Recenzie Ready Player One de Ernest Cline

Titlu: Ready Player One
Autor: Ernest Cline

Nr. pagini: 456
Editura: Nemira
An apariţie: 2016
Disponibil aici !
    "Este anul 2044 si lumea noastra a ajuns un loc în care n-ai vrea sa traiesti. Am ramas fara petrol. Ne-am distrus climatul. Foametea, saracia si bolilele sunt pretutindeni. 
     Precum multi altii, Wade Watts evadeaza din aceasta realitate trista conectandu-se zile intregi la OASIS, o utopie virtuala larg raspandita unde poti sa fii tot ce vrei tu sa fii si poti trai, iubi si calatori pe oricare dintre cele zecile de mii de planete care alcatuiesc lumea virtuala.
     Si ca aproape tot restul oamenilor, Wade este obsedat de lozul de loterie suprem care sta undeva ascuns in aceasta realitate virtuala: fondatorul OASIS, James Halliday, care moare fara mostenitor, a promis sa lase mostenire intreaga avere si controlul realitatii virtuale celui care va reusi sa ajunga la capatul vanatorii de comori prin intreagul univers virtual pe care a pus-o la cale inainte de moartea sa. 

    Atunci cand Wade devine primul om care reuseste sa rezolve primul puzzle din vanatoare, el intra intr-o cursa pe viata si pe moarte cu alti mii de concurenti si asta va schimba complet lumea lui."

*Recenzie*
      Aş dori să încep prin a mulţumii editurii Nemira pentru acest roman minunat, şi pentru sprijinul acordat paginii noastre, dar de asemenea, vouă, cititorilor, celor care vă luaţi din timpul vostru, pentru a ne urmări postările. Aceasta carte mi-a stârnit curiozitatea, motiv pentru care mare mi-a fost bucuria când am văzut-o în coletul de la editura Nemira. Ready Player One este o carte inteligent construită, bine documentată, care conţine o mulţime de termeni specifici pasionaţilor de jocuri video, totuşi fiind destul de uşor de înţeles. Un alt plus constă în mulţimea de informaţii cu care te alegi, după ce citeşti Ready Player One, din domeniul jocurilor, filmelor, cultura anilor 80', şi nu numai.

      Poate v-aţi dat seama din descriere, mare parte din din acţiunea cărţii se desfăşoară în jocul de realitate virtuala numit SISAO. Totuşi, nu vă lăsaţi păcăliţi de coperta care ilustreaza un joc monoton, în care grafica pare primitivă, pentru că descrierile ce sunt prezentate în carte, sunt aşa de precise, încât SISAO pare realitate, ceea ce din punctul meu de vedere este minunat. Tehnologia secolului 21 a făcut posibilă evoluţia extraordinară a realităţii virtuale, motiv pentru care majoritatea oamenilor se conectează la SISAO pentru a uita de problemele colective: lipsa hranei, bolile sau economia proastă, la nivel mondial. Mi-a plăcut foarte mult această idee originală şi foarte inspirată, de a prezenta acţiunile unui avatar, care este controlat de o persoana reală. 

"Pentru vreo cinci secunde, nu s-a întâmplat nimic. Părea că timpul încremenise și totul era tăcut și nemișcat. Pentru ca după aceea să se declanșeze infernul."

     După cum spuneam, doar o mică parte din acţiune se desfăşoară în viaţa reală, însa Wade, pe ambele planuri are parte de experienţe neplăcute, aproape fatale. El ajunge să spioneze, să fugă şi să se ascundă, pentru a îşi proteja viaţa, în timp de caută în spaţiul virtual oul lui Halliday. El trebuie să găsească 3 chei, şi să treacă prin 3 porţi pentru a găsi oul, şi a deveni bogat. Acţiunea este înţesată cu suspans si mister, asa că m-a ţinut cu sufletul la gură pe tot parcursul ei. M-am simţit ca într-o carte de-a lui Dan Brown, la fiecare pas (pagina) mă întrebam dacă va găsi următorul indiciu, dacă va reuşi să treacă de această noua provocare, sau va fi învins de Sixeri, armata pregătită să găsească oul şi să distrugă SISAO. Toate acestea îşi găsesc răspunsul în ultimele pagini.

"Șocul meu inițial s-a transformat când am înțeles ce se întâmplase. Sixerii detonaseră Cataclistul."

       Wade este un personaj obişnuit, şi chiar mă bucur din acest motiv! Este un tânăr de 18 ani, orfan, puţin cam antisocial, însă incredibil de isteţ. A reuşit să lege Puzzle-uri complicate, şi a ştiut aproape mereu ce decizie să ia. El va lega nişte prietenii în cadrul jocului, care vor rezista şi în afara sa, ajunge să se îndrăgostească, are o mulţime de sentimente derutante, datorate lipsei sale de experienţă în afara jocului, şi de asemenea ajunge să nu mai ştie în cine să aibă încredere. Se simte singur, îşi pierde speranţa, am crezut chiar că se va da bătut, dar până la urmă, nu a abandonat! Cel mai mult mi-a plăcut naturaleţea sa. Wade, sau Parzival, cum se numeşte în joc este un personaj realist, care evoluează şi se maturizează în decursul a 400 de pagini.

       Combinând realitatea, cu o realitate virtuală, Ernest Cline reuşeşte să surprindă în mod plăcut prin romanul său complex şi imprevizibil, în care prezintă o mare aventură virtuală interesantă, misterioasă şi plăcută, să testeze limitele imaginaţiei şi să relaxeye, în acelaşi timp. Recomand pasionaţilor de aventură, suspans, jocuri video, şi iubitorilor de carti bune!

Un comentariu:

Mirela Barbalata spunea...

Este o carte SF si eu nu citesc genul acesta. Banuiesc ca are calitate dar pe mine nu ma prinde.