Mic...Mare

  • Cea mai mare carte din lume are dimensiunile de 5 metri, respectiv 8 metri şi este o colecţie de povestire despre Mohammed, cântărind aproximativ 1500 de kilograme. Ceamai mare carte publicată are 2 metri înălţime şi 3 metri anvergură şi este un exemplar din Micul Prinţ, de Antoine de Saint-Exupery















  • La polul opus, se află cea mai mică carte tipărită, cu dimensiunile de 0,9 mm x 0,9 mm, adică nu măsoară mai mult de un milimetru. Pentru a putea fi citită, este necesar un microscop performant. Exemplarul din "Cameleonul" are 30 de pagini, fiecare conţinând 11 rânduri de scris, fiind de asemenea ilustrată.
















  • Cea mai groasă carte publicată reprezintă o colecţie a tuturor aventurilor lui Miss Marple, personaj creat de Agatha Christie, care numără nu mai puţin de 4000 de pagini şi cântăreşte 8 Kg. Cea mai groasă carte nepublicată, are însă, 50.560 şi se numeşte "Cea mai groasă carte din univers", care conţine texte realizate de 40 de mii de copii. Această cântăreşte 220 Kg şi are o grosime de peste 4 metri.



  • Cea mai scurtă povestire se numeşte El Dinosaurio, scrisă de Augusto Monterrosso care are exact 7 cuvinte. Totuşi, în 2005,Luis Felipe Lomeli a publicat povestirea El Emigrante, care are doar 4 cuvinte. Povestirea este publicată de către autor într-o carte, aşa că nu va speriaţi că este vorba de 2 coperţi şi o singură pagină.

  • Cel mai lung roman are 1.200.000 de cuvinte şi 9.600.000 de caractere şi se numeşte "În căutarea timpului pierdut" de Marcel Proust, iar cel mai lung titlu numără 1086 de cuvinte, titlu pe care mă îndoiesc că autorul îl ştie pe de rost.

4 comentarii:

YuMi Yum spunea...

Eu chiar nu stiam macar una din aceste curiozitati :o rusine sa.mi fie. totusi mi se pare extraordinar ce tocmai am citit. mai vreau articole de genul :3

Carti Zburatoare spunea...

Vor mai fi! Multumim!

kastelana ana spunea...

Uite asa afla multe nucruri neștiute despre carti. Felicitări pentru inițiativă si tineti-o tot asa!

Simona Stavar spunea...

Wow! Felicitări pentru articol! E absolut genială ideea cu aceste curiozități :)