Interviu cu Corina Cîndea

Corina Cîndea este autoarea romanelor „Triplu H” (volumele 1 & 2), „Micuța balerină” și „Măști și secrete” publicate în 2016 la Editura Librex. A început să scrie pe platforma Wattpad, încă din iarna anului 2014, având parte de un succes impresionant.


Întrebare: Cum ai început să scrii, ce te-a determinat? Era un vis din copilărie?
Corina Cîndea: Aș vrea să pot spune că a fost ceva la care am visat dintotdeauna, dar nu a fost așa. Am descoperit aplicația Wattpad și, din simplu cititor, am ajuns sa scriu. A fost un impuls de moment. Mi-a venit ideea poveștii din Destine împletite și mi-am spus să încerc, doar nu am nimic de pierdut. Îmi placea ideea că nu știe nimeni cine sunt și, mai mult decât că nu mi-ar fi citit nimeni rândurile, nu se putea întâmpla. Iar ăsta a fost începutul a ceva minunat pentru mine!
Întrebare: Deci înainte de Wattpad nu scriai? Sau un jurnal cu gânduri, idei aveai tot timpul sub pernă?
Corina Cîndea: Nu, nimic de genul ăsta! Și nici nu mi-am imaginat că să ajung vreodată să o fac!
Întrebare: Și totuși, iată-te acum: o scriitoare cunoscută pe piața literară încă de la debut. Ce înseamnă acest succes pentru tine și cum te-a schimbat?
Corina Cîndea: Răspunsul la această întrebarea e mai complicat. Este ciudat faptul că nu mă consider un autor cunoscut? Poate! Dar de aici, din fotoliul meu, nu pot realiza cât sunt de cunoscută sau apreciată, Și cred că e mai bine așa, aș avea emoții mult prea mari. De câte ori mă pun în fața laptopului să scriu, încerc să nu mă gândesc la asta. Mă concentrez doar pe poveste. Dacă m-aș gândi de la bun început că vreau să fie publicată, sunt sigură că m-aș bloca, așa că prefer să rămân în lumea mea. Nu știu dacă se poate numi succes ceea ce mi se întâmplă mie, dar e minunat. Este uimitor să descoperi oameni care citesc ceea ce scrii, să ajungi să-i cunoști personal și să le placă poveștile tale. Vreau să cred că nu m-am schimbat, că sunt aceeași, iar apropiații mei spun că așa este.
Întrebare: Simți că cititorii tăi au anumite așteptări de la tine? De aceea încerci să scrii mai întâi pentru tine, iar mai apoi pentru ei?
Corina Cîndea: Într-adevăr, dacă s-a schimbat ceva de când am început să scriu, este faptul că îmi este puțin mai greu s-o fac acum decât la început. Mă gândesc mai mult la fiecare frază înainte să o aștern. O fac pentru că și eu am așteptări mai mari de la mine, nu doar cititorii. În primul rând, scriu pentru mine. Scrisul a devenit o pasiune și, ca în orice pasiune, încerci să devii mai bun. Întrebare: Ai vreun personaj pe care l-ai creat după „asemănarea ta” sau care în definit, te reprezintă?
Corina Cîndea: O, nu! Toate personajele mele sunt pur fictive! Dar..., căci există și un dar, am dat câte ceva de la mine fiecărui personaj. Culoarea ochilor sau a părului, de exemplu, pasiunea pentru ciocolată sau simțul umorului. Lucruri mărunte.
Întrebare: Ai un loc preferat unde te așezi în liniște și scrii, care te inspiră?
Corina Cîndea: Nu. Scriu la birou și îmi place să fiu singură în cameră atunci când o fac. Uneori ascult muzică la maxim, alteori mă deranjează orice sunet. Cred că depinde de starea în care sunt. Nu locul în care scriu mă inspiră, ci întâmplările de peste zi, ele sunt cele care îmi dau idei.
Întrebare: Exact asta voiam să te întreb în continuare: de unde provine izvorul de idei pentru cărțile tale?
Corina Cîndea: De peste tot din jurul meu. O replică dintr-un film sau o melodie, o frântură de conversație auzită pe stradă. Orice mă poate inspira și să îmi dea idei. Ideile vin repede, mai greu este să le transform într-o poveste și să am timpul să o scriu.
Întrebare: Eşti cunoscută ca o autoare a genului romantic. Te-ai gândit să abordezi şi alte genuri?
Corina Cîndea: Nu cred că voi reuși să abordez și alte genuri, oricât de mult îmi plac. Prefer să rămân la romance, care e genul meu preferat.
Întrebare: Cum ți-ai descrie romanele? Eşti pe deplin mulțumită de ele sau ai o latură perfecționistă ce ar mai fi editat pe ici pe colo?
Corina Cîndea: Sincer? De fiecare dată când recitesc oricare dintre cărțile publicate, aș mai schimba ceva. Puțin de tot, poate doar un cuvânt, Chiar dacă nu cred că sunt o perfecționistă, sunt sigură că întotdeauna e loc de mai bine.
Întrebare: Vreuna din cărți a căpătat titlul de „operă de suflet” pentru tine poate fiindcă ideea de la care ai pornit îşi are adânc rădăcinile în sufletul tău?
Corina Cîndea: Nu. Mă atașez extrem de mult de fiecare poveste și de personajele ei atunci când o scriu și întotdeauna îmi este greu să mă despart de ele. Atunci când termin o carte, deși ar trebui să mă bucur, eu sunt tristă. Mi-e dor de toate personajele de până acum și le iubesc la fel de mult pe fiecare în parte. Chiar și pe cele secundare, pentru că sunt tot parte din mine.

