Titlu: Duff
Autor: Kody Keplinger
Nr. pagini: 299
An apariție: 2016
Editură: Epica Publishing House
Disponibilă: aici!
Bianca Piper are saptesprezece ani, este o fire cinica, dar o prietena loiala, si nu se crede deloc cea mai frumusica din grupul ei de amice. Totodata, este mult prea isteata ca sa se lase atrasa de sarmul fustangiului Wesley Rush, vedeta liceului. De fapt, Bianca il uraste. Insa lucrurile nu stau prea bine in familia Biancai, iar ea cauta cu disperare ceva care sa o distraga. Asa ca il saruta pe Wesley si chiar ii place. Dornica de o evadare, Bianca incepe cu el o relatie secreta, de tipul inamici cu beneficii.
Dar situatia se schimba. Wesley nu e deloc un tip superficial, iar viata lui e la fel de incalcita ca a ei. Ingrozita, Bianca isi da seama ca e pe punctul de a se indragosti de tipul pe care credea ca il uraste cel mai mult.
Kody Keplinger a imbratisat definitiv cariera de scriitoare in urma publicarii acestei carti, pe care a scris-o pe cand avea doar saptesprezece ani. Duff a devenit rapid bestseller international, dupa care a fost ecranizata in anul 2015. A continuat sa scrie si sa publice, romanele ei bucurandu-se de mare succes printre cititori.
*Recenzie*
„Duff” este o carte despre iubire, despre adolescență și despre problema acceptării propriei persoane în raport cu ce spun ceilalți, este o carte despre prietenie și despre familie. Personajele sunt diversificate cu idei interesante și păreri unice, ce te pun pe gânduri, însă ceea ce m-a impresionat la această carte nu au fost nici personajele și nici povestea extrem de drăguță de dragoste, lipsită de clișee, ci trăirile personajului principal, gândurile acesteia și percepția ei asupra lumii, a vieții de adolescent și a vieții în general, frământările acesteia, pe care, cred eu, orice adolescent le experimentează la un moment dat, într-o formă sau alta. Este o carte simplă, nu e greu de înțeles și e foarte ușor de savurat, însă pe lângă povestea, care, la rândul ei, este destul de simplă și lipsită de ambiguități, cartea este mai mult decât pare. Ajungi să înțelegi acest lucru după ce ai terminat-o, și gândindu-te la tot ce ai citit, descoperi că este o carte profundă, chiar prin simplitatea ei.
Totul începe într-o seară, într-un club, iar Bianca, personajul principal, are grijă, de la distanță, de prietenele sale cele mai bune. În aceeași seară, primește eticheta de DUFF (desemnată urâțica, dolofana din gașca fetelor), de la cel mai popular băiat din școală, care vorbește cu ea, doar pentru a se da bine pe lângă prietene sale, iar Bianca îi varsă un pahar de suc în cap. Încetul cu încetul, Bianca găsește un refugiu în acest băiat, pe care îl ura cel mai tare.
Bianca este o adolescentă care iese din tiparul fetelor tipice de liceu. Nu agreează nici cluburile și nici activitățile obișnuite care se petrec în școală, iar odată ce primește porecla DUFF își pune întrebări cu privire la „de ce eu nu sunt...?”. Asta este ce face acest personaj complex, fata simțindu-se în inferioritate față de ceilalți din jurul ei. Povestea de dragoste este lipsită de prea multe clișee, însă este drăguță și odată iscată, sinceră, ceea ce o face specială.
„Iubirea mea pentru Linton e asemenea frunzișului din pădure. Timpul o va schimba, știu asta bine, precum iarna preschimbă copacii. Dar dragostea pentru Heathcliff aduce veșnicele stânci de sub pământ, dătătoare de prea puțină încântare, dar necesare.” - „La răscruce de vânturi”
„Eram amândoi destul de duși cu pluta. Și într-un mod ciudat, chestia asta făcea relația și mai interesantă. Da, era ceva bolnav și sucit în ea, dar așa era și realitatea, nu? Era imposibil să scapi de ea, și-atunci de ce să n-o îmbrățișezi?”
Recomand această carte, este o lectură de o după-amiază, ușoară, relaxantă, dar în care oricine se regăsește mai mult sau mai puțin și pe care toată lumea o va găsi simpatică. Nu trezește prea multe întrebări, însă este profundă prin tot ceea ce transmit personajele, prin caracterele care se ascund în spatele unor măști.
Abonează-te la blog!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu