Recenzie Tuturor băieţilor pe care i-am iubit de Jenny Han

|Titlu: Tuturor băieţilor pe care i-am iubit
|Autor: Jenny Han
|Anul apariţiei: 2015
|Editura: Trei
|Număr de pagini: 392
|Disponibilă: aici!
Când iubirile secrete ies la iveală...
Ce-ar fi dacă toţi băieţii de care te-ai îndrăgostit vreodată ar afla ce-ai simţit pentru ei... în acelaşi timp?
Lara Jean păstrează cu sfinţenie nişte scrisori de dragoste într-o cutie de pălării rămasă de la mama sa.
Scrisori pe care însă... nu le-a primit, ci doar le-a scris. Câte una pentru fiecare băiat de care a fost îndrăgostită.
Când scrie, Lara îşi deschide inima şi mărturiseşte tot ceea ce n-ar avea curajul să spună cu voce tare. Scrisorile sunt secretul ei. Nimeni altcineva nu trebuie să le vadă.
Numai că într-o bună zi cineva le expediază, iar lumea imaginară pe care Lara o ţinea ascunsă scapă dintr-odată de sub control.


*Recenzie*

Această trilogie e specială tocmai prin faptul că e obișnuită, dacă are vreo logică sintagma. Nu vă faceți griji, veți înțelege puțin mai târziu la ce mă refer. După cum spune și titlul cărții, este vorba despre sentimentele unei fete de 16 ani pentru anumiți băieți de-a lungul timpului.

Lara Jean trăiește împreună cu tatăl și cele două surori ale ei, fiind copilul mijlociu al familiei. Mama fetelor a murit în urmă cu mulți ani, iar de atunci cei patru membri ai familiei au fost nevoiți să își împartă responsabilitățile.

Fetele Song mi-au intrat în suflet, în special Kitty, mezina. Este un copil adorabil, cu o personalitate extrem de puternică și un simț al controlului foarte accentuat. Sunt, la rândul meu, fiica cea mică și știu cum e să fii răsfățată de toată lumea. Aș fi încântată dacă autoarea ar scrie cel puțin o carte despre evoluția lui Kitty și modul în care pune ea mai târziu băieții la punct.

“— Data viitoare te voi învăța cum se folosește fierul de călcat.
— Vrei să și calc? Dar cine sunt eu, Cenușăreasa?
Mă fac că n-o aud.
— O să fii bună la călcat rufe. Îți plac precizia și liniile bine trasate. Probabil vei fi mai bună decât mine.
Asta îi stârnește interesul.
— Da, se poate. Lucrurile tale arată întotdeauna șifonate, oricât le-ai aranja.”

Margot este mai mult absentă datorită studiilor sale, însă am fost impresionată de relația fetelor. Nu e tocmai ușor să îți asumi creșterea și educarea surorilor mai mici, iar presiunea de a le fi un model demn de urmat este imensă.

Lara Jean este frumoasă, veselă și "drăguță în felul ei ciudat". Citind cartea veți descoperi cui îi aparține replica. Am apreciat faptul că e rațională și nu are însușiri ieșite din comun. Toate fetele se confruntă cu sentimente contradictorii în adolescență, dar unele cărți exagerează. Aici nu a fost cazul.

Adolescenta este o romantică incurabilă și le-a scris tuturor băieților pe care i-a iubit câte o scrisoare de dragoste atunci când hotăra să incheie acel capitol din viața ei. Totul e bine cât timp acele foi pline de gânduri sunt păstrate în cutia ei de pălării, dar cineva le trimite destinatarilor și întreaga viață a fetei este dată peste cap...

“Nu sunt scrisori de dragoste în toată puterea cuvântului. Scrisorile mele sunt pentru momentul în care nu vreau să mai fiu îndrăgostită. Sunt de rămas-bun. Pentru că, după ce îmi termin scrisoarea, nu mai sunt consumată de propria dragoste, care devorează totul.
Dacă dragostea e ca o posedare, poate că scrisorile mele sunt propriile exorcizări. Scrisorile mă eliberează. Sau cel puţin ar trebui.”

Un băiat a impresionat-o pe Lara Jean prin altruismul său, un altul i-a furat primul sărut și așa mai departe până ce ajunge la...iubitul surorii ei. Șansele ei cu Josh sunt 0, însă totul se schimbă atunci când Margot pleacă la facultate în Scoția și se desparte de el.

Felul în care Josh o privește de când a primit scrisoarea, o sperie pe Lara Jean. Astfel, tânăra se aruncă într-o relație prefăcută de iubire cu Peter, băiatul care a sărutat-o prima dată în viața ei. El își dorește să scape de fosta lui iubită manipulatoare, fapt pentru care relația le e convenabilă amândurora. Piedicile apar însă chiar și într-o falsă iubire, iar lucrurile se complică cu fiecare minciună rostită. 

“— Apreciez că m-ai lăsat să te sărut, dar...
— Cu plăcere, spune el din nou.
Ah! E așa insuportabil. Din cauza asta, îi arunc o mică împunsătură.
— A fost... foarte altruist din partea ta. Că m-ai lăsat s-o fac. Doar că eu i-am explicat deja lui Josh că povestea cu noi doi n-o să meargă pentru că Genevieve te ține legat în lesă, deci totul e OK. Poți să nu te mai prefaci acum.
Peter mă priveşte chiorâş.
— Nu mă ține legat în lesă.”

Cei doi băieți sunt total opuși. În timp ce Josh e rezervat, singuratic și serios, Peter e expansiv, popular și amuzant. Nu vă spun mai multe, ci vă las plăcerea de a-i cunoaște citind. Cert e că fiecare ascunde mai multe trăsături decât cele vizibile la o primă vedere. Oare care dintre cei doi îi va reaprinde scânteile inimii Larei Jean? Va apărea pe parcurs un al treilea făt-frumos?

Mi-a plăcut foarte mult realismul cu care sunt construite personajele. Nu a existat niciun sărut magic ce i-a dat Larei Jean certitudinea că unul dintre băieți e alesul, ci pur și simplu era vorba de nesiguranța specifică vârstei. Trebuie să încerci pentru a vedea dacă merge o relație si e nevoie de implicare, nimic nu cade din cer.

Vă recomand din toată inima cele trei cărți. Primul volum m-a făcut doar să vreau mai mult și, din fericire, tocmai a fost publicată ultima parte a poveştii. Sperăm să fie tradusă cât mai curând.


Abonează-te la blog!
Înscrie-te pentru a primi prin Email toate recenziile, interviurile, concursurile şi orice articol scriem noi pe blog. Dacă nu îţi place, te poţi dezabona ulterior.