Recenzie Regina Roşie de Victoria Aveyard

Titlu: Regina Rosie
Autor: Victoria Aveyard
Nr pagini: 472
Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2016

Disponibil aici !
 "Lumea lui Mare Barrow este impartita in doua, dupa culoarea sangelui: cei cu sangele comun, rosu, ii servesc pe cei cu sange argintiu, elita societatii, cei care sunt dotati cu puteri supraumane. Mare face parte din rosii si-si duce traiul de pe o zi pe alta, ca hot intr-un mic sat de la tara, pana cand destinul o aduce in fata regelui, a reginei si a tuturor nobililor, unde ea descopera ca este si rosie, dar si argintie, cu puteri nebanuite.

Ca sa ascunda adevarul, regele o obliga sa minta si sa joace rolul unei doamne dintr-o Inalta Casa pierduta, cu o putere impresionanta, si o promite de mireasa unuia dintre fiii lui, astfel devenind o printesa argintie. Pe masura ce patrunde si mai adanc in lumea argintiilor, Mare risca totul si isi foloseste noua pozitie pentru a-i ajuta pe cei din Garda Stacojie, un grup de rebeli rosii. O miscare gresita ii poate aduce moartea, dar in jocul periculos in care a intrat singura certitudine este tradarea."


*Recenzie*
      Cartea mi-a starnit curiozitatea din prima clipa cand am auzit despre ea. Am avut o retinere la cumpararea cartii, pentru ca nu credeam ca ma va atrage. Pur si simplu ma asteptam la o alta poveste supranaturala in care binele va invinge raul dar pe parcursul lecturii, probele, incercarile si sacrificiile m-au facut sa ma scufund in acea lume. Trebuie se recunosc, m-am asteptat la altceva decat mi-a oferit cartea.
 „Flacăra si umbra ei. Una nu poate exista fără cealaltă.”

       Mare este o fata cu sange rosu, din clasa inferioara, iar acest lucru ii determina identitatea intr-o lume corupta si rea. Acesta este hoata si incearca din rasputeri sa isi intretina familia. In urma unei intorsaturi de situatie, Mare ajunge la curtea regala, nu in armata, unde ar trebui sa mearga, si incepe sa fie pregatita pentru nunta sa cu printul cel mic, fiind invatata sa se prefaca Argintie. Aceasta are o personalitate foarte puternica, fapt dovedit pe parcursul cartii, cand risca totul pentru familie si prieteni. Deoarece ea poseda niste puteri speciale, deci este diferita de restul oamenilor, observam o oarecare asemanare intre Mare si protagonista seriei Divergent. Mi-a placut modul in care este scrisa carte... actiunea este alerta dar nu te oboseste si este usor de urmarit, iar misterul si suspansul te asteapta la fiecare pagina. Prezentand in detaliu, Victoria Aveyard, isi defineste cu maiestrie lumea si astfel o putem intelege mai bine

“Minciuna mă va înălta, dar în altă zi, o altă minciună, mă va dărâma.”

       Pe parcursul cartii, incepem sa o intelegem sa o cunoastem mai bine si observam cat curaj si indrazneala are, amestecandu-se in jocurile de putere, dar vedem si ca este o mincionoasa teribila, si are o naivitate iesita din comun. Mare invata sa se controleze, sa isi stapaneasca emotiile, sentimentele si pornirile imprevizibile, invata cum sa se poarte ca o doamne si cum sa fie o sotie potrivita pentru printul Maven. Aici se observa clar asemanarea dintre Mare si America, din cartile Kierei Cass, asemanare, obeservata de cei care au lecturat ambele volume. Societatea in care traieste, are niste reguli la care Mare va fi obligata sa se supuna, pentru a se mentine in afara pericolelor, incepe sa se adapteze la viata de Argintiu si ajunge sa isi schimbe numele in Mareena Titanos.

„Ti-am spus cândva să-ti ascunzi inima. Ar fi trebuit să mă asculti.”

       Mi-au placut mult peronajele din aceasta carte, in special Mare. Am indragit-o in toate momentele, desi era speriata, trista sau fericita. Cu toate ca logodna dintre Mare si Maven a fost una obligatorie, cei doi ajung sa se iubeasca, insa ea la un moment dat incepe sa se indragosteasca de fratele printului, Cal. Maven este ambitios si istet, are multa rabdare, nimic de reprosat, dar Cal ne surprinde placut cu loialitatea, compasiunea, umorul, curajul si inteligenta sa, asa ca astfel apare clasicul triunghi amoros, care nu m-a deranjat in aceasta carte. Desigur, exista o multime de alte personaje pe care va las pe voi sa le descoperitit, de asemenea exista si personaje egoiste, rele, si toate cele dar toate sunt interesante in felul lor si mi-au placut.

„În basme, sărmana fată zâmbeste atunci când devine printesă. Acum, nu stiu dacă voi mai zâmbi vreodată.”

       Tema centrala a acestui roman este puterea, modul in care poate fi distrusa o societate daca ajunge in maini gresite, si sacrificiile sau nedreptatile care sunt facute pentru obtinerea ei. Aceasta distopie mi-a placut foarte mult datorita amalgamului de emotii si ganduri care iti sunt transmise. In ciuda asemnarii cu multe alte romane cunoscute precum urzeala tronurilor, Divergent, Jocurile foamei sau Alegerea, cliseelor intalnite la tot pasul, Victoria Aveyard ne prezinta o lume a tradarilor, minciunilor, jocurilor de putere, o lume in care coruptia a ajuns departe si doar o revolta a clasei de jos poate schimba ceva, o lume pe care voi, cititorii o sa o adorati!

15 comentarii:

alexa ioana spunea...

nu prea stiu ce sa spun despre aceasta carte, am sentimente contradictorii. la inceput credeam ca poate fi pe placul meu, dar mai apoi, dupa careva recenzii ale unor bloggeri pe care ii urmaresc, am inceput sa am dubii deoarece are mult prea multe elemente asemanatoare altor carti, plus un triunghi amoros.

alexa ioana spunea...

oricum, pe voi va felicit pentru recenzie ! :) daca o sa am sansa sa o citesc, cu siguranta imi voi face o opinie mai pertinenta

Diana Gabriela spunea...

Si personajele sunt foarte bine conturate, iubesti impreuna cu ele, plangi si razi!

Diana Gabriela spunea...

Si personajele sunt foarte bine conturate, iubesti impreuna cu ele, plangi si razi!

Mirela Barbalata spunea...

Imi place cartea de la primele impresii citite despre ea. Nu am luat-o inca :)

Simona Stavar spunea...

Hmm am mai auzit de această carte dar e prima dată când citesc despre ea. Pare super interesantă :)

Simona Stavar spunea...

Plus că mi se pare absolut genială coperta <3

Narcisa Clipa spunea...

Eu am tot auzit de aceasta carte, insa pana acum nu prea am fost tentata sa o incerc.

Narcisa Clipa spunea...

Nu stiu cand sau daca voi citi cartea in viitorul apropiat. Am tot mai putin timp liber, o lista mare de carti care asteapta citite si sunt nevoita sa le aleg doar pe cele pe care le vreau neaparat.

Narcisa Clipa spunea...

In orice caz, felicitari pentru recenzie! Poate o sa citesc candva aceasta carte.

Ioana Diaconu spunea...

Am auzit foarte des despre acest titlu. Imi doresc de o groaza de timp sa citc aceasta carte dar timpul nu imi permite deoarece am alte lecturi obligatorii pentru scoala. Sper sa apuc sa o citesc cat mai curand. :)

Ioana Diaconu spunea...

O recenzie foarte frumoasa! Felicitari!

alexa ioana spunea...

coperta imi place si mie :) este cea originala parca, nu? simpla, dar de efect :D

maria ancuta spunea...

imi place tare mult aceasta carte si de abia astept sa apara si volumul 2 sa vad cum evolueaza triunghiul amoros Maven & Mare & Cal...Team Maven

Unknown spunea...

Mi-a placut aceasta carte, nu se numara printre preferatele mele, dar a fost interesanta, am cititi si volumul doi, foarte rapid deoarece eram curioasa sa vad ce o sa se intample cu eroina nuastra, Mare. O sa citesc si urmatoarele volume, tot din curiozitate. Din pacate am observat ca actiunea incepe sa devina cam previzibila, sper totusi sa nu ma dezamageasca urmatoarele voulme. Puteti sa vedeti parerea mea completa pe blogul meu http://caliphsobeautyblog.com/ro/regina-rosie-vol-1-si-2/