Câteva biblioteci de vis din lume


Faptul că iubim cărţile extrem de mult nu este o noutate. Problema e că nu avem mereu bani să cumpărăm câte cărţi ne dorim... Unde mergem noi să împrumutăm comorile pe care dorim din tot sufletul să le citim? La bibliotecă!
Mai jos, v-am pregătit o listă cu câteva biblioteci impresionante “culese” de prin toată lumea. Aveţi răbdare până la sfârşit, pentru că veţi avea o surpriză!



Biblioteca Centrală din Kansas - Missouri, Statele Unite


Biblioteca Centrală din Kansas a apărut în anul 1873 şi are 9 filiale. Cititorii au contribuit la construirea ei, alegând cele mai reprezentative lucrări care au legătură cu acest oraş pentru faţada clădirii. Printre titlurile cărţilor selectate se numără: “Aventurile lui Huckleberry Finn”, “Romeo şi Julieta” şi “Stăpânul Inelelor”. Până şi treptele bibliotecii arată asemenea unui teanc de cărţi.




Biblioteca Publică New York – New York, SUA


Biblioteca Publică din New York este a două bibliotecă a Statelor Unite ca mărime şi a patra din lume. Ea cuprinde aproape 53 de milioane de cărţi. A fost nevoie de nu mai puțin de 93 de sucursale deschise în districtele Manhattan, Bronx și Staten Islands pentru a o găzdui. Main Branch de pe Fifth Avenue este cea mai grandioasă filială, fiind renumită pentru colecția sa de volume de beletristică.




Biblioteca Colegiului Trinity – Dublin, Irlanda


Biblioteca Colegiului Trinity a luat fiinţă în anul 1592. Arhitectura dă impresia teleportării într-un episod al Războiului Stelelor. Este cea mai mare bibliotecă din Irlanda şi conţine aproximativ 4,5 milioane de cărţi, deţinând renumitul manuscris al primelor patru Evanghelii ale Noului Testament, scrisă de călugării celți în jurul anului 800 d. Hr.




Biblioteca George Peabody – Baltimore, SUA


Biblioteca George Peabody a fost finalizată în anul 1978. Ea găzduiește o colecție de peste 300.000 de volume, dominând cărţile din domeniul literaturii engleze, artei şi istoriei. Această bibliotecă este deschisă publicului în memoria marelui comerciant, bancher, finanţator şi filantrop George Peabody, care şi-a dorit biblioteca să fie  gratuită pentru toate persoanele care doresc să o consulte”.




Biblioteca Sainte Geneviève – Paris, Franţa
 

Biblioteca Sainte Geneviève din Paris a luat naştere în anul 1850. Arhitectura sa dispusă pe niște arcade din fier decorate cu motive era foarte modernă în urmă cu 167 de ani, iar acum este de o eleganţă incontestabilă. Interiorul bibliotecii a fost folosit pentru scene ale celebrului film 3D “Hugo”, în regia lui Martin Scorsese.




Biblioteca şi Casa de cultură din Vennesla Vennesla, Norvegia
 

Biblioteca şi Casa de cultură din Vennesla şi-a deschis porţile în anul 2011, câştigând de atunci numeroase premii dedicate arhitecturii sale. Structura bibliotecii este una foarte interesantă, fiind constituită din 27 de “coaste”. Ea înglobează o cafenea, săli de conferinţă şi săli administrative, legând o casă comunitară şi un centru de învăţare.




Biblioteca Tehnică Naţională din Praga – Praga, Cehia
 
 
Biblioteca Tehnică Naţională din Praga se află la actualul sediu din anul 2009. Este un excelent exemplu al unei abordări durabile şi al voinţei de creare a spaţiului public. Clădirea a fost proiectată astfel încât să integreze amenajarea interioară şi designul grafic, conform concepţiei unui „manual de tehnologie” si, prin urmare, multe instalaţii sunt intenţionat lăsate la vedere.




Biblioteca Metropolitană din Stuttgart – Stuttgart, Germania


Biblioteca Metropolitană din Stuttgart a fost terminată în anul 2011. Este o structură modernă supraetajată pe nouă nivele. În timpul zilei strălucește ca un cub de cristal, seara e luminată în culorile apusului, iar noaptea grinzile sale reflectă raze albăstrui. Designul interior al bibliotecii e alb, aflându-se într-un contrast puternic cu nuanțele de albastru cobalt din exterior.




Biblioteca Urbană din Seattle – Seattle, SUA


Biblioteca Urbană din Seattle a fost deschisă publicului în anul 2004 şi, în mai puţin de trei ani, acest punct de atracție local a devenit o comoară națională. Cu un design proiectat de arhitectul de origine daneză, Rem Koolhaas, clădirea e fost construită pe o structură futuristă din oțel și sticlă, cu panouri diagonale și în unghiuri neconvenționale pe stil cubist. 

 


*Să bată tobele*



Biblioteca Universităţii Tehnice din Iaşi – Iaşi, România

 
Biblioteca din Iaşi a fost înfiinţată la începutul anului 1948, în noul corp al Palatului Universităţii, actualul sediu al Universităţii "Al. Ioan Cuza" din Iaşi. Aceasta nu este foarte cunoscută în România, însă este apreciată în lume. Un studiu realizat de boredpanda.com o plasează pe locul al doilea în clasamentul celor mai frumoase biblioteci din lume.



Aţi vizitat vreuna dintre aceste biblioteci celebre? Cum vi s-a(u) părut? Dacă răspunsul este negativ, care bibliotecă v-a atras cel mai mult atenţia şi de ce?


Abonează-te la blog!
Înscrie-te pentru a primi prin Email toate recenziile, interviurile, concursurile şi orice articol scriem noi pe blog. Dacă nu îţi place, te poţi dezabona ulterior.