Recenzie Antrenează-ţi mintea pentru afaceri de Andy Ginson


|Titlu: Antrenează-ţi mintea pentru afaceri
|Autor: Andy Gibson
|Anul apariţiei: 2016
|Editura: Niculescu
|Număr de pagini: 328
|Disponibilă: aici!
„Această carte ne demonstrează cât de important este să ai grijă de mintea şi de bunăstarea ta mentală zi de zi, oferind soluţii şi sfaturi practice pentru a deveni mai inteligent şi a trăi mai bine.” PATRICK WATT, Executive Director, Bupa
„Pătrunzătoare, plăcută şi accesibilă. O carte la care voi reveni cu siguranţă, pe parcursul carierei mele, cu scopul de a ne ajuta, atât pe mine, cât şi pe colegii mei, să obţinem cele mai bune rezultate.” ROGER EDMONDS, Senior Marketing Manager, PepsiCo
„O călătorie care stimulează gândirea prin echilibrul mental de la locul de muncă, precum şi o lectură esenţială pentru compa¬niile care îşi doresc ca personalul lor să prospere.” JOHN ATTELY, Engagement Manager, NHBC

Foloseşte-ţi mintea la capacitate maximă pentru a-ţi creşte performanţele. îmbinând ultimele descoperiri din psihologie şi neurostiinte, învaţă cum să-ti creşti randamentul intelectual, cum să-ţi dezvolţi creativitatea şi resursele personale pentru a reuşi să iei decizii mai bune şi pentru a-ţi duce afacerea la următorul nivel.

ANDY GIBSON, antreprenor, public speaker şi consultant, a fondat organizaţia şi programul de training Mindapples în 2008 – cunoscut acum de mii de oameni din toată lumea. Andy a lucrat cu unele dintre cele mai mari companii şi instituţii financiare internaţionale, precum: Bupa, News UK, L'Oreal, PricewaterhouseCoopers şi Wellcome Trust.


*Recenzie*

Eu sunt de părere că evoluăm pe tot parcursul vieții, motiv pentru care sunt într-o permanentă căutare a noi informații. Cel mai mult îmi place să învăț despre mine, despre mintea, corpul și sufletul meu. Consider că echilibrul personal se reflectă în toate aspectele vieții.

Am primit cartea de față în dar de la o prietenă specială, deoarece sunt economist de profesie (cel puțin așa spune diploma mea de licență). Îmi doresc să creez o afacere în viitor și credea ea că mi se va potrivi mănușă. Ei bine, nu pot zice că a greșit, dar nici nu a nimerit exact.

"Antrenează-ţi mintea pentru afaceri. Cum să-ţi foloseşti inteligenţa pentru a transforma modul în care lucrezi" nu e doar pentru pasionații mediului de business. E o carte ce dezvoltă teme de interes general. Oricine poate beneficia de pe urma sfaturilor prezentate cu iscusință în paginile ei și, cu siguranță, merită avută în bibliotecă. Spun asta pentru că nu numai în afaceri e nevoie să ne cunoaștem și să ne înțelegem. Toate relațiile noastre cu cei din jur și cu mediul înconjurător depind de felul în care relaționăm mai întâi cu propria persoană.

Pentru început, ne este detaliat creierul și tot ce ține de el. Fiecare concept e explicat astfel încât să fie înțeles perfect chiar și de oamenii ce nu au cunoștințe de anatomie. Ni se evidențiază cum ne putem crește randamentul și ce contribuie la destabilizarea lui. Spre exemplu, știai că lipsa somnului poate fi comparată cu o beție? Eu una am fost mirată, iar asta a fost numai începutul...
“De exemplu, dacă îți este foame - un instinct primar – poți simți un impuls emoțional de a mânca tort, pentru că asociezi tortul cu sațietatea. Pe urmă partea ta rațională s-ar putea să intervină, amintindu-și că tortul îngrașă și că ar trebui să te ții de dieta ta. În schimb acest lucru îți reamintește că îți faci griji în legătură cu greutatea ta, un alt răspuns emoțioanl. Cu toate acestea, sistemul tău primar încă tânjește după dulce și latura ta emoțională se simte inconfortabil. Așa că decizi că meriți o tratație – dar o justifici plănuind să mergi la sală mai târziu.”
Care e diferența dintre emoții și stări sufletești? Cum te menții motivat? Presiunea e utilă sau nu? În ce fel ne afectează stresul și cum îl evităm? Acestea sunt numai câteva dintre întrebările al căror răspunsuri se regăsesc în carte. Uită de psihologia greoaie, pe care te chinui să o pricepi. Exemplele sunt cel mai simplu mod de a învăța.
“Stresul ne afectează și mintea. Ne împiedică să gândim clar și schimbă felul în care reacționăm la riscuri și oportunități. Atunci când ne simțim stresați, atenția noastră se reduce și putem deveni hipervigilenți la amenințări. Acest lucru are sens, deoarece lipsa sesizării unei amenințări este deseori mai dăunătoare decât lipsa perceperii unei oportunități. Dacă un tigru și o înghețată ar apărea acum simultan, atenția noastră ar fi imediat îndreptată către tigru.”
Știam că personalitatea mea conține elemente de sangvinic (în mare parte) și coleric. Ce nu știam e că trăsăturile noastre deschiderea, extravertirea (ATENȚIE! Nu e totuna cu extrovertirea), conștiinciozitatea, agreabilitatea și nevrotismul au o mare influență asupra felului nostru de a fi. Asta este conform modelului de analiză "Big Five".

Cum preferi, să lucrezi în echipă sau individual? Iei decizii bazate pe intuiție sau pe rațiune? Se pare că, în cazul ambelor întrebări, răspunsul ideal se află undeva la mijloc... și nu mă refer la clasicul "sau".

Ar mai fi o grămadă de spus, însă e mult mai plăcut să le descoperi singur. La urma urmelor, nu degeaba e menționat în fiecare capitol al cărții faptul că suntem diferiți și nu funcționăm pe același tipar. Trebuie să găsim ceea ce ni se potrivește personal.
“Cu cât sunt mai familiare lucrurile, cu atât mai greu poate fi să vedem posibilități noi în ele. Creativitatea implică să nu-ți alegi experiențele din lume și să nu înveți ceea ce ai învățat. Cu cât poți fi mai conștient de presupunerile tale, cu atât mai multe posibilități poți începe să vezi.”
Majoritatea conceptelor abordate de către autor sunt cunoscute. Nu îți pot spune că a descoperit America, însă ineditul constă în felul degajat și liber de a "discuta". Imaginile sunt frecvente și ușurează astfel modul de a privi aceste lucruri serioase. Dacă e să fim sinceri, copiii sunt cei care înțeleg cel mai bine cum ar trebui să fie lumea...

Era să uit: cartea e bazată pe un training numit "Mindapples", renumit în afara țării. De asemenea, ea face nenumărate precizări la cărți importante în domeniul de dezvoltare personală, dar și business. Nici nu știu de care să mă apuc mai întâi!

Abonează-te la blog!
Înscrie-te pentru a primi prin Email toate recenziile, interviurile, concursurile şi orice articol scriem noi pe blog. Dacă nu îţi place, te poţi dezabona ulterior.

Niciun comentariu: