Recenzie O vară în Long Island de Ann Brashares


Titlu: O vară în Long Island
Autor: Ann Brashares
Nr. pagini: 256
An apariție: 2017
Editură: RAO
Disponibilă: aici!

Image result for o vara in long island
Descriere:

 Ray și Sasha împart un dormitor, se învârt în aceleași cercuri de prieteni, au aceleași surori, dar nu s-au întâlnit niciodată. Cândva, tatăl lui Sasha și mama lui Ray au fost căsătoriţi și au avut trei fiice. Dar căsnicia lor s-a destrămat. Acum există două familii noi cu doi copii noi, Sasha și Ray, iar în timpul lunilor de vară, ei împart pe rând o casă de pe plajă.
Ajunși deja la vârsta adolescenţei, Ray și Sasha sunt tot mai curioși unul în privinţa celuilalt. Când se întâlnesc într-un final, se anunţă o vară plină de romantism și secrete... și o
tragedie care le va destrăma sau vindeca familiile pentru totdeauna.

                                                              *Recenzie*

Editura Rao loveşte din nou în sentimentele noastre cu această carte publicată. Dacă mai aveam îndoieli, acum clar pot spune că Rao este editura ce aduce în prim plan viaţa adevărată, tumultul de sentimente umane, iar autoarea Ann Brashares, reuşeşte în acest roman să creeze atâtea personaje complexe încât la un moment dat, e imposibil să nu pierzi din vedere unul dintre ele, iar sentimentele noastre sunt răscolite în profunzime de drama unei familii, dar să începem cu începutul...

Robert şi Lila au format un cuplu frumos şi împreună au trei fete: Emma, Quinn şi Matti; numai că Robert şi Lila nu mai formează un cuplu, sunt doar doi părinţi divorţaţi ce nu au reuşit să-şi rezolve propriile neînţelegeri, dezamăgiri şi orgolii. 
„Cu toţii împărţeau. Aşa cum fusese stabilit de părinţii lor, au împărţit casa, au împâăţit anul, au împărţit vacanţele, au împărţit mâncarea, au împărţit produsele din hârtie, au împărţit în mod egal costurile - bine, se presupune că în mod egal. În acelaşi timp, existau disensiuni între părinţi în aproape toate privinţele: treburile casei, tunderea gazonului, întreţinerea piscinei. La fel şi când era vorba despre surorile lui, care au fost şi ele împărţite."
Autoarea ne îmbie cu gandurile lui Ray despre ea, despre Sasha și cu gândurile Sashei despre Ray, străinul cu care împărţea casa, camera şi patul.
„Pentru el, mirosul pe care îl asocia cel mai mult cu sentimentul de acasă este mirosul unei fete pe care n-o cunoştea."
„Ea împărţea camera cu el. Şi baia, la bine şi, mai ales, la rău. Ea făcea mai mult decât atât. Împărţea o viaţă cu el. Cărţi şi jucării şi nisip în ceaşafuri. Scoici, surori, o imagine a lunii. Poate că nu îl cunoştea, dar cât de des se gândise la el...? Era geloasă pe surorile ei pentru că îl aveau ca frate, şi ea nu."
Autoarea ne face să tânjim după sentimentele celor doi şi povestea lor, şi cumva uităm de celelalte surori ale familiei - de autoritara Emma şi descoperirea sufletului ei pereche, de Quinn cea muncitoare şi altruistă, sau de Matti cea vanitoasă şi un pic invidioasă. Poveştile lor ne sunt dezvăluite încet, încet, de scriitoare, deşi avem tendinţa de a trece mai repede cu vederea aceste simple povestiri, şi totuşi în spatele lor se poate afla cheia familiei distruse şi poate chiar vindecarea acesteia.
„- Eşti un căutător de suflete, ştiai?                                                   -Ce înseamnă asta? a întrebat-o Quinn.                                           -Ai ochii ăştia… atragi sufletele oamenilor. Quinn se gândea că acest lucru era doar parţial adevărat. Era adevărat că atrăgea oamenii, dar multe dintre călătorii le făcea sufletul ei."
Dar oare cei doi părinţi posesivi vor reuşi să treacă peste orgoliile lor pentru a oferi copiilor sprijinul necesar? Oare este nevoie de un sacrificiu pentru a găsi puterea să ierte şi să uite? Oare povestea celor doi inocenţi va reuşi?

Cartea este uimitoare, răvăsitoare iar cititorul trebuie să se abţină de a trage cu ochiul la capitolul de final pentru a nu simţi că nu a citit cum trebuia această carte, că nu a citit mai atent. „O vară in Long Island” este un roman captivant, dar din cauza celor doi părinţi intoleranţi îi voi scade o steluţă (şi da, sunt subiectivă aici).

                            Fotografia postată de Bianca Alexe.

Abonează-te la blog!
Înscrie-te pentru a primi prin Email toate recenziile, interviurile, concursurile şi orice articol scriem noi pe blog. Dacă nu îţi place, te poţi dezabona ulterior.

Un comentariu:

Cuvinte în noapte spunea...

Foarte frumoasa recenzia!📚❤