecute si de iubirea scriitorului pentru lumea supernaturală.

"Solange fusese recunoscută după scrisoarea tatălui ei, arestată în aceeași zi, executată în aceeași zi. Capul care mi-a vorbit, ochii care m-au privit, buzele care mi-au sărutat buzele au fost buzele, ochii și capul lui Solange"
Deși scrisă acum mult timp, mi s-a părut o lectură relaxantă și captivantă ce te face să te "teleportezi" într-o lume aproape inimaginabilă unde tehnologia nu există. Lumea supernaturală si cea umană se ciocnesc de multe ori, și te fac să ramâi cu o mulțime de întrebări întipărite în minte. Oare un cap tăiat ar fi capabil să se holbeze la cineva și pe deasupra să și vorbească? Niște ultime cuvinte pot alina durerea cuiva drag sau te pot blestema să ai o viată plină de amăraciune? Până și cele mai grave fapte pot fi iertate? Oricare ar fi adevărul, nimeni nu scapă nemarcat de tainele vieții.

"Trăim între două lumi invizibile, una populată cu spirite infernale, cealaltă- cu spirite celeste, că, în ceasul nașterii noastre, două genii, unul bun, celalalt rău, vin să se așeze toată viața, unul insuflandu-ne binele, celălalt raul, iar în ceasul morții cel care iese biruitor ne ia în stăpânire. Astfel sufletul nostru rămâne fie prada unui demon, fie reședința unui înger."
Mi-a plăcut că acțiunea a început repede, nu am avut timp să mă plictisesc până am intrat in ritmul destul de alert al poveștiilor. Din câte am înțeles, personajele și întâmplările sunt inspirate din viața lui Dumas, care are un talent minunat în a-și prezenta sufletul pe foaie și care reușește să te facă mai nerăbdator cu fiecare pagină. Nu am găsit ceva să îmi displacă, poate doar unele fraze sau cuvinte care m-au obosit puțin. Nu mă așteptam ca întâmplările să mă înspăimânte și să mă fascineze în aceelași timp, mă pregăteam psihic pentru cărți istorice mai mult, iar ceea ce am descoperit mi-a întrecut așteptările.
"Orgoliul celor care nu pot construi este de a distruge"
Istoria se împletește cu paranormalul creând o poveste fascinantă și relaxantă, ce poate fi citită cu plăcere după o zi obositoare de muncă sau de învățat. Cele 5 volume au povesti frumoase pe care va recomand să le aflați. Cum se apropie și Halloween-ul vă indemn ss o citiți și poate să o faceți cadou cuiva drag. Nu  veți regreta! Am vrut să recenzez volumele pe rând, dar m-am razgandit și am ales să le cuplez într-o singură recenzie. 












Abonează-te la blog!
Înscrie-te pentru a primi prin Email toate recenziile, interviurile, concursurile şi orice articol scriem noi pe blog. Dacă nu îţi place, te poţi dezabona ulterior.

Niciun comentariu: