5 cărți despre pisici ce au cucerit inimile cititorilor


Este cunoscut faptul că pisicile au ocupat un loc special în viețile iubitorilor de animale, fapt dovedit prin popularitatea de care au parte pe rețelele sociale. Putem spune chiar că pisicile guvernează internetul, acaparând atenția tuturor prin dragalesenia lor.
Astfel, nu se putea să lipsească din bibliotecile umanității o asemenea creatură aproape divinizata în rândul oamenilor, constituind centrul celor mai fascinante povești.
5 cărți în care pisicile sunt protagoniste  ☺

1. Viața și opiniile filozofice ale unei pisici de Hippolyte Taine
Viața și opiniile filozofice ale unei pisici este un text scurt și plin de umor, pe care Hippolyte Taine l-a scris pentru a destinde și a amuza cititorul. Este considerat un text rar, adesea citat, dar greu de găsit, acest volum este un mic clasic al literaturii despre pisici.
Cu toții avem ceva de învățat din filozofia comică a unei pisici înțelepte.
„Pămantul e un ou spart, iar lumea, o imensă omletă"

2. Motanul Murr de E. T. A. Hoffmann
Încrederea în sine și aroganța nu îi lipsesc motanului Murr și își pun amprenta nu numai asupra stilului, dar și asupra formei neașteptat de moderne a romanului scris în al treilea deceniu al secolului XIX. Povestea propriu-zisă – în care motanul își povestește aventurile și își exprimă, cu arogantă, părerile despre oameni și pisici – este intreruptă cu lungi fragmente dintr-o altă poveste, tipică romantismului german al perioadei. Tocmai datorită prezenței în roman a acestei povești, titlul complet al cărții este „Părerile despre viață ale motanului Murr împreună cu fragmente din biografia capelmaistrului Johannes Kreisler alcătuită din foi de maculatură răzlețe. Editate de E.T.A. Hoffmann (1820-1822)“.

3.Eu, motanul de Natsume Soseki
O operă mult îndrăgită a acestui autor japonez  ce spune cu nonșalanță povestea unui motan fără nume, care nu a pus în viața lui lăbuța pe un șoarece și care nu face nimic altceva decât să observe și să judece ființele umane în activitățile lor zilnice.
 „Tin să le comunic stimatilor cititori că nu mi se pare deloc normal ca oamenii să ne disprețuiască pe noi, pisicile. O fi vreun obicei al profesorilor, care nu pricep mare lucru, dar se poartă de parcă ar fi stăpânii lumii […]. Om fi noi pisici, dar nu putem fi date așa de ușor la o parte.“


4. Dewey, pisoiul din biblioteca unui mic oras cucereste lumea de Vicki Myron
O cutie de recuperare a cărţilor este un tobogan pe care se lasă cărţile din afară, pentru a ajunge jos în bibliotecă. Aşa a ajuns şi motănelul Dewey în bibliotecă. Pentru că era mic, înfrigurat, înfometat şi singur a avut încredere în toţi cei care au avut grijă de el. Fiecare pagină este înduioşătoarea. Este o poveste care merită multă atenţie şi care are de toate: orăşel mic, oameni speciali, o bibliotecă primitoare, ceaiuri şi vieţi schimbate. Este o poveste cât se poate de reală a unui motănel din Iowa, în inima Statelor Unite ce schimbă viață celor ce trăiesc în acest mic orășel.
5. A street cat named Bob de James Bowen
Este biografia-bestseller care spune povestea unui tânăr de pe străzile Londrei şi a motanului său extraordinar, care l-a ajutat, practic, să meargă mai departe cu sentimentul că are un scop în viaţă.
O confesiune scrisă simplu şi onest, fără patetisme ori înflorituri, in care James Bowen îşi spune povestea: o poveste emoţionantă a legăturii ieşite din comun dintre un om şi un motan, într-o lume în care oamenii înşişi nu mai au răbdarea, atenţia ori puterea de a-i mai sprijini/salva pe cei de lângă ei. Grija şi afecţiunea pentru Bob l-au salvat pe James de la dependenţa de droguri şi de la decăderea fără cale de întoarcere.
Povestea celor doi a devenit celebră, atât autorul cât și motanul find prezenți adesea la evenimente literare și oferind autografe-James cu stiloul, Bob cu lăbuță înmuiată în cerneală.

Pisicile au ocupat un loc special în inimile oamenilor din toată lumea și era imposibil să nu le găsim pe dragele noastre patrupede blănoase în literatura de calitate, constituind "deliciul" cititorilor iubitori de animale.
Sper că v-am convins că următoarea dată când  vă apucați de citit să luați în brațe și o pisică (dacă aveți) și, de ce nu, poate să adoptați una ( fiți siguri că atât viața voastră cât și a pisicii va fi schimbată în bine ☺). Toate cele bune!








Abonează-te la blog!
Înscrie-te pentru a primi prin Email toate recenziile, interviurile, concursurile şi orice articol scriem noi pe blog. Dacă nu îţi place, te poţi dezabona ulterior.☺