Defecți de Cecelia Ahern

Titlu: Defecți
Autor: Cecelia Ahern
Nr. pagini: 416 
Apariție: 21 iul. 2017
Editură: All
Disponibilă aici


Imagini pentru cecelia ahern about defects
Primul roman YOUNG ADULT semnat de Cecelia Ahern 

„Un roman captivant pe care ți-e foarte greu să îl lași din mână“ (School Library Journal), „Defecți” a fost publicat deja în 15 țări și deschide seria cu același nume, semnată de autoarea bestsellerului „P.S. Te iubesc”. 

„Tot ce scrie Cecelia Ahern vine din inimă”, notează „Sunday Tribune” și este confirmat de succesul internațional al scriitoarei. A scris această poveste cu dragoste, cu pasiune, dar și cu furie, încercând să transmită un mesaj foarte puternic pentru publicul tânăr: niciunul dintre noi nu este perfect, a fi om înseamnă a avea defecte. Romanul deschide ușa de acces către o societate distopică, în care perfecțiunea este obligatorie. Cei care iau decizii greșite, necalculate, Defecții, sunt însemnați cu fierul încins. De asemenea, Defecții trebuie să poarte o banderolă cu litera roșie „D” pe mânecă tot timpul, pentru a putea fi identificați în public și dați drept exemplu. În acest context, atitudinea de revoltă a unei adolescente ar putea să o coste viața. 

Celestine North, eroina principală a romanului, se poate mândri cu o viață perfectă. Este o fiică exemplară, toți profesorii și colegii o plac și este iubita celui mai fermecător băiat din liceu, Art Crevan. Dar, într-o zi, ajunge într-o situație care o determină să acționeze din impuls, nesocotind toate regulile societății perfecte în care trăiește. Prin urmare, va fi pedepsită și va trebui să suporte consecințele sfidării ei. Ar putea merge la închisoare. Sau, mai rău, ar putea fi însemnată. Ar putea fi acuzată că este Defectă.  




                                                 *Recenzie* 

Celestine North este inteligentă, frumoasă, ambițioasă si duce o viată pe care oricine ar fi gelos. Este iubita lui Art Crevan, cel mai frumos băiat din școală si fiul judecătorului Crevan care face parte din Ghildă, o organizație publică care se ocupă cu anchetarea celor ce sunt acuzați ca fiind Defecți. După un proces simplu, în care sunt interogați martorii incidentului si acuzatul, se anuntă verdictul, care este mereu Defect. Imediat după, urmează Ziua Numirii, ziua în care acuzatul este marcat cu fierul încins într-unul dintre cele cinci locuri sau în mai multe în funcție de ce a făcut.
"Pentru decizii gresite, pe tâmplă.
Pentru minciuni, pe limbă.
Pentru furt, pe palma dreaptă.
Pentru lipsa de loialitate față de Ghildă, pe piept în dreptul inimii.
Pentru încălcarea reguliilor societații, pe talpa dreaptă.
"
Pe drumul spre școală, în autobuz, Celestine este pusă în fața unei decizii importante care ar putea schimba tot ce ea cunoaște. Un bătrân, un Defect, tușește si este aproape de moarte în fața ei. Ar putea să îl ajute, dar ar risca să fie acuzată că e Defectă, deoarece nu poți ajuta în niciun fel un Defect, o regula a Ghildei. L-ar putea pierde pe Art, care o susține necondiționat si își poate pierde familia. Sau ar putea să se întoarcă spre geam și să se prefacă ca toată lumea, că persoana care își dă ultimele suflări nu există. Inima îi dictează cu tărie ceva, în timp ce rațiunea știe că decizia de a-l ajuta ar fi o catastrofă.  Oare ce o să aleagă?
"Sunt o fată care se ghidează după definiții, logică, o fată care vede lucrurile în alb si negru."
Lumea perfectă nu există, iar oamenii prin definiție sunt defecți pentru că perfecțiunea absolută este un lucru imposibil de atins. Perfecții nu sunt nici pe departe atât de buni pe cât se cred, evită Defecții, îi urăsc și îi maltratează, chiar aruncă cu mâncare si alte lucruri pentru a-și descărca propriile frustrări în Defecți atunci când aceștia trec prin curtea de judecată. Celestine ajunge să fie considerată un pion în luptele dintre Ghildă, organizația pe care ea o adora și o susținea, și Defecți și trebuie să își aleagă tabăra în care are cea mai multă încredere și pe care vrea să o susțină. 

"Autobuzul se oprește și urcă o femeie în cârje. Ea se așează lângă femeia Defectă care îi zâmbește. Bătrâna îi aruncă o privire plină de dezgust, mi-e rușine că reacționează așa față de mama Defectă, care privește în altă parte cu durere în ochi.
Cartea ne îndeamnă să nu punem etichete și să pretindem că suntem altcineva. A fi om înseamnă face greșeli și a învăța ceva din ele. Urmăriți povestea lui Celestine North pentru că merită citită. O fată care se luptă pentru deciziile ei și și-le asumă chiar dacă va suporta consecințe aprige. A fi diferit înseamnă uneori o nouă conceptie asupra lumii dar și a fi considerat un pericol pentru cei ce trăiesc in bula lor roz de perfecțiune.

Niciun comentariu: