Recenzie Jane Eyre de Charlotte Brontë

|Titlu:Jane Eyre
|Autor: Charlotte Brontë
|Anul apariţiei: 2015
|Editura: Corint
|Număr de pagini: 560
|Disponibilă: aici!
„Ca pentru a acredita mitul romantic al efemeridelor de geniu, Charlotte Brontë (1816–1855) a creat în scurtul răstimp al vieţii o operă remarcabilă. Titlurile ei se succed, cu anxioasă precipitare, la intervale scurte (Jane Eyre, 1847; Shirley, 1849; Villette, 1853, The Professor, postum, 1857), ca tot atâtea încercări de a exorciza un prea timpuriu deznodământ sau, măcar, de a-i suspenda, vremelnic, iminenţa. În Jane Eyre, această tensiune tragică pare să afle un răgaz prielnic care îngăduie sinteza fericită a tradiţiei prozei de analiză, inaugurată în Anglia de Jane Austen, cu fastul crepuscular al romantismului „gotic” şi cu spiritul necruţător de observaţie realistă al romanului epocii victoriene, aflată atunci la începuturile ei.” – CORNEL MIHAI IONESCU
„Felul cel mai concis de a defini importanta contribuţie adusă de Charlotte Brontë literaturii mi se pare a fi următorul: ea a atins expresia romantismului celui mai elevat prin mijlocirea celui mai frust realism.” – G.K. CHESTERTON


*Recenzie*

Jane Eyre este personajul eponim al romanului, un clasic al literaturii universale. Prefer lecturile contemporane, deoarece sunt ușor de parcurs după o zi plină, motiv pentru care a fost o provocare să încerc o astfel de carte cu renume. Totuși, recunosc cu toată sinceritatea că m-am îndrăgostit de povestea tinerei eroine și am trecut alături de ea prin numeroase aventuri.

Acțiunea se desfășoară undeva în prima jumătate a secolului al XIX-lea, perioadă în care drepturile femeilor erau limitate și scara socială foarte bine delimitată. Jane însă a sfidat soarta potrivnică și poate fi considerată un model inclusiv pentru feministele societății actuale.
„Nu cred, domnule, că aveți dreptul să-mi porunciți numai pentru că sunteți mai bătrân sau pentru că ați cunoscut lumea mai bine decât mine. Dreptul de a vă aroga aceasta superioritate depinde de felul cum v-ați folosit timpul și experiența.”
Pentru început, cunoaștem o fetiță orfană ce este persecutată de către mătușa și cei trei verișori ai ei. Primii 10 ani ai vieții și i-a petrecut alături de aceștia, dar destinul ei se schimbă atunci când este trimisă la o școală cu internat în Lowood. Trece și aici prin greutăți, însă de altă natură. Profesoarele sunt severe, dar au o inimă bună, și fetele provin din medii similare cu al ei. Jane învăță franceză, să picteze, să coase...practic tot ceea ce are nevoie pentru a fi o lady.

Condițiile de trai la pension însă sunt dure și ajung să se îmbunătățească abia după ce moartea lovește fără milă în rândul bietelor copile. Jane trăiește acolo 8 ani, în ultimii 2 devenind profesoară. Părăsește școala dintr-o dorință de a-și depăși condiția și a călători în necunoscut.

Astfel, tânăra de 18 ani ajunge guvernanta micuței Adèle, protejata domnului Rochester. Pasiunea lui Jane pentru viață și felul ei de a fi îl atrag pe Edward Rochester într-o prietenie ce se transformă pe neașteptate în iubire. Sentimentele împărtășite sunt gata să se materializeze într-o căsătorie mult dorită, însă existența unei persoane împiedică realizarea acestui eveniment.
„Credeţi că sunt un automat, o maşină care nu simte nimic şi pot îndura să-mi se smulgă bucăţica de pâine de la gură şi să mi se verse picătura de apă vie din pahar? Credeţi că dacă sunt săracă, neînsemnată, urâtă şi mică, n-am suflet, şi n-am inimă? Vă înşelaţi! Am tot atâta suflet cât şi dumneavoastră şi tot atâta inimă.”
Femeie cu principii și valori morale bine impregnate în suflet, Jane fuge de la Thornfield Hall pentru a nu își pierde demnitatea. Cu greu, reușește să își creeze o nouă viață ca învățătoare într-un sat îndepărtat, iar apoi o moștenire neprevăzută îi asigură independența financiară și o aduce alături de familia la care a visat mereu.

În tot acest timp, inima ei rămâne la Thornfield Hall, la stăpânul mult iubit lăsat în urmă. O cerere în căsătorie împreună cu o plecare în îndepărtata Indie o fac pe Jane să pună în balanță sentimentele sale și credința într-un destin dedicat omenirii. Oare ce va alege tânăra? Va pleca pentru totdeauna și va renunța la posibilitatea reîntoarcerii la sufletul pereche?

Jane are o înfățișare ștearsă, însă voința ei puternică și spiritul înflăcărat fac imposibil să nu fie îndrăgită. Este un om cu ambiții și credință în propriile forțe, ceea ce i-a adus nenumărate câștiguri. Un exemplu de putere și reușită în ciuda greutăților vieții.
„Pot trăi singură, dacă demnitatea și împrejurările îmi cer s-o fac. Nu trebuie să-mi vând sufletul pentru a cumpăra fericire. Am o comoară interioară, cu care m-am născut, care poate să mă țină în viață când toate placerile din afară îmi sunt refuzate sau oferite la un preț pe care nu-l pot plăti.”
Edward Rochester este un bărbat de aproximativ 40 de ani, cu experiență de viață și bogat, dar nefericit. Nu găsise până la această vârstă o femeie suficient de inteligentă încât să îl provoace intelectual. Totul se schimbă atunci când "micuța Janet" apare în calea lui și îi luminează orizontul...

Este un roman de dragoste minunat, fără a fi "siropos". Limbajul e unul specific vremii, iar decența exprimată e de-a dreptul încântătoare. Mi-a plăcut foarte mult faptul că personajele nu s-au remarcat printr-o frumusețe ireală și finalul a fost unul memorabil. Sfârșitul fericit nu trebuie să fie perfect, e exact ca în viață.


Abonează-te la blog!
Înscrie-te pentru a primi prin Email toate recenziile, interviurile, concursurile şi orice articol scriem noi pe blog. Dacă nu îţi place, te poţi dezabona ulterior.

Niciun comentariu: