Recenzie Printre lei de Ken Follett

|Titlu: Printre lei
|Autor: Ken Follett
|Anul apariţiei: 2018
|Editura: RAO
|Număr de pagini: 464
|Disponibilă: aici!
În munţii Afganistanului se întinde Valea celor cinci lei, locul unei legende străvechi. La ea ajung un francez, Jean-Pierre, şi un american, Ellis, cu un mesaj pentru liderul legendar al unei gherile, Masud, pe care ruşii îl vor viu sau mort. Sunt doi bărbaţi aflaţi în tabere opuse ale Războiului Rece, cu o femeie dorită de amândoi. Ei formează un triunghi al pasiunii şi al decepţiei, trecând de la bombele teroriştilor din Paris la violenţă şi intrigă în Afganistan. Jos, în valea legendară, femeia comite o greşeală teribilă printr-o trădare care conduce, în cele din urmă, la o vânătoare nemiloasă prin munţii foarte abrupţi şi de netrecut şi la o confruntare ale cărei ecouri sunt cele mai negre coşmaruri pe care le poate trăi cineva.

*Recenzie*

Războiul din Afganistan e cât se poate de real, iar acest lucru l-am simțit din plin citind romanul de excepție al lui Ken Follett. Am trecut prin momente tensionate, nedreptăți, dar și prin focul armei alături de protagoniști. 

Inițial aveam impresia că povestea se va concentra în jurul triunghiului amoros - o englezoaică (Jane) e prinsă la mijloc între pasiunea pentru un american (Ellis) și dedicarea unui francez (Jean-Pierre). De fapt, ei sunt cei prinși în mrejele războiului și încearcă să ghideze evenimente în favoarea scopului personal. Întrebarea e: vor duce lucrurile la capăt sau vor muri încercând? În Afganistan nu te joci: ucizi sau vei fi ucis.

Jane a trăit un an de zile într-un glob de sticlă, neștiind că bărbatul pe care îl avea alături și împreună cu care dorea să își facă un viitor o mințea. Ellis era agent sub acoperire al CIA și îi vâna prietenii. Dezamăgirea o aruncă pe tânără în brațele lui Jean-Pierre, un medic cu aspirații mărețe, care își dorește să sprijine rebelii în Afganistan. Aparent. Cei doi se căsătoresc în grabă și pleacă în călătoria vieții lor. 

Un an petrecut într-un sătuc uitat de lume, o sarcină "neprevăzută" și reticența soțului o determină pe Jane să devină suspicioasă. Avea și motive: Jean-Pierre era spion rus. Mințită de ambii bărbați pe care i-a iubit, trebuie să aleagă ce va face de dragul fetiței ei. Întâmplarea face că Ellis reapare... Ce va decide Jane să facă? Cum va influența ea războiul?
“- Am de gând să-i învăț cum să arunce în aer drumuri și poduri, răspunse el. Deci, vezi, în războiul ăsta sunt de aceeași parte cu tine.
«Dar nu de aceeași parte cu Jean-Pierre», se gândi ea.
Ce-o să se întâmple mai departe? Afganii un îl suspectaseră nicio clipă pe Jean-Pierre, însă Ellis era instruit în tactici de înșelătorie. Mai devreme sau mai târziu, el avea să ghicească ce se întâmplă.”
Mulțumesc Libris pentru posibilitatea de a fi absorbită cu totul în bătălia unei națiuni. Am înțeles că termenul "libertate" e relativ și că a fi condus de unul de-al tău nu e neapărat o îmbunătățire. Nimic nu e ceea ce pare a fi. Trădările, strategiile și victimele colaterale sunt la ordinea zilei într-un peisaj dezolant... în care supraviețuirea primează.

M-au tulburat situațiile sătenilor, felul în care știu că trăiesc și în realitate. Știam că femeile nu au drepturi în acea parte a lumii, însă mi s-au părut de-a dreptul incredibile viețile afganelor. Asta se practică și în ziua de azi.
„Fara era în vârstă de treisprezece ani: în curând avea să aibă un soț de adorat. Într-un an sau doi se va mărita și se va muta în casa părinților soțului ei. Va avea opt sau zece copii, dintre care poate doar jumătate vor trece de vârsta de cinci ani. Fiicele ei se vor mărita și vor pleca de acasă, iar fiii care ar supraviețui luptelor se vor însura și-și vor aduce soțiile acasă.”
Am descoperit că titlul are mai multe semnificații. E mai mult decât evident că ești printre lei în război. Ești printre inamici declarați și... nedeclarați. Însă acțiunea se desfășoară în Valea celor Cinci  Lei, care are o istorie fascinantă. Mi-a plăcut atât de mult încât am vrut să o împărtășesc.
“- Cu mulți ani în urmă, o țară străină i-a cerut regelui Afganistanului cinci sute de războinici, ca să ajute într-un război, zise Masud. Regele afgan a trimis cinci oameni din Valea noastră, cu un mesaj care spunea că e mai bine să aibă cinci lei decât cinci sute de vulpi. Așa a ajuns Valea noastră să fie numită Valea celor Cinci Lei”
"Printre lei" e cel mai bun thriller pe care l-am citit vreodată. M-a fascinat și m-a dat peste cap. Poate că nu a avut chiar finalul pe care l-am așteptat, dar a fost minunat. Cartea mi-a prezentat războiul așa cum e el, cu orori și cu bucurii de moment, nu cosmetizat, cum îl vedem noi în presă. Recomand cu încredere acest roman persoanelor care își doresc să realizeze ce înseamnă viața de după lunetă, să afle secrete bine păstrate. Nu degeaba se spune că viața bate filmul.


Abonează-te la blog!
Înscrie-te pentru a primi prin Email toate recenziile, interviurile, concursurile şi orice articol scriem noi pe blog. Dacă nu îţi place, te poţi dezabona ulterior.

Niciun comentariu: