Recenzie "Cea mai frumoasă iubire a lui Don Juan. Antologia nuvelelor franceze de dragoste din secolul al XIX-lea"

Titlu: Cea mai frumoasă iubire a lui Don Juan. Antologia nuvelelor franceze de dragoste din secolul al XIX-lea
Autor: antologie de Octavian Soviany
Număr pagini: 335
Editura: Paralela 45
An apariție: 2018
Disponibilă: aici!

Descriere antologie:
„Legenda unui castel bântuit, istoria unui paricid, povestea unui conflict între conștiinţă și datorie, misterul unor crime în serie, clasica povestire cu vampiri sau memoriile apocrife ale unui mierloi, toate acestea au în comun (indiferent că e vorba de relatarea descărnată a lui Stendhal sau de stilul luxuriant al lui Barbey d’Aurevilly) același apetit pentru insolit sau senzaţional și mai cu seamă aceeași plăcere de a povesti pe care, din fericire, proza contemporană pare să și-o fi regăsit după decenii și decenii de experimentalism. Aceasta este una dintre mărcile distinctive ale nuvelei franceze din secolul al XIX-lea, iar întoarcerea, admirativă și nostalgică, la câţiva dintre marii maeștri ai genului este totodată întoarcerea la vârsta de aur a naraţiunii. Cu acel sentiment de pietate pe care ni-l trezesc mereu monumentele venerabile ale literaturii.“
                                         Octavian Soviany

✒Recenzie ✒

“Antologia nuvelelor franceze de dragoste din secolul al XIX-lea” captează zece nuvele pline cu mister, istorii şi dragoste. Fascinante şi dure sau siropoase şi interesante, nuvelele alese de Octavian Soviany au autori diferiți, precum şi stiluri diferite. Citindu-se uşor, nuvelele pătrund lin în sufletul cititorului.

Încă din titlul de pe copertă se poate observa că o poveste cheie din antologie este chiar „Cea mai frumoasă iubire a lui Don Juan”, deşi toate meritau acel loc.
Cele zece nuvele sunt: „Inès de Las Sierras”, „Familia Cenci”, „Laurette sau Pecetea roşie”, „Un episod din timpul Terorii”, „Dulapul de acaju”, „Venus din Ille”, „Émilie”, „Cea mai frumoasă iubire a lui Don Juan”, „Istoria unui mierloi alb”, „Moartea îndrăgostită”.

Supernaturalul din „Inès de Las Sierras” poate şoca chiar şi persoanele obişnuite cu lumea umbrelor. Asemenea mai multor nuvele din carte este o povestire în ramă, narată de către un drumeț ce a poposit în castelul tinerei.
După moarte, Inès, o fată frumoasă, ucisă brutal nu îşi găseşte liniştea. Informați de către locuitorii zonei că se întâmplă lucruri necurate în castel nişte drumeți păşesc totuşi în el. Invocarea lui Inès duce la apariția ei. Să fie vorba de un dialog între drumeți şi fantomă sau să fie mai mult de atât? Spiritul este materializat în corpul ce şi-a găsit sfârşit prematur. Amețindu-i cu vorbe şi fapte, călătorii se pierd în vraja ei. Invitându-i să i se alăture, realitatea parcă devine brusc concretă, iar consecințele nopții petrecute în castelul tinerei sunt devastatoare.

„Plec! – spuse ea – şi o să mor dacă nu mă urmezi. Nu-i aşa că o să vii cu mine, sufletul meu?”
„Familia Cenci” este o nuvelă despre justiție, abuzuri sexuale şi despre condiția femeii într-o societate în care femeile au mai mult curaj decât bărbații. Soarta femeilor, din păcate, este una nefastă.
,,După ce a ajuns pe eşafod şi i-a fost smuls voalul de tafta neagră; a părut că se simte stânjenită....ochii i se umplură cu lacrimi.”

„Moartea îndrăgostită” este o lectură sfâşietoare despre credință şi ispită, despre demoni şi îngeri. Nuvela spune povestea unui preot şi a unei femei-vampir, Clarimonda.

,,Dacă vrei să fii al meu, te voi face mai fericit decât e Dumnezeu în paradisul lui......Viața noastră se va scurge ca un vis şi nu va fi decât un veşnic sărut.”
„Istoria unei mierloi alb” narează sentimentele de iubire din perspectiva unei păsări. În „Venus din Ille”, statuia căpătă viață, iar în „Laurette sau Pecetea Roşie” protagonistul trebuie să facă o alegere. „Dulapul de acaju” este o nuvelă polițistă. În „Un episod din timpul Terorii” se descrie latura umană într-un eveniment inspirat sau nu din realitate. „Émilie” este o nuvelă despre consecințele unor fapte, iar „Cea mai frumoasă iubire a lui Don Juan” despre iubire.





Niciun comentariu: