Cărțile-cele mai bune prietene ale câinelui

Cu toții am auzit celebra zicală "Câinele este cel mai bun prieten al omului", însă v-ați întrebat vreodată care este cel mai bun prieten al câinelui?

Nu știu pe cine considerați voi cel mai bun prieten al energicului nostru patruped însă eu consider cărțile drept ocupante ale acestui loc de cinste. Cum vine asta?
Ce-i drept pare puțin greu de crezut dar vă asigur că este mai adevărat decât pare la prima privire. Așa cum noi, cititorii, iubim cărțile, așa și dragii noștri câini au învățat să le iubească cel puțin la fel de mult pe cât își adoră stăpânii. 


În continuare vă voi prezenta 10 ipostaze ale prietenilor noștrii blănoși la o lectură împreună cu stăpânii și câteva recomandări de cărți cu și despre câini.

1. Căței pierduți și oameni singuri - Lucy Dillon
Cătei pierduți și oameni singuri este o poveste de dragoste în care și oamenii și câinii primesc o a doua sansă în viată.

2. Dulci - Jurnalul unui câine scris de un Puric Dan
Dan Puric prezintă într-o notă debordantă realitățile degradării umane, care uită să privească spre lucrurile frumoase, transformând propriile vicii în valori false.
O călătorie relaxantă în lumea unei ființe necuvântătoare, ce-și trăiește scurta viață clădită pe trei principii fundamentale, ce-ar trebui să guverneze toate acțiunile omului ce omite, în fond, că nu este decât un animal vorbitor: prietenia, loialitatea și credința, guvernate de iubire.

3. Dominic. Un câine cu suflet de aur și nervi de oțel - William Steig
Dominic este o carte pentru toate vârstele, o poveste care va rămane atât în inimile prichideilor, datorită personajelor fermecătoare și a intamplărilor hazlii, cât și în cele ale adulților, care au șansa să retrăiască acea perioadă din viată după care incă mai visează cu ochii deschiși: copilăria.

4. O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții - Mark Haddon
Christopher, un băiat de 15 ani, suferă de sindromul Asperger, o formă de autism. Are o memorie fotografică. Înțelege matematică. Înțelege știință. Ceea ce nu poate înțelege el, sunt oamenii.
Când îl găsește pe Wellington, câinele vecinului său, zăcând mort pe o peluză din apropiere, se decide să pornească în căutarea asasinului și să scrie un român polițist despre aceasta. În incursiunea sa însă, va descoperi alte mistere ce pot face ca întreaga lume din jurul său să se prăbușească.
"O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții" este un roman uimitor – haios și trist deopotrivă, pe care nu-l mai lași din mână.


5. Viață de câine - Peter Mayle
Peter Mayle ne poartă din nou prin îndrăgita lui Provence. De data aceasta, pentru a ne împărtăși viziunea despre lume și viață a cățelului său, un reprezentatnt al speciei canine cu o inteligență, perspicacitate și ironie ieșite din comun. Povestea creșterii și devenirii incredibilului cățel va reuși să aducă zâmbetul pe buzele tuturor. Pentru că acest câine înțelege cu adevărat natura umană și știe care-i sunt slăbiciunile și defectele.


6. Eu și Marley- John Grogan 
Doi reporteri ambițioși – John și Jennifer Grogan – se mută în Florida, își cumpără o casă nouă și adoptă un pui de labrador auriu căruia îi dau numele Marley. Pe măsură ce crește, cățelul se dovedește a fi o sursă de boroboațe și giumbușlucuri, provocând multe pagube și dându-le întreagă existența peste cap. Cititorul va descoperi astfel o carte frumoasă, plină de duioșie, umor natural, devotament față de cei dragi și întâmplări hăzoase, pe care orice iubitor de câini o va savura cu încantare.

7. Colț Alb - Jack London
Roman de aventuri scris în 1906 de scriitorul american Jack London. Narațiunea urmărește viața lupului Colț Alb de la nașterea sa din apropierea unui sat indian până la mutarea sa în San Francisco și nașterea propriilor săi pui.

8. Pilotând în ploaie. Viața mea de cățel. - Garth Stein
Enzo este un câine special. Fan înflăcărat al curselor de mașini, el știe o groază de lucruri despre Formula 1, pilotul lui preferat fiind Ayrton Senna. Cunoaște ca nimeni altul natura umană, despre care are o groază de teorii. Și continuă să învețe despre noi. Pentru că este sigur că va renaște ca om-așa cum a aflat dint-un documentar despre credințele mongolilor-și trebuie să fie pregătit. Până atunci însă, alături de stăpânul său, Denny, Enzo are de parcurs un circuit plin de turnamente periculoase: viața însăși.


9. Tomi. O poveste - Adrian Oprescu
Povestea prieteniei dintre un băiat și câinele său, o poveste pentru copii și pentru oamenii mari care n-au uitat să iubească, fie doar și un câine.


10. A dog's Purpose-W. Bruce Camelon
Un roman exepţional destinat persoanelor de orice vârstă. În 2017 a apărut şi ecranizarea acestuia, fiind adorat de toţi fanii acestor animale. Această carte prezintă scopul unui câine în viaţa noastră, prin intermediul unei poveşti inspirate.