Recenzie Cele treisprezece motive de Jay Asher

|Titlu: Cele treisprezece motive
|Autor: Jay Asher
|Anul apariţiei: 2012/2017
|Editura: Corint
|Număr de pagini: 320
|Disponibilă: aici!
Prima dragoste a lui Clay Jensen îşi înregistrează ultimele cuvinte...
Clay Jensen se întoarce acasă de la şcoală şi găseşte pe verandă un pachet ciudat, adresat lui. Înăuntru descoperă mai multe casete înregistrate de Hannah Baker – colega lui de care era îndrăgostit –, care s-a sinucis cu două săptămâni în urmă.
Vocea lui Hannah îi dezvăluie că există treisprezece motive pentru care a decis să-şi pună capăt vieţii. Clay este unul dintre ele. Dacă va asculta casetele, va afla şi de ce.
Clay îşi petrece noaptea străbătând oraşul, cu Hannah pe post de ghid. Devine martor la durerea ei şi află adevărul despre el însuşi – un adevăr pe care nu şi-a dorit niciodată să îl înfrunte.
„Totul contează”, susţine Hannah şi explică apoi cum s-a înlănţuit totul, cum bulgărele de zăpadă a devenit din ce în ce mai mare, cum zvonurile împotriva cărora n-a reuşit să lupte s-au tot înmulţit până ce a simţit că nu mai poate face faţă.
Cele treisprezece motive este, cu siguranţă, un roman care te pune pe gânduri şi care te va face să-i priveşti cu mai multă atenţie pe cei din jur. Vei înţelege de ce cuvintele pot să doară mai mult decât crezi, dar şi – alese cu grijă – să aline.
Iar, în final,  când vei închide cartea – pe care o vei urî sau iubi, dar lectura ei nu te va lăsa indiferent - şi vei trage linie, vei descoperi, paradoxal, o minunată pledoarie pentru viaţă - treisprezece motive pentru care e frumoasă şi merită trăită.                                                                    

*Recenzie*

7 casete, 13 evenimente, 12 persoane. Acestea descriu cel mai bine viața Hannei sau... mai bine zis, ce a dus la sinuciderea ei. Dacă ai avut ghinionul de a te afla pe listă, de a ți se auzi numele pe casete, cu siguranță ai primit sau vei primi un colet cu un conținut ciudat la început. Nu îți face griji, vei înțelege și... ți se va schimba viața pentru totdeauna.

Clay Jensen e îndrăgostit de Hannah Baker. Sau a fost, fiindcă ea a hotărât să părăsească această lume. Așadar, chiar dacă nu a avut curajul de a-şi mărturisi la timp sentimentele, el nu s-a purtat vreodată necuviincios cu ea și e extrem de surprins atunci când găsește cutia de pantofi care acuză în stânga și în dreapta: "ești și tu o cauză a morții mele!" Așa începe totul. Clay ascultă casetele, îngrijorat că următorul nume rostit de Hannah va fi al lui.
Sper că sunteţi gata, pentru că sunt pe cale să vă spun povestea vieţii mele. Mai exact, de ce s-a sfârşit viața mea. Şi dacă asculţi casetele astea, atunci eşti şi tu anul dintre motive.
Poftim? Nu!
Nu spun pe care casetă intri tu în scenă. Dar stai fără grijă, dacă ai primit adorabila cutiuţă, o să apară și numele tău... Iţi promit.
De ce-ar minţi o moartă?
Aflăm lucruri îngrozitoare, care, din nefericire, sunt cât se poate de reale. Bârfele, trădările, bullying-ul și chiar agresivitatea sexuală se întâmplă în liceele din întreaga lume. Pentru Hannah a fost efectiv prea mult, așa că a pus STOP! Câți alți adolescenți o fac zilnic? Mă trec fiorii doar gândindu-mă la asta.

Cine ar fi crezut că primul sărut, un lucru atât de inocent, va declanșa un adevărat război în care moartea e singura învingătoare? Dar că prietenii vor crede mai degrabă povești auzite de la X și Y, decât varianta persoanei implicate? Și... în final, toate piesele adunate vor interzice accesul la o viață normală și fericită.
Pentru Jessica era mai simplu să mă vadă ca pe o fată rea, nu ca pe fata de care se apropiase la Monet's. Era mai simplu de acceptat. Mai simplu de înţeles.
Ea simţea nevoia ca zvonurile să fie adevărate.
E trist că romanul a devenit celebru abia după apariția serialului. Sunt mai mult de 10 ani de când a fost original publicat și putea face o schimbare în tot acest timp. E un strigăt de alarmă al unei generații.
                                                   
Părinții de multe ori nu văd pădurea de copaci. Nu văd suferința din ochii propriilor copii. Se lasă purtați de cotidian și nu văd semnele. Ei își doresc să fie salvați. Și Hannah a făcut-o... Cu profesorii e cam aceeași poveste. Nu vreau să generalizez, dar de multe ori influențează comiterea acestor gesturi extreme.

Așa cum spunea și Hannah, e vorba de un bulgăre de zăpadă. Fiecare eveniment neplăcut îl împinge mai aproape de prăpastie. La un moment dat cade și totul se sfârșește, dar golul rămâne în sufletele apropiaților. Și să nu uităm de regrete. Însă e prea târziu...
Apoi ajungi să realizezi că faci din ţânţar armăsar. Realizezi cât de josnic ai devenit. Desigur, ai sentimentul că în orașul ăsta nu reușești să-ţi controlezi viaţa. Se poate să pară că ori de câte ori cineva îţi oferă o mână ca să te ridici, pur şi simplu îţi dă drumul şi tu te afunzi şi mai tare. Dar trebuie să nu mai fii aşa de pesimistă, Hannah, şi să înveţi să ai încredere în cei din jurul tău.
Şi asta fac. Incă o dată.
"Cele treisprezece motive" este un roman tulburător. Nu mi-a fost ușor să îl citesc și cu atât mai puțin să scriu despre el. Însă cred că fiecare dintre noi ar trebui să treacă printre paginile lui, mai mult adulții decât așa numitul public țintă. Mă repet: nu e o carte superficială tipic adolescentină. Totuși, mesajul pentru ei e cât se poate de clar. Sinuciderea nu e soluția.


Abonează-te la blog!
Înscrie-te pentru a primi prin Email toate recenziile, interviurile, concursurile şi orice articol scriem noi pe blog. Dacă nu îţi place, te poţi dezabona ulterior.

Un comentariu:

Cuvinte în noapte spunea...

Încă nu am citit acest roman,dar recenzia mi-a plăcut foarte mult👏❤🌟🌟🌟🌟🌟