Interviu cu Andrei Cioata

Andrei Cioată este autorul unui Bestseller de la editura Celestium şi de curând a mai publicat o carte, numită Surâsuri Aladine. Doresc să mulţumesc autorului pentru timpul acordat şi urmează să îl cunoaşteţi mai bine şi să vă faceţi o idee despre cărţile sale. Toate sfârşiturile sunt la fel şi Surâsuri aladine sunt disponibile pe pagina editurii. Dacă doriţi, aici aveţi profilul personal al autorului. Dacă vă atrag titlurile, jos veţi avea ocazia să citiţi descrierea.

Întrebare: Cum ți-a venit ideea de a scrie o carte? Ce te-a inspirat?
Andrei Cioata: Bună și mulțumesc mult pentru interviu! Ideea de a scrie o carte a venit de la sine, dar nu și aceea de a o publica. Efectiv, romanul meu de debut Toate sfârșiturile sunt la fel a sumat întreaga mea „viață literară”, s-o numesc așa. Am vrut să scriu pentru că am simțit nevoia, aproape fizică, de a face asta. Povestea nu a avut o schema, efectiv am început prima parte și totul a luat-o razna, ajungând unde a ajuns. Cartea m-a scris, nu eu pe ea. Ce m-a inspirat? E un ”save-as” al vieții mele, într-o perioadă în care am vrut să-mi demonstrez că și eu pot, dacă alții au putut, că și eu sunt capabil, dacă alții au fost capabili. Pentru mine, unul, puterea exemplului perfect funcționează!

Întrebare: Ce părere ai despre literatura română?
Andrei Cioata: Trebuie educată. Avem autori foarte buni, și-aici pot numi pe Liiceanu, Ana Blandiana, Pârvulescu, Cecilia Ștefănescu, Liliana Corobca, Svetlana Cârstean, Adina Rosetti, Ioana Nicolaie, Adina Popescu, Ioana Pârvulescu, Adrian Șchiop, Dora Pavel, însă am observat o tendință de a comercializa literatura, hai-să-scriem-ce-se-vinde, hai-să-scriem-ca-să-mai-scoatem-o-carte. Nu vrea să mă pronunț, dar, pentru mine, lucrurile astea nu fac literatură. 

Întrebare: Ce temă abordezi în „Toate sfârșiturile sunt la fel”?
Andrei Cioata: Romanul în sine e un roman al formării, al regăsirii și restabilirii a ceea ce, anumiți factori externi, au dezechilibrat. Temele îs variate. Și, ah, da, surprinzătoare!
Dacă te-ai putea întâlni cu un autor, ca să vorbești cu el, eventual pentru niște sfaturi, care ar fi acesta?
Ana Blandiana. Aș vrea s-o întreb cum reușește să scrie atât de bine!

Întrebare: Dorești să publici și alte romane?
Andrei Cioata: Dacă-mi permite imaginația, și timpul, da. Oricum, în curând va apărea al doilea roman. Stay tuned, haha!

Întrebare: Ai fost încurajat de prieteni și familie să scrii?
Andrei Cioata: Eh, să spunem. De fapt, ei nu prea știau că scriu, au fost destul de surprinși de realizarea mea. Cum, de altfel, am fost și eu! Dar m-au susținut și încă o fac, motiv pentru care le mulțumesc din suflet!

Întrebare: Ce mesaj ai dori să transmiți potențialilor cititori?
Andrei Cioata: Să citească. Să citescă orice, dar doar s-o facă, pentru că cititul schimbă vieți, mentalități, deschide noi orizonturi și te salvează. Doamne, nu știu ce m-aș face fără cărți!

Întrebare: În cât timp ai scris cartea? Ce parte a durat mai mult? Să scrii sau să verifici?
Andrei Cioata: Cartea am scris-o în aproape trei luni. Scrierea romanului în sine a durat mai mult, apoi, cu verifcatul și alte chestii, destul de puțin. Romanul pe l-am terminat a stat cam aproape opt luni sub lucru, pentru că nu am avut când să scriu și, de multe ori, nu m-am simțit capabil să-l duc la bun sfârșit. Și, totuși, e gata, și abia aștept să-l văd în biblioteca mea.
Mulțumesc mult pentru întrebări!

Şi eu îţi mulţumesc! Vă mulţumesc şi vouă, cititorilor pentru că ne urmăriţi postările şi aţi fost alături de noi încă o dată. Vă doresc o seară plăcută!

Descrierea cărţilor:

 Poezia devine abia atunci cand ne dam seama ca noi, in aceasta lume, nu posedam nimic. Poate aceasta carte este tocmai dovada ca nimic nu-mi apartine mie. Nici macar identitatea. Nici macar corpul. Nici macar destinul. Alegerile. Nu-s ale mele. Is in incercarea de a cauta ale cui sunt aceste lucruri, aceste stari si dorinte. Dupa cum o poezie spune: eu sunt strainul. Strainul care-si cauta identitatea. Misiunea poeziei mele este de a cauta realitatea imbacsita intre cuvintele noastre a caror putere inca nu o cunoastem. Port poezia in mine insumi, altfel n-as cunoaste-o si n-as putea sa o creez. Unii vor sa traiasca. Mie imi ajunge doar sa scriu.
Viata ne invata cum sa o traim si ce sa experimentam. Alegerile insa se fac intotdeauna de catre noi. Atat cu sufletul, cu mintea, cateodata cu trupul. Dragostea! Ce isi doreste Andrei? Sa experimenteze cat mai mult. Sa locuiasca cu parintii sai si sa aiba o viata normala, de familie. Vrea o mama model. Vrea sa straluceasca in cariera editoriala si sa lase in urma lui o carte. Dragostea il duce insa pe cai nesperate. Intr-o calatorie a propriei lui fiinte. Il intalneste pe B. si toate sperantele lui prind aripi. Iar Irina, il face sa simta cea mai frumoasa poveste de dragoste. Intre cei doi vor fi mereu parintii lui, mama si tatal. Cu toate astea viata ii spulbera toate dorintele, lasandu-l cu o carte autobiografica „Toate sfarsiturile sunt la fel”.Privind in viata lui Andrei, vei descoperi si o parte din tine. O parte care cauta mereu raspunsuri la intrebari. Aceea parte care doreste sa se cunoasca si sa experimenteze. Andrei exista in fiecare dintre noi. Trebuie doar sa-l cautam in adancul nostru.

Un comentariu:

Mirela Barbalata spunea...

Nu am citrit nimic de acest autor. Am auzit ca sunt foarte bune cartile si sper sa le iau si eu in viitorul apropiat.
Succes autorului. Este tanar si are tot viitorul in fata :) !

PS: nu stiu daca e netul de vina sau telefonul meu dar am mai scris o data comentariul ;)