Întrebare: Care a fost momentul în care ai decis că trebuie să-ți publici lucrările şi cine te-a susținut cel mai mult în acest proces?
Corina Cîndea: Poate că nu mă crezi, dar nu m-am gândit la publicat până când nu au apărut plagiaturile. Datorită lor, am fost la un pas să șterg absolut tot ce am scris. Soțul și fiul meu au fost cei care nu m-au lăsat. M-au bătut la cap să public și m-au susținut la fiecare pas pe tot acest drum, deși au aflat că scriu când eram deja aproape de terminarea celei de-a patra cărți. Mă susțin la fel de mult și acum și nu aș fi ajuns aici dacă nu ar fi fost ei. Pe lângă ei, au fost și mulți cititori de pe Wattpad. Unii dintre ei citesc ce am scris de la bun început și comentariile lor m-au făcut să am curajul să merg mai departe. Un rol aparte l-au avut și autoarea Oana Arion - pe care sunt fericită să o pot numi prietenă - și domnul Ionuț Radu de la Librex Publishing. I-am bombardat cu întrebări puerile, tipice oricărui începător, dar au avut răbdare și mi-au răspuns la toate. Au avut încredere în mine chiar și atunci când eu nu mai aveam și le mulțumesc pentru asta.


Întrebare: Ce sfaturi ai pentru scriitorii cu vise mari ce doresc să publice? Există o rețetă a succesului în lumea literară?

Corina Cîndea: Cam greu cu sfaturile, pentru că eu nu mi-am dorit asta, dar am ajuns aici printr-un concurs de împrejurări. Și mult noroc, cred eu. Dacă îmi doream cu adevărat să public, nu cred că reușeam așa ușor.
Și eu am un principiu: niciodată nu sper la prea mult ca să nu fiu dezamăgită sau să fiu surprinsă în mod plăcut.


Întrebare: Cum îmbini viața de familie cu serviciul și scrisul?

Corina Cîndea: Încerc să mă descurc, chiar dacă nu e ușor și timpul liber a devenit aproape inexistent. Am o viață normală, ca oricare dintre voi, doar că seara, în loc să mă uit la televizor sau să citesc, eu scriu. Am încrcat să-mi fac un program în așa fel încât să pot scrie zilnic câte puțin.
Întrebare: Cum ambele volume „Triplu H”, „Micuța balerină”, „Măşti şi secrete” au avut mare priză la cititori, iar „Rebela” e pe drum, ce ne pregăteşti anul acesta?
Haide, suntem nerăbdători să aflăm titlurile din ciorne şi detaliile din spatele publicității!
Corina Cîndea: Haha! Amănuntele picante, nu? Ei bine, după cum știi deja, „Rebela” e pe drum. Se poate deja precomanda de pe Librăria Librex, iar livrările vor începe cu data de 24 februarie. Dacă totul merge așa cum trebuie, anul acesta vor mai apărea încă trei cărți. „Dragoste și mătase albă”, primul volum din seria „Salem” - la Bookfest, în luna mai. Undeva prin vară, încă nu știu când, „Destine împletite”. Iar la Gaudeamus, în noiembrie, al doilea volum din seria „Salem - Pasiune și satin roșu”. La primele două încă sunt în faza de corecturi, iar la „Pasiune și satin roșu” scriu acum. Nu am alte ciorne. Când scriu o carte, mă concentrez asupra ei, nu pot scrie mai multe în paralel. Ce frumos! Îți urez mult succes cu tot ceea ce ai de gând să realizezi. Îți mulțumesc din suflet pentru interviu! A fost o experiență interesantă să te descopăr şi să aflu mai multe despre tine, mai ales că am fost şi încă sunt o cititoare a lucrărilor tale de pe Wattpad!
Corina Cîndea: Mulțumesc frumos! Mă simt onorată că te-ai gândit la mine și mă bucur că citești ceea ce scriu!



3 comentarii:

Adriana Ivan spunea...

Am descoperit-o recent pe Corina prin Triplu H și sunt încântată 😍😍😍 de aici și mai mare plăcerea de a citi interviul! Felicitari!

Mirela spunea...

Am citit doar Triplu H :( . Sper sa reusesc in viitorul apropiat sa o fac si cu celelalte carti.

maria ancuta spunea...

felicitari pentru interviu si pentru munca depusa