5 cărți despre fotbal

Fără foame în Paradis.
Jucătorii. Călătoria. Visul.
Carte disponibilă: aici!

Această carte explorează lumea tulbure a fotbalului de juniori, unde copii își construiesc vise, pentru ca mai apoi acestea să fie spulberate. Prin această carte veți descoperi partea întunecată a fotbalului. Această carte vă pune față în față cu presiunea la care sunt supuși tinerii jucători de către cluburile sportive, antrenori și părinți; corupția și îngâmfarea; jignirile și agresiunile. În plus, distanțele pe care aceste cluburi și băieți le parcurg; recrutarea începând chiar înainte ca tinerii să ajungă la liceu.

Doar 180 din cei 1.5 milioane de băieți din Anglia care joacă fotbal ajung jucători Premier League cu o rată de succes de 0.012% . Cum și de ce doar atât de puțini reușesc? În cine să se încreadă- antrenorul, selecționerul sau părinții?

Michael Calvin oferă răspunsurile într-o călătorie de pe terenurile non-ligii până la palatele Premier League închise ermetic, prin ghetouri și prin sanctuarul interior al echipei Angliei. El intervievează specialiștii, selecționerii și antrenorii principali. El expune agresiunea și o economie neagră în care copiii sunt mărfuri, precum și modul în care copii continuă să viseze.

 ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽
Sezonul final.
Fotbaliștii care au luptat și au murit în Primul Război Mondial
Disponibilă: aici!

În 1914, ca și în ziua de astăzi, jucătorii de fotbal erau eroi și modele de urmat.  Erau staruri sportive ale timpului lor; simboluri ale tinereții, sănătății și vigorii. În mod natural, când a izbucnit războiul, ei au simțit că este datoria lor să se alăture și să lupte. Între anii1914 și 1918, 213 de jucători profesioniști au intrat în acțiune. Aceasta este o istorie a fotbaliștilor profesioniști care au luptat și care au murit în Primul Război Mondial. Unele echipe au pierdut jumătate din jucători, fie uciși, fie atât de grav răniți fizic și psihic, încât nu au mai putut să joace niciodată.

"Sezonul final" este pvestea impresionantă a acestor tineri care au schimbat gazonul de pe terenul de fotbal și aplauzele fanilor cu noroiul înghețat al câmpului de luptă și cu strigătele teribile ale bombelor.

Nigel McCrery pictează acești bărbați în detalii vivide: de la reușitele de pe terenul de fotbal, până la purtarea eroică de pe câmpul de luptă . Aflăm astfel de curajul și determinarea pe care o arată în fața adversității, precum și despre cum și când au făcut sacrificiul final.

                                                         
                                                           ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽
Nu mă cunoști, dar...
Viața fotbalistului Clake Carlisle
Disponibilă: aici!
În vara lui 2012, Clarke Carlisle, după 15 ani ca jucător prefesionist, a rămas fără contract, întrebându-se dacă mai are vreo șansă în fotbal. Cu un profil mediatizat, datorat aparițiilor în Question Time și unui documentar aclamat despre rasismul în fotbal, avea o mulțime de alte oportunități, dar  el era determinat să facă ceva.  Inițial, semnând pentru York City înainte de a se deplasa în Northampton Town, Carlisle revenea curând în acțiune, cu o întâlnire la Wembley, așteptându-l la sfârșitul sezonului.

Ca urmare a evenimentelor din anul în curs, Carlisle și-a analizat cariera, începând cu vremea când juca pentru Anglia la categoria sub 21 de ani, prin răni care amenințau cariera și luptând cu probleme legate de alcool, până la o sosire întârziată în Premier League cu Burnley. Ca președinte al PFA, Carlisle este o figură mult respectată în joc; sinceritatea sa brută și perspectivele pătrunzătoare vor face cititorii să vizualizeze jocul, și pe cei care îl joacă, într-o lumină cu totul nouă.


                                                          ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽
                                 Messi.
                   Povestea băiatului devenit legendă. 
                           Disponibilă: aici!

Ce poți să mai spui despre Leo, după ce îl vezi jucând? Singurul lucru rămas de spus este că Messi e pur și simplu cel mai bun și aceasta este o concluzie unanimă. Atât de mult, încât, pentru prima dată, mass-media engleză și cea argentiniană sunt de acord, ambele folosind cuvântul “rege” pentru a-l descrie. “Trăiască regele”, titrează Ole, aluzie la dragostea pe care o au britanicii pentru familia regală, în timp ce Sunday Times titrează “Domnia Regelui Messi”. În 2009, când fusese deja încoronat ca “Rege al Europei”, un fan din Valencia a fost îndeajuns de îndrăzneț încât să încerce să îi atribuie titlul de rege al Spaniei – chiar în fața regelui Juan Carlos însuși.
Lionel Messi este considerat, de numeroși analiști, cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor. În perioada 2003-2005, a fost desemnat de FIFPro și World Soccer Magazine, “tânărul jucător al anului”. În 2009, 2010 și 2011 a primit Balonul de Aur, egalând performanța lui Michel Platini, singurul jucător din istorie care reușise să câștige, până în acel moment, trei baloane de aur consecutive. În 2012 depășește acest record, fiind singurul jucător din istorie care câștigă al patrulea Balon de Aur consecutiv.
Messi este un portret revelator al unui fotbalist rapid, ingenios și uluitor. Caioli dezvăluie, prin declarațiile în exclusivitate ale părinților, familiei, antrenorilor, colegilor, dar și ale lui Messi însuși, un personaj complex, extrem de talentat, dar și modest, jucător genial, dar și om remarcabil.

                                                          ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽
Ronaldo.
Obsesia pentru perfecțiune. 
 Disponibilă: aici!


Povestea începe în 2003, când un tânăr fotbalist portughez, cu un potențial remarcabil, ajunge la Manchester United. Sesizând talentul lui Ronaldo, Alex Ferguson îi dă tricoul cu numărul 7, purtat odinioară de legendarii Beckham, Cantona și Best. Astfel, antrenorul își face cunoscute așteptările în cel mai clar mod cu putință, iar fotbalistul nu avea să-l dezamăgească. În 2008, Ronaldo câștigă trofeul FIFA de cel mai bun fotbalist din lume, primul astfel de titlu decernat unui jucător din Premier League.
După transferul la Real Madrid pentru suma record de 80 milioane lire sterline, Ronaldo continuă să fie unul dintre cei mai buni atacanți și marcatori. Eterna rivalitate cu Messi, avea să-i facă jocul și mai interesant și spectaculos.

Niciun comentariu: