Titlu: 2061: A treia odisee
Autor: Arthur C. Clarke
Nr. pagini: 296
An apariție: 2014
Editură: Nemira
Disponibilă:aici!
Kirkus Reviews
„Din unele puncte de vedere, 2061 poate fi considerata cartea cea mai buna din seria Odiseeilor. Cu cea mai complexa intriga, se deplaseaza intre evenimente ce se desfasoara in zone ale sistemului solar aflate la distante uriase intre ele, iar nenumaratele personajele sunt excelent construite.”
Analog Science Fiction Magazine
„Daca va puteti imagina contactul cu ceva pe atat de puternic si de tacut ca monolitul, si daca va puteti imagina tentatia coplesitoare de a-l studia in timp ce incercati sa ramaneti cat mai obiectiv cu putinta, este imposibil sa nu iubiti aceasta carte.”
Interzone
„[…] daca in volumele anterioare Clarke s-a ocupat de calculatoare, de zborul in spatiul cosmic si de mecanica orbitala, 2061 ii ofera ocazia de a discuta despre evolutie si comete.”
The New York Times Book Review
„Arthur C. Clarke, creatorul uneia dintre cele mai iubite serii SF din lume, revine la viitorul pe care l-a imaginat cu succes in volumele anterioare.”
Library Journal
„Un roman captivant, cu personaje neobisnuite, mult mai reale decat orice altceva am citit pana acum, […] care surprinde excelent atat singuratatea oamenilor naufragiati pe alta planeta, cat si temerile celor plecati in salvarea lor.”
Science Fiction Chronicle
„Ca intotdeauna, precizia observatiilor stiintifice ale lui Clarke confera senzatia de realism si plauzibilitate unei naratiuni desavarsite.”
SFRevu
*Recenzie*
P.S. În recenzie pot fi prezente detalii ce pot fi considerate spoilere dacă nu ați lecturat încă primele două cărți, „2001: Odiseea spațială” și „2010: A doua odisee”.
(Link Recenzie „2001: Odiseea spațială”, primul volum al seriei)
(Link Recenzie „2010: A doua odisee”, al doilea volum al seriei)
„2061: A treia odisee” este un roman încântător, care, spre deosebire de cel de-al doilea volum al seriei, ne poartă mult mai departe în timp, în viitor, la 51 de ani față de acțiunea volumului precedent. Cartea, într-o manieră filozofică și relativ fantastică, prezintă lumea după apariția noului soare, Lucifer, transformarea lui Jupiter, și interdicția de a asolariza pe Europa, pe care pământenii au primit-o cu ajutorul lui Dave Bowman.
La 103 ani, Heywood Floyd pornește într-o călătorie, la bordul lui „Universe” spre cometa Halley. Și de ceastă dată autorul încântă prin descrierile lungi, detaliate și totuși concise ale spațiului, a tehnologiei avansate a deceniului și a fenomenelor inexplicabile care trădează existența vieții în afara Terrei. În același timp, nava geamănă a lui „Universe”, „Galaxy”, la bordul căreia se afla și Chris Floyd, nepotul lui Heywood Floyd este într-o misiune de cercetare a lunilor fostului Jupiter, când ceva neașteptat se întâmplă, iar misiunea lor ia o întorsătură de proporții galactice, aflată la granița dintre viață și moarte.
Esența operei este dată de complexitatea personajelor și modul acestora de a reacționa în situații sub presiune care le pot pune viața lor și nu numai într-un real pericol, alături de tema filozofică abordată și caracterul științific pe care îl au descrierile. Limbajul, deși conține și termeni tehnici legați atât de nava spațială cât și de procedeul de manevrare a acesteia, este accesibil, prezentând o reflectare a unei minți libere, capabile de a-și imagina un viitor, de a spera la evoluție, cunoaștere și noi descoperiri.
„Un autor n-ar trebui să refuze niciodată ocazia unei experiențe.”
„I se părea trist, dar în același timp fascinant faptul că ea putea stabili un contact cu lumea reală prin universul artificial al imaginilor video.”
M-a impresionat această carte întrucât a reușit să mă facă să o citesc cu sufletul la gură, creându-mi un portal către spațiu și viitor și permițându-mi să admir mirificul peisaj pe care cometa Halley, Europa și universul în sine mi le oferă, și de asemenea să asist la incredibile descoperiri și impresionante reîntâlniri. Recomand această carte, deși necesită un plus de răbdare deoarece este o operă care te incită să gândești și să-ți imaginezi un posibil viitor, dincolo de legile fizicii și ale logicii.
Abonează-te la blog!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu