Ştiai că...?

Lumea cărţilor e fermecată. Ea ne îmbogăţeşte cunoştinţele şi ne dezvoltă creativitatea. Hai să pătrundem puţin în adâncurile lecturii şi să aflăm din secretele cărţilor pe care le iubim atât de mult. Sunt curioasă câte dintre curiozităţile de mai jos îţi sunt cunoscute.
 

“Ziua de 23 aprilie a fost aleasă drept Ziua Internațională a Cărții datorită faptului că este data în care au murit câțiva dintre cei mai importanți autori ai literaturii universale. Printre aceștia se numără Miguel de Cervantes, William Shakespeare și Inca Garcilaso de la Vega.”

“În Brazilia, dacă ești în închisoare și citești cărți, ți se scad 4 zile din sentință pentru fiecare carte citită. Poți face asta doar până când se adună 48 de zile scăzute într-un an.“

“Plăcerea de a mirosi cărţi vechi poartă numele de Bibliosmia.”

“Locuitorii Indiei sunt cei mai pasionaţi cititori din lume, un pasionat de lectură din India citeşte în medie cam 10,7 ore pe săptămână.”

“Oamenii care citesc sunt de două ori mai puțin probabil să dezvolte Alzheimer. Asta pentru că cititul antrenează și îmbunătățește memoria.”


“În fiecare an în Statele Unite se publică peste 50.000 de titluri noi.”

“Toţi banii obţinuţi de James M. Barri de pe urma cărţii Peter Pan au fost donaţi unui spital.”

“Denumirea celebrului motor de căutare Yahoo îşi are originea în cartea Călătoriile lui Guliver, scrisă în 1726.”

“Prima carte care a fost scrisă folosind o maşină de scris a fost Aventurile lui Tom Sawyer.”

“Pantofii de cristal ai Cenuşăresei se pare că nu au fost aşa de la început. În povestea originală, pantofii Cenuşăresei erau făcuţi din blană, dar povestea a fost schimbată în 1600 de către cel care a tradus-o.”


“Operele științifico-fantastice anticipează deseori viitorul. Cel mai strălucit exemplu este cel al romanelor scriitorului francez Jules Verne. El a oferit date exacte în ceea ce privește călătoriile spațiale și submarinele.”

“În Mizerabilii, Victor Hugo folosește o frază lungă de 823 de cuvinte.”

“Acțiunea din romanele lui Dan Brown se petrece în mai puțin de 24 de ore.”

“Cartea cu cel mai mare tiraj de exemplare este Harry Potter și ordinul Phoenix, care s-a vândut în 8,5 milioane de exemplare. Pentru comparație, un best-seller are un tiraj de 80.000 exemplare.”

“Cel mai bine vândut scriitor este William Shakespeare, urmat îndeaproape de Agatha Christie.”

Abonează-te la blog!

Înscrie-te pentru a primi prin Email toate recenziile, interviurile, concursurile şi orice articol scriem noi pe blog. Dacă nu îţi place, te poţi dezabona ulterior.☺