Recenzie Insula Pierduţilor de Melissa de la Cruz

Titlu: Insula Pierduţilor
Autor: Melissa de la Cruz
Editura: Litera
Nr Pagini: 341
An Apariţie: 2015
Disponibil aici !


"Copacul diavolului, mărul otrăvit?
Cu douăzeci de ani în urmă, toţi răufăcătorii au fost alungaţi din regatul Auradonului, pe Insula Celor Pierduţi, un loc întunecat şi înfricoşător, de unde nimeni nu mai poate pleca. Lipsiţi de puterile lor magice, ticăloşii trăiesc acum complet izolaţi şi uitaţi de lume.
Dar în Fortăreaţa Interzisă stă ascuns Ochiul Dragonului: cheia spre adevăratul întuneric şi singura speranţă de scăpare a ticăloșilor. Doar cel mai isteț, cel mai rău şi cel mai viclean dintre tâlhari îl va putea găsi. Oare cine va fi acela?"











*Recenzie*
       Îmi doream de ceva timp să citesc această carte şi de aceea am hotarât să o cumpăr. Eram curioasă să citesc cartea care a inspirat atât de cunoscutul film Descendenţii de la Disney. Abia după ce am citit cartea am aflat că filmul este de fapt continuarea acesteia.
       Cartea prezintă povestea lui Mal, fiica Maleficăi, Jay, fiul lui Jafar, marele vizir din Agrabah, Carlos, fiul Cruellei de Vil şi Evie, fiica lui Evil Queen. Cei patru trăiesc alături de părinţii lor pe Insula Pierduţilor, închisoarea răufăcătorilor ce au tulburat cu 20 de ani în urmă liniştea regatului Auradon. Pedepsiţi pentru greşelile părinţilor lor, copiii sunt nevoiţi să îşi asculte părinţii şi să le dovedească că sunt demni de a fi numiţi copiii lor şi că îi pot face mândrii.
Cei patru au parte de aventuri nemaivăzute pe acea insulă, cel puţin de când magia le-a fost luată de către regele Auradonului pentru ca supuşii săi să fie în siguranţă departe de urzelile răufăcătorilor.
       Cartea începe cu un flashback care le are în prim plan pe Mal şi pe Evie. Mal nu a fost invitată la petrecerea prinţesei şi pentru asta jură să se răzbune. Are parte de o şansă să îşi îndeplinească jurământul când prinţesa Evie se întoarce la şcoală după zece ani în care nu a ieşit din castelul mamei sale. Mal profită de această şansă şi îi face viaţa un calvar fetei.
       Evie încearcă să supravieţuiască şcolii, după prima zi fiind însă la un pas de moarte din cauza lui Mal. Nici alături de mama ei nu este fericită deoarece aceasta nu ratează nicio ocazie în care să îi spună fetei că nu va fi niciodată cea mai frumoasă din ţară. Mama sa are o oglinda magica si este foarte narcisista

"-Iar ai uitat să-ţi retuşezi fardul de obraz. Of, draga mea, uneori eşti o mare dezamăgire pentru mine!"

       Jay este cel mai cunoscut hoţ de pe insulă şi reuşeşte să fure orice, de la furculiţe la coliere si de la mere stricate la ochi de sticlă, folosindu-se si de abilitatile sale atletice. Cu toate astea el nu îl poate face pe tatăl lui, Jaffar, să îl privească dacă nu cu mândrie, măcar cu mai puţină dezamăgire în ochi.

"Asta nu a avut nicio legătură cu o faptă nobilă făcută de o anume fiică a răului pentru o altă fiică a răului?
...
-Eşti o mare dezamăgire! pufni Jafar"

       Nici Carlos nu este mai fericit cu viaţa lui pe insulă pentru că mama lui nu numai că este obsedată de blănurile ei, dar îl tratează pe băiat ca pe una dintre slugile ei. Desi este fiul celei mai cumoscute ticaloase de pe insula, el este inteligent, loial, istet si prietenos.

"Cine a fost acolo (dulapul Cruellei cu blănuri)? Arată de parcă un animal sălbatic ar fi stat închis printre blănurile mele!
Cruella suspină.
-Eşti o mare dezamăgire!"

       Mal încearcă să îi dovedească mamei sale, Malefica că poate fi la fel ca ea: crudă, perfidă, malefică. De aceea porneşte într-o călătorie din care e foarte posibil să nu se mai întoarcă. Aceasta simte ca nu se ridica la standardele mamei sale. Ea este o buna conducatoare si iubeste vrajile si desenul.

