Recenzie ,,Născută din fum şi os'', de Laini Taylor

Titlu: Născută din fum şi os
Autor: Laini Taylor
Editura: Epica
An apariție: 2016
Număr pagini: 400
Disponibilă: aici!

Pe întreg pământul, urme negre de mâini, imprimate cu foc, apar pe mai multe porți. Sunt ale unor creaturi străine, înaripate, care s-au strecurat în această lume printr-o despicătură din cer.
Într-o dugheană veche și întunecată, proviziile de dinți omenești ale unui diavol au scăzut periculos.
Iar pe străduțele întortocheate, întunecate și misterioase ale Pragăi, o tânără elevă de la Liceul de Artă e pe cale să fie prinsă într-un crâncen război coborât din altă lume.
Ea este Karou. Își umple caietele de schițe cu portrete de monștri, care poate că sunt sau nu sunt adevărați. Obișnuiește să dispară în mod misterios pentru a îndeplini unele „comisioane”; vorbește multe limbi – nu toate omenești, iar părul ei, de un albastru aprins, chiar așa îi crește. Oare cine este ea? Întrebarea aceasta nu-i dă pace, dar este pe cale să afle răspunsul.
Când unul dintre străini – frumosul Akiva, chinuit de amintiri întunecate – dă cu ochii de ea, pe o alee din Marrakech (Maroc), rezultatul este sânge și explozie de lumină astrală, secrete dezvăluite și o dragoste cum numai în stele poate fi scrisă, ale cărei rădăcini sunt adânc împlântate într-un trecut nemilos și dureros. Va ajunge oare Karou să regrete c-a aflat adevărul despre ea însăși?
 *Recenzie*
,,Nascută din fum și os’’ este o carte fantastică scrisă de Laini Taylor. Primul volum din trilogie prezintă față de al doilea o lume liniștită, dar aflată la granița unui război inevitabil dintre serafimi și himere.

Cartea ne pune față în față cu întrebarea: Cine sunt cu adevărat monștrii? Ființe divine, îngerii care trebuiau să aducă cu ei lumina și bunătatea capătă în carte însușiri negative: sunt războinici, însetați după sânge. Pe de altă parte sunt himerele, ființe cu părți de animal și om, considerate de mulți oameni ca monștri, demoni. Ce-i drept, nici himerele nu sunt chiar nevinovate, dar aveam așteptări ca îngerii să aducă pacea, nu războiul.  Scriitoarea s-a jucat cu aceste noțiuni și a creat un Univers fantastic bine conturat.
,,- Te-ai întrebat vreodată, monștrii fac război sau războiul îi face pe monștri. Am văzut lucruri, îngere.Există armate de gherilă care-i fac pe unii puști să-și ucidă propriile familii.Astfel de fapte smulg sufletul și lasă loc bestiei să crească înăuntru. Armatele au nevoie de bestii, nu-i așa? Bestiile sunt preferate, ca să facă ele munca oribilă! Și ce-i mai rău e că-i aproape imposibil un suflet care a fost smuls. Aproape.’’ 
Cum ar fi dacă dorințele voastre s-ar îndeplini? Dacă ar fi o modalitate ca culoarea părului să fie mereu albastră ați folosi-o? Dar ce spuneți de o dorință care v-ar putea face să știți mai mult de o duzină de limbi străine? Sau dacă ați zbura?  Crescută într-o lume magică, Karou (care înseamnă speranță) parcurge un drum către auto-cunoaștere. Karou este fata misterioasă cu părul albastru și cu ochi negri însemnați de diavol, ce poartă pecetea unui trecut, ce se dezvăluie într-un final . A fost crescută de patru himere, într-o dughenă care făcea legatura cu orice parte a globului, dar și cu Eretz. Brimstone, himera ce poartă figura paternă a lui Karou strânge dinți de oameni și animale . Vă întrebați ce face cu dinții? Ei bine, aflați că de aici începe misterul.

Într-unul dintre comisoanele pe care îl face în Maroc, Karou îl întâlnește pe Akiva, un serafim dornic de răzbunare. Dar ceva ce poartă semnele destinului îi unește.

Prinsă într-un război de a cărui existență nu știa, Karou va trebui sa facă față situației.  Fata misterioasă care studiază arta la Praga se îndrăgostește de îngerul soldat Akiva. Lui Akiva, Karou îi era cunoscută, dar nu știa de ce sau de unde. Ne dăm seama că trecutul este mai aproape de noi decât credem într-un anumit moment al vieții.
,,-Dorințele sunt falsuri. Speranța e adevărată. Speranța își face propria magie.’’’
În peisajul de acum de acum aproape două decenii, Akiva iubea o himeră, Madrigal. Dragostea lor sfârșită tragic atunci, capătă în prezent un nou început.
Întâmplările sunt la relatate la persoana a III-a și sunt structurate în 60 de capitole. Ritmul alert, precum și scenele comice petrecute în lumea Pragăi, captivează cititorul
,, Născută din fum și os’’ este o carte care surprinde prin alcătuirea Universului fantastic, precum și prin personajele magice care se inserează în peisaj. În 2012 s-a anuntat că va apărea un film după această carte. 
Cartea a fost oferită spre recenzare de editura Epica. Mulțumesc!


Abonează-te la blog!
Înscrie-te pentru a primi prin Email toate recenziile, interviurile, concursurile şi orice articol scriem noi pe blog. Dacă nu îţi place, te poţi dezabona ulterior.

Un comentariu:

Gabriela spunea...

Am citit cartea și tot ce pot sa spun este că a fost genială. G e n i a l ă.
M-a lăsat mască adevărul despre Karou. Și eu care eram geloasă pe Madrigal pentru Karou. =))))))