Autor: M.J. Arlidge
An apariție: 2015
Editura: TREI
Număr pagini: 408
Disponibil aici !
Unul trăieşte, celălalt moare. E singura soluţie.
Roman din seria Helen Grace
Doi ostatici. Un singur glonţ. Doar unul va supravieţui.
Sunt suflete-pereche. Vor să-şi petreacă restul vieţii împreună.
Însă când se trezesc singuri şi dezorientaţi într-un subsol părăsit, groaza îi copleşeşte.
Nu au la dispoziţie decât o armă încărcată cu un singur glonţ şi însoţită de următorul mesaj: „Când unul dintre voi îl va ucide pe celălalt, supravieţuitorul va fi liber".
Cine a putut concepe un astfel de scenariu sinistru, în care victimele înseşi comit crima?
Torturaţi de spaimă, disperare, sete şi inaniţie, pentru ostatici nu există decât o singură cale de a pune capăt acestui supliciu: unul dintre ei trebuie să moară.
*Recenzie*
"Ghici cine moare primul" este un thriller poliţist perfect, constituind primul volum din seria Helen Grace, serie pe care doresc să o continui cu orice preţ. Probabil este evident, dar uitându-mă la copertă am decis că o voi citi, iar după ce am citit descrierea am şi comandat-o şi am aşteptat-o cu nerăbdare. Trebuie să recunosc că m-a surprins într-un mod plăcut, mai ales că mie îmi place mult acest gen de cărţi. Exstă scene puțin mai violente, dar probabil că nu vor deranja pe nimeni.
„Există o sumedenie de momente într-o viaţă de om când trebuie să alegi dacă te deschizi ori te ascunzi adânc. În dragoste, la serviciu, în familie, cu prietenii, sunt clipe când trebuie să decizi dacă eşti pregătit să-ţi arăţi adevărata fire.
Ideea de la care pleacă povestea este captivantă şi îţi oferă ocazia să te gândeşti cum ai reacţiona dacă ai fi pus în locul personajelor. De asemenea la fiecare caz, pentru că vinovata nu răpeşte doar 2 persoane, ci mai multe pe rând, ne sunt prezentate gândurile şi emoţiile celor închişi. Aceştia sunt supuşi unor chinuri, ale căror final poate fi decis doar de moartea unuia dintre ostatici. Fiecare personaj este intrigant şi diferit, fiecare are o poveste şi o personalitate, motiv pentru care consider că romanul este complex. Aşadar crimele se desfăşoară după acelaşi tipar: doi oameni închişi fără şanse de scăpare şi cu un pistol. Cine omoară primul supravieţuieste, dar cu o crimă pe conştiinţă.
„Încrederea e un lucru fragil – greu de câştigat şi uşor de pierdut.”
Capitolele sunt scurte, dar multe şi sunt scrise din perspective diferite, inclusiv părţi în care cunoaştem mai bine persoana care răpeşte şi închide oameni nevinovaţi şi aflăm ce motiv are aceasta. Dacă citeşti multe romane de acelaşi fel, la un moment dat vei putea anticipa finalul, dar nu este valabil în acest caz. Deznodământul a fost complet neaşteptat iar niciun scenariu format în mintea mea nu s-a potrivit. Adevărul este că această carte mi-a lăsat o impresie foarte bună. Pe parcurs totul capătă sens, iar întrebările primesc răspunsuri într-un ritm foarte rapid. Suspansul şi misterul te vor învălui datorită intrigii desăvârşite.
„E nostim, dar odată ce ţi-ai pus în cap să faci ceva rău, te simţi de-ndată mai bine. Te ia ameţeala, eşti euforic şi liber. Nu ştie nimeni ce pui la cale. Nimeni nu te poate opri. E micul tău secret murdar.”
Aceste crime sunt investigate de Helen Grace, o polițistă extraordinară, clar personajul meu feminin preferat. Inteligentă şi ambiţioasă, blândă şi calmă, severă şi dură, în funcţie de situaţie, Helen insuflă respect şi admiraţie, fiind foarte devotată postului. Hellen este intrigantă şi înţelegerea acesteia este o aventură pentru oricine. Ea este ajutată şi de alte personaje pe care vă las le descoperiţi. Trebuie să recunosc că m-am despărţit cu regret de toate personajele, inclusiv de cel negativ. Ea era misterioasă şi foarte inteligentă, dovada o reprezintă planurile ei construite la detaliu. Totul ca să îşi atingă scopul şi să determine victimele să fie cuprinse de vină şi să arate de ce este omul în stare când viaţa îi este în primejdie.
În concluzie, romanul constituie o poveste originală, un thriller psihologic imprevizibil care te determină să meditezi puţin la ceea ce ai citit, desigur după, pentru că ritmul, misterul şi adrenalina nu te lasă să te opreşti. Imaginaţia autorului este incredibilă, iar scenariul pregătit de acesta este demn de o ecranizare.
2 comentarii:
Wow! Tare cartea. Am auzit de ea dar nu i-am dat importanta. Frumoasa recenzia. Chiar ma tenteaza :)
am ocolit mereu aceasta carte, dar acum imi pare rau si in viitorul apropiat o sa o cumpar si eu pentru ca nu o sa fie bani dati aiurea
Trimiteți un comentariu