Recenzie Visucy de Zanuka Lisandros

Titlu: Visucy
Autor: Zanuka Lisandros
Editura: Celestium
Număr pagini:262
An apariţie: 2017
Disponibilă: aici!
                                                   

Într-o lume în care ocultismul era interzis cu desăvârșire, Karina, rămâne singura lucrătoare în lumină. Ea iubește să ajute oamenii să își vindece rănile interioare. Pe urmele ei apar un bărbat misterios (fără nume) și organizațiile secrete ce o vor închide într-un vis. Fără să-și dea seama, Karina își pierde adevărata identitate. Trăiește în vis? Trăiește în realitate? Zi de zi pe buzele ei vine întrebarea: “cine sunt eu cu adevărat?”

Chinul acesta o duce spre descoperirea unor lucruri terifiante despre propria persoană dar și despre cei din jurul ei. Trădarea, drama, dragostea, sunt elemente ce o duc spre Adevăr. Când credea că a descoperit Adevărul alte informații vin în calea ei și îi distrug visele și speranțele. Deși greu de descoperit, Realitatea este ceva la care nici măcar nu se aștepta…


Universul tău nu este cel pe care-l crezi. Este cel pe care nu-l vezi.

*Recenzie*
Ioana Dumitrachescu (aka Zanuka Lisandros) este directoarea editurii Celestium, editură nou apărută ce promovează autorii români. Cărţile ei valorifică o temă interesantă: spiritualitatea.

Am aşteptat această carte din toamnă. Din momentul în care am auzit despre ce este vorba în carte am fost surprinsă. Subiectul pe care l-a ales autoarea este unul real, care a preocupat societatea într-o anumită perioadă(de exemplu: Inchiziţia) : Războiul Bisericii împotriva spiritualităţii. Biserica are la bază o religie, în timp ce spiritualitatea nu. Spiritualitatea te îndeamnă să găsești îndrumare în tine însuți ascultându-ți vocea interioară, în timp ce biserica te îndeamnă să o obţii de la ea.

Acţiunea cărţii se petrece în România anului 2050. Cartea spune povestea Karinei, o Vindecătoare cu o viaţă pusă sub semnul fantasticului. Când viaţa Karinei se intersectează cu viaţa lui Alide, descoperim că în ciudat faptului că sunt două personalităţi diferite, ele reprezintă o unitate. În carte se vorbeşte despre un război purtat de biserica împotriva celor care se opun gândirii ei. Este prezentat un viitor urât în care libertatea gândirii este încălcată. Întâmplările din carte nu sunt situate într-o ordine cronologică iar finalul ei ne lasă cu întrebarea: Totul este o minciună sau este realitatea?


Coperta cărţii ne face intrarea în Universul ei. Ochiul care priveşte lumea dintr-o singură perspectivă reprezintă una dintre ideeile importante din carte. De asemenea, culoarea coperții sugerează latură fantastică.
"Ploua cu gloanţe, furie, foc şi credinţă. Era cea mai dureroasă ploaie existentă. Putea să te elibereze de viaţă într-o secundă. "
   Deşi are un subiect interesant, nu e bine dezvoltat pe parcursul cărţii. Mi-aş fi dorit să fi aprofundat mai mult subiectul şi să fi acordat mai multă atenție corecturii. De asemenea, se putea scrie mult mai mult la descrierea acțiunii.
   Scrisă la persoana I din perspectiva Karinei, repectiv a Alidei, cartea creează o lume care în aparență pretinde a fi bună dar în esență este rea.
   Strucurată în 15 capitole, există mai multe planuri. Fie că vorbim de trecut şi viitor; real şi fals, planurile se intersectează, unesc, depărtează pe parcursul cărții. Prin aceste planuri care se ciocnesc se creează o stare de amețeală. 
     Acțiunea din carte tinde să se complice progresiv iar acest lucru crează suspansul. Minciunile, războiul dus de biserică împotriva oamenilor care gândesc diferit reprezintă puncte cheie în carte. 
" Nu vreau să mă plâng. Nu cred că am venit pe acest pământ pentru a îndura toate calamitățile care se abat asupra noastră. Am venit aici să trăim. Ciudat, eu până acum nu am gândit aşa. De unde îmi vin asemenea gânduri?"
    Cartea prezintă o poveste interesantă în care Adevărul are mai multe înțelesuri, în care binele nu este întotdeauna binele şi în care realitatea poate fi un coşmar sau un vis frumos.
   Finalul te lasă cu foarte multe întrebări iar răspunsurile la ele nu vin uşor. Este o carte frumoasă cu un subiect interesant şi cu o acțiune ce te va captiva. 


4 comentarii:

maria ancuta spunea...

mi-ar fii placut sa citesc aceasta carte mai ales ca actiunea are loc in Romania anului 2050 si eram extrem de curioasa cum si-a imaginat viitorul Zanuka, dar acum dupa recenzia ta am foarte mari dubii daca aceasta carte chiar merita :* :*

Anonim spunea...

Cartea chiar merita citita.

Mirela spunea...

Sincer nu ma atrage :) . Nu e genul meu .

Anonim spunea...

Recenzia este super! M-ai convins sa o citesc :)