Recenzie Îngerul mecanic de Cassandra Clare

Titlu: Îngerul mecanic
Autor: Cassandra Clare
Nr. pagini: 400
Editura: Leda
An apariție: 2015
Disponibilă: aici

TESSA GRAY, o adolescentă de şaisprezece ani, traversează oceanul pentru a-şi găsi fratele. Destinaţia ei este Anglia, în plină epocă victoriană, dar ceva terifiant o aşteaptă în Lumea de Jos a Londrei, unde vampiri, vrăjitori şi alte creaturi supranaturale bântuie străzile iluminate cu gaz.
Numai vânătorii de umbre, războinici hotărâţi să scape lumea de demoni, menţin cât de cât ordinea în acest haos. Răpită de misterioasele Surori întunecate, membre ale unei organizaţii secrete numite clubul Pandemonium, Tessa află curând că ea însăşi face parte din Lumea de Jos şi că este posesoarea unui talent rar: puterea de a se transforma, după propria-i voinţă, într-o altă persoană. Însă Magistrul, o figură misterioasă care conduce clubul, nu se va da în lături de la nimic pentru a face ca puterea Tessei să-i aparţină.
Fără prieteni şi hăituită, Tessa se refugiază la vânătorii de umbre de la Institutul din Londra, care jură să-i găsească fratele dacă ea îşi va folosi puterea pentru a-i ajuta. Tessa descoperă că e fascinată, în aceeaşi măsură, de doi prieteni buni: James, a cărui frumuseţe fragilă ascunde un secret mortal, şi Will, cel cu ochi albaştri, ale cărui stări de spirit schimbătoare, alături de o ironie caustică îi ţin pe toţi la distanţă... pe toţi în afară de Tessa. Pe măsură ce căutarea lor îi atrage tot mai adânc în inima unei urzeli oculte care ameninţă să-i distrugă pe vânătorii de umbre, Tessa îşi dă seama că ar putea fi nevoită să aleagă între a-şi salva fratele şi a-şi ajuta noii prieteni să salveze lumea… şi că dragostea poate fi cea mai periculoasă magie.


*Recenzie*
Genială! Bine, e posibil ca voi să gândiți altfel despre carte. Am refuzat să o citesc pe motiv că nu am timp, din vară de când am achiziționat-o până acum câteva zile a stat ascunsă în bibliotecă. Cum 2017 şi-a făcut simțită prezența, am hotărât să încep anul cu ea. Ce să vezi? Chiar mi-a plăcut, mi-a plăcut mult de tot.

Stilul Cassandrei Clare de a scrie te vrăjeşte. Nu îți trânteşte toate lucrurile imediat pe tavă, te lasă să le aştepți, să le cauți. Bineînțeles, ce carte ar fi aia fără să te trezeşti cu moartea unui personaj, ce-i drept nu era personaj principal dar îți lasă o urmă de regret: De ce a trebuit să îl omori? Răspunsul autoarei vine: Pentru că îmi place! Lăsând gluma la o parte, sunt vânători de umbre şi nu trăiesc mult.
"Will fu cel care rupse tăcerea. -Gata. Suntem singuri pe coridor... -Da,da,zise Tessa nerăbdătoare, şi mii de femei din Anglia ar plăti bani frumoşi pentru a avea privilegiul unei asemenea ocazii. Am putea să lăsăm la o parte pentru o clipă replicile tale inteligente? E ceva important." 
Îngerul mecanic este prima carte din seria Dispozitive Infernale. Acțiunea se petrece în Londra anului 1878, descrisă foarte bine în carte. Înainte de a începe a descrie puțin intâmplarile, o să pun o întrebare: E oare posibil să existe o carte fără dragoste? Da, da, dragostea ne-o face mai buni. Unii spun că "dragostea ne face slabi"  în timp ce alții contrariul " dragostea ne face puternici". Părerile sunt împarțite când vine vorba de dragoste. Vă plac cărțile de dragoste, nu? Mai ales atunci când vine vorba de o iubire aproape imposibilă. Că să răspund la prima întrebare, m-am gândit şi am realizat că există carți care nu au nicio fărâmă de dragoste în ele, cărți bune chiar. Bineînteles: dragostea într-o carte îşi are rostul ei: să sensibilizeze cititorul. Şi cartea despre care vorbesc e genială, prin insăşi faptul că ştie cum să dozeze dragostea în paginile ei.