"-Ai atins Ochiul Dragonului? În loc să păcăleşti pe altcineva să o facă? Ce slăbiciune! Nu mi-a venit să cred când am auzit vestea asta.
Malefica bătu cu sceptrul în podeaua de lângă tron.
-De câte ori, Mal, de câte ori o să mă mai faci de ruşine?"

       Alături de Jay, Evie şi Carlos Mal învaţă că nu trebuie să fie ca parinţii lor, ci că vor fi fericiţi doar când vor accepta cine sunt ei cu adevărat şi vor găsi cea mai mare comoară din lume. Melissa de la Cruz nu a dezamăgit nici de această dată şi a creat un univers -adică o insulă- magică, plină de mistere, deziluzii, teamă şi ură, dar şi cu un strop de speranţă. A readus la viaţă basmele copilăriei mele şi a accentuat o parte a acestora care este mult mai complexă şi importantă decât am crezut la prima vedere. Aventurile imaginate de autoare au fost presărate cu o doză ireal de mare de suspans şi nu m-am plictisit nici măcar o secundă. Nu numai acţiunea a fost atractivă, dar şi felul de a gândi şi sentimentele fiecărui personaj. Acestea au fost transmise clar si cursiv, povestea captivându-mă ca o vrajă.

19 comentarii:

Diana Gabriela spunea...

Stiam de existenta acestei carti, dar niciodata nu i-am dat atentie..

Diana Gabriela spunea...

Filmul l-am vazut si mi-a placut.

Diana Gabriela spunea...

Chiar nu ma gandeam ca filmul e continuarea cartii!

Diana Gabriela spunea...

Mi-a placut ca ai spus la sfarsit ca ti-a adus aminte cartea de basmele copilariei tale!

Diana Gabriela spunea...

Ma bucur ca Disney alege povesti "nemuritoare" si apoi le ecranizeaza!

Nicoleta Gaciu spunea...

Pun pariu că o să ador cartea la fel cum ador seria Sânge Albastru scrisă tot de ea .E Genială scriitoarea asta .Are nişte idei aşa de originale şi captivante .Abia astept să citesc cartea .Felicitări pt recenzie :*
(P.S îmi plac aşa de mult citatele alese şi nu numai aici ,în toate recenziile )

alexa ioana spunea...

Sange Albastru ma tenteaza si pe mine, desi seria a aparut de mult si editura nici nu a mai continuat-o..

alexa ioana spunea...

nu am citit cartea aceasta si nici nu am de gand sa o fac, mi se pare prea adolescentina si nu cred ca ar fi pe placul meu. la fel si filmul/serialul, nu ma tenteaza

Simona Stavar spunea...

Eu de multă vreme am pus ochii pe acest volum :)) E în Wishlist și sper să ajung la el cât mai repede :)

Simona Stavar spunea...

Singura carte scrisa Melissa de la Cruz pe care am citit-o a fost "Bloody Valentine" și a fost destul de ok... Oricum, cred că e o diferență mare între această carte și "Insula pierdutilor" :)

Narcisa Clipa spunea...

Eu nu am citit aceasta carte, dar nici nu am de gand sa o fac. Nu pare genul meu.

Narcisa Clipa spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Narcisa Clipa spunea...

Filmul nu l-am vazut, dar din cate am observat era prea copilaresc.

Narcisa Clipa spunea...

De aceasta scriitoare am citit seria Ashleys si mi-a placut. E o serie cu adolescente si problemele caracteristice varstei. E destul de interesanta seria.

Narcisa Clipa spunea...

Vreau sa citesc si cartea "Bal mascat", scrisa tot de dansa. Nu stiu daca imi va placea sau nu, dar nu pierd nimic daca incerc.

Narcisa Clipa spunea...

In orice caz, felicitari pentru recenzie chiar daca aceasta carte nu ma tenteaza.

alexa ioana spunea...

Bloody Valentine este un parquel de la Sange albastru, parca. nu sunt foarte sigura, nu am citit seria, desi imi doresc.

alexa ioana spunea...

mie personal imi place foarte mult coperta, imi aminteste de Alba ca Zapada, insa, asa cum am mai precizat, nu imi voi lua cartea deoarece subiectul nu ma atrage. si nici sa o iau doar pentru coperta nu imi vine :))

maria ancuta spunea...

am si eu cele doua volume, pentru ca aceasta carte are si o continuare, dar inca nu le-am citit, insa am vazut filmul si mi-a placut, nu sunt o mare fana a genului muzical, dar a fost ok