Revenind la acțiune, elementul de noutate este format din creaturile create nici în Rai, nici în Iad. Clasicele lupte purtate între vânătorii de umbre şi cei din Lumea de jos, ne sunt deja cunoscute din seria Instrumente Mortale. Ideea e ca în carte vor exista două lupte, cu vampirii cât şi cu creaturile mecanice.
"-Există ceva ce să nu iei in glumă? -Nu-mi vine nimic în minte.                      -Ştii, zise Gabriel, într-o vreme credeam că am putea fi prieteni, Will.            -Într-o vreme credeam că sunt dihor, zise Will, dar s-a dovedit o iuluzie provocată de opiu. Ştiai că are un asemenea efect? Fiindcă eu n-am ştiut." 
Tessa, e o magiciană (ce-i drept, nu se ştie exact ce e) care se poate metamorfoza . În casa întunecată, unde era ținută captivă, este salvată în ultimul moment de către un băiat chipeş (foarte frumos) pe nume William Herondale. Ghiciți ce se întâmplă mai departe? Se vor îndrăgosti! Dragostea asta, prezentă peste tot! Dar nu se vor îndragosti imediat, (sau poate da, nu pot să le patrund în minte ) , e o dragoste imposibilă. Stați calmi, Cassandra (autoarea) îi rezolva până la sfarşitul seriei, tăind din "imposibil", prefixul "im".

Personajele aduc ca nou moda secolului al XIX-lea, în rest sunt aceaşi vânători de umbre ca şi în Instrumente Mortale, doar că cei din secolul al XIX-lea dețin mai puține informații. Personajele sunt bine descrise: Will(brunet cu ochi albastri, seamănă cu un înger venit din Iad), Tessa(şatenă, ochi căprui), Jem(asiatic cu păr auriu). Acest Will, este căposul cărții, doreşte ca nimeni să nu îl cunoască cu adevărat, face numai prostii, se enervează usor, îşi schimbă stările repede(acum bun, în 2 minute rău). Will dă nişte replici acide. Parabatai-ul lui, Jem(James) îl cunoaşte: Jem e rațiune, Will acțiunea.

Titlul cărții face referire la unul dintre dispozitivele infernale, cred. Adică, pe bune, seria se numeşte Dispozitive Infernale şi e normal ca titlurile celor trei cărti să numească un dispozitiv. Îngerul mecanic e defapt pandantivul Tessei care posedă o anumită putere(că doar de aia e dispozitiv infernal), puterea de care vorbesc o veți descoperi în carte, e chiar interesantă.
"-Prin urmare, nu te superi niciodată pe el? Jem râse zgomotos.                      -Nici chiar aşa. Uneori imi vine să-l strâng de gât.                                           -Și cum Dumnezeu faci de te abții?" 
Ceea ce iubesc la carte e faptul că toate cele 20 de capitole încep cu versuri, citate. Mi-a plăcut la carte starea de mister pe care ți-o dă când se termină(Nu pot să cred că se termină aşa, trebuie să citesc urgent volumul doi!), acțiunea care nu te oboseşte, dragostea asta a lor imposibilă, tot. Mi-a plăcut tot ce am citit în carte, fiecare lucruşor îşi are locul lui.

Umorul e la locul lui de onoare, Will  seamănă cu Jace, vânătorul de umbre din secolul XXI. Că tot vorbeam de ce ați alege dintre: a face parte din o lume imaginară dintr-o carte sau de a aduce pe cineva din carte în realitate. Eu aş alege a doua variantă : Jem come here! Sau poate pe Will dacă ar învăța să îşi țină gura. Dar şi Tessa i-o trânteşte, îi place să se ia de el şi lui de ea! În final, vă recomand să citiți cărțile Cassandrei Clare pentru o să le îndrăgiți imediat.

2 comentarii:

Mirela Barbalata spunea...

Momentan voi spune pas. Inca nu "gust" atata de bine sau mult genul acesta de carti. Incet, incet, ma delectez cu astfel de carti :)
Merci de recomandare!

maria ancuta spunea...

Cassandra Clare ne surprinde de fiecare data...sper sa nu se opreasca si sa scrie mereu asfel de